Sari la conținut

Poză

AV400v2 - amplificator audio Hi-Fi de 400W - 4 Ohm

- - - - - AV400 AV400v2 amplificator audio 400W

 • Conecteaza-te daca doresti sa raspunzi
145 răspunsuri în acest subiect

#136
donpetru

donpetru

  Administrators

 • Root Admin
 • 6.831 postari
 • Resedinta:Galati

Da, am folosit un AO pe post DC servo. Si pe partea de protectie am facut ceva modificari si bineinteles, cateva valori de componente diferite fata de v2.

In aceste conditii vreau sa vad comportarea amplificatorului cu MOSFET, cum functioneaza protectia, cat de optimizate sunt valorile noi de componente, functionarea si reproducerea formei de unde cu diverse forme de semnale test, functionarea pe capacitiv, stabilitatea tensiuni de offset etc etc. Plus ca trebuie sa folosesc acelasi cablaj ca sa repet aceleasi teste cu finali BJT. Deci, ia ceva timp toate testele astea mai ales ca sunt facute in majoritatea cazurilor dupa programul de la servici, seara, o ora-doua-maxim trei si bineinteles sambata. Precum observati optimizarea unui produs, in acest caz un kit de amplificare din toate punctele de vedere nu este chiar asa simpla si necesita timp. Eu preconizez ca saptamana viitoare sa trasez versiunea finala cu MOSFET (chiar astazi, fiind sambata, trebuie sa trec sa cumpar doua rezistoare si inca ceva piese) si dupa aceea voi testa varianta cu BJT. 

 

Facand o paranteza, cand am dezvoltat prima data AV400v2, am facut primul cablaj prototip mergand tot pe varianta cu trei MJE-uri in paralel in circuitul VAS si dupa teste am renuntat la idee pentru ca diferente semnificative de functionare nu erau. Acum as vrea sa repet testul si chiar sa incerc, sa vedem daca va fi cazul, sa mai scad curentul de polarizare in VAS de la cca. 10mA la mai putin, pentru performanta maxima si un regim termic mult mai bun. 

 

De abia dupa ce voi finaliza aceste teste, si cred ca in urmatoarele doua saptamani vor fi suficiente pentru asa ceva, de abia dupa aia o sa deschid conversatia privata de care va spuneam cu toti utilizatori care vor vrea sa achizitioneze cablaje in avans si tot atunci, pana cand vin cablajele de fabrica o sa postez o lista cu piese ca sa va aprovizionati. Tot in acest timp, pana vin cablajele de fabrica, o sa pun la punct documentatia AV400v3.

Asadar, mai aveti putina rabdare pentru ca un produs bun nu iese de pe azi, pe maine.


 • hixpp02, remus68 și niksound like this

#137
ionut90

ionut90

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 259 postari
 • Resedinta:Focsani / New York

Spor la mesterit donpetru, important e ca rezultatul final sa iasa cat mai bine, pe mine chiar nu ma intereseaza ca mai astept o saptamana!! Succes!!!  :cheers2:#138
niksound

niksound

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 234 postari
 • Resedinta:Bucuresti

Seara buna,Donpetru sa mai notati la mine inca doua cablaje, in total 8 bucati.

 

Va multumesc.


Editat de niksound, 15 octombrie 2017 - 06:45 .


#139
donpetru

donpetru

  Administrators

 • Root Admin
 • 6.831 postari
 • Resedinta:Galati
Recapitulare (acelasi cablaj se poate configura sa functioneze cu 4 perechi de finali BJT sau MOSFET):
@leo_electro - 2 bucati
@niksound - (4 bucati + 2 bucati + 2 buc. @ilie501) = 8 bucati
@k-nix - 6 bucati 
@koaakka - 2 bucati
@vijelie02 - 4 bucati
@hixpp02 - 2 bucati
@Outtek - 4 bucati
 
Total pana acum = 28 bucati.


#140
outtek

outtek

  Membru

 • Members
 • 7 postari
 • Resedinta:Ploiesti

Buna seara, notati-ma si pe mine cu inca doua bucati, adica in total 6 bucati.

Multumesc.#141
hixpp02

hixpp02

  Membru

 • Members
 • 87 postari
 • Resedinta:Tg. Secuiesc

Buna ziua,

 

Va rog sa-mi adaugati inca doua bucati , deci in total 4 (patru) bucati.

Multumesc.#142
donpetru

donpetru

  Administrators

 • Root Admin
 • 6.831 postari
 • Resedinta:Galati
Recapitulare (acelasi cablaj se poate configura sa functioneze cu 4 perechi de finali BJT sau MOSFET):
@leo_electro - 2 bucati
@niksound - (4 bucati + 2 bucati + 2 buc. @ilie501) = 8 bucati
@k-nix - 6 bucati 
@koaakka - 2 bucati
@vijelie02 - 4 bucati
@hixpp02 - 4 bucati
@Outtek - 6 bucati
 
Total pana acum = 32 bucati.


#143
donpetru

donpetru

  Administrators

 • Root Admin
 • 6.831 postari
 • Resedinta:Galati

Intre timp testele pe noul AV400v3 se apropie de sfarsit. Astazi intentionez sa definitivez versiunea cu MOSFET dar inainte sa fac asta, din cauza ca schema initiala AV400v2 continea doua stabilizatoare cu diode zener de 15V (pe plus si pe minus), rezistoarele (de aceeasi valoare) care coboara tensiunea de alimentare la acei 15V disipa cam 1,2W la o alimentare de cca. 80Vcc si ma gandeam, mai ales ca avem niste iesiri disponibile pe TA1000PS de +/-12V, sa ne folosim de aceste iesiri direct pe placa amplificatorului. Cum vi se pare solutia asta? Este intr-adevar mult mai economa in sensul ca, rezistoarele care va spuneam consuma si curentul necesar Zenere-elor (cel putin 10mA) si daca am folosi iesirile de tensiune de pe placa TA1000PSv2, am solicita in curent aceste iesirie cu cca. 5mA, ceea ce nu este critic pentru regimul stabilizatoarelor de tensiune de pe TA1000PSv2. Deci, in final daca ne folosim de iesirile de tensiune de pe placa TA1000PSv2, nu mai folosim acele rezistoare care in configuratia actuala vor trebui sa fie de minim 5W. Inainte, pe AV400v2, acele rezistoare erau de valoare mai mare (10K-3W) pentru ca nu aveam operational pe post de DC Servo.

 

Astept in cursul zilei de astazi parerile voastre daca credeti ca e necesar sa mergem pe varianta propusa mai sus ? Din punctul meu de vedere, eu agreez ambele solutii dar inainte de a alege una as dori sa citesc si parerile voastre. As vrea ca pana maine, cel tarziu, sa tragem o concluzie referitoare la acest lucru, ca sa pot sa definitivez forma finala a PCB-ului si sa cer o oferta de pret la fabrica.#144
walter68

walter68

  Membru

 • Members
 • 8 postari
 • Resedinta:galati

va salut vreau si eu 2 buc pentru inceput vreau sa pun mje am si facut comanda pentru ele .Multumesc si succes cu noul V3#145
vijelie02

vijelie02

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 134 postari
 • Resedinta:brasov

@donpetru: sa va ganditi si la cei care nu au TA1000PSV2, nu stiu cum e mai bine. un pcb pentru ambele variante ar fi ideal. Acea rezistenta pentru zener ar merge 2 in serie de 5W puse una peste alta si astfel vor ocupa acelasi spatiu pe cablaj. #146
donpetru

donpetru

  Administrators

 • Root Admin
 • 6.831 postari
 • Resedinta:Galati

Pana la urma o sa las acele rezistoare de care spuneam mai sus (am ales o varianta care sa disipe per rezistor sub 1W), deoarece se pot folosi sau se poate renunta la ele daca exista o sursa auxiliara de tensiune care sa genereze direct acei +/-12...15Vcc.

 

In seara asta am incheiat testarea versiunii cu MOSFET. Am incercat diverse topologi pe partea de triplet, in circuitul VAS am sa las doar o pereche de tranzistoare (nu trei in paralel, cum spuneam initial), deoarece am observat ca performantele se pastreaza si nu are rost sa folosim trei perechi in paralel. Ba mai mult, am optimizat noul AV400v3 astfel incat fiecare piesa sa disipe cat mai putina putere la performanta maxima (aici la tranzistoarele din etajul VAS am facut un compromis destul de bun, se incalzesc de doua ori mai putin ca la v2). In etajul final un minim 10mA prin fiecare pereche de finali am observat ca este suficient si chiar un curent de doua ori mai mic in circuitul VAS.

 

Pe partea de protectie am imbunatatit versiunea initiala cu doua tranzistoare la una cu patru tranzistoare care actioneaza asupra tripletului de iesire limitand suprasarcina si chiar scurtcircuitul pe iesire la cca 20% peste valoarea nominala pe 4 Ohm. Deci voi merge tot pe o protectie cu limitarea curentului. Nu am ales o versiune cu aducerea curentului la zero prin tranzistoarele finale deoarece imprima oscilatii in overload si nici nu limita corect semnalul de iesire, lucru nu tocmai benefic pentru tweetere. De fapt, doar unul din 100 de producatori de aparatura audio PRO folosesc o asemenea protectie cu aducerea curentului la zero tocmai din aceste considerente, plus ca e mai greu de calibrat pe plus si minus LIMIT. Deci, pana la urma voi ramane tot la o protectie cu limitarea curentului care este mult mai toleranta cu boxele la suprasarcina si in cazul unei suprasarcini mari nu intrerupe semnalul muzical, uneori fara rost, asa cum se intamplata cateodata la versiunea cu aducerea curentului la zero prin finali.

 

Deci, urmeaza saptamana viitoare sa trec la versiunea cu tranzistoare bipolare. Tot saptamana viitoare o sa obtin si oferta de pret pentru cablaje. In paralel cu testarea versiuni pe bipolari o sa deschid si conversatia privata prin care voi trece la adunarea banutilor pentru cablaje, atat pentru AV400v3 cat si pentru noul DP0257v2. Pana se aduna banuti in cateva zile, pregatesc si forma cablajului de fabrica si dupa aceea voi da si drumul la comanda. 


 • hixpp02 și niksound like this

Also tagged with one or more of these keywords: AV400, AV400v2, amplificator audio, 400W

0 utilizatori citesc acest topic

0 utilizatori, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc