Sari la conținut

AV400v2 - amplificator audio Hi-Fi de 400W - 4 Ohm


donpetru

Postări Recomandate

Am ales ca primul kit electronic care il voi lansa sa fie AV400v2, urmand ca in cursul zilei de astazi sa postez si celelalte doua proiecte: TA1000PS si GX400.

Din cele trei proiecte care vor fi prezentate, AV400v2 este singurul proiect contra cost. Cine va cumpara documentatia de asamblare a acestui amplificator va putea sa vada mai exact despre ce este vorba (deci, inclusiv schema amplificatorului). Este un amplificator audio compact, Hi-Fi, cu performante foarte bune, pe care l-am supus la diverse teste, asa cum veti vedea in videoclipurile de mai jos.

 

Amplificatorul AV400v2 are o topologie nu foarte iesita din comun, piesele le-am ales astfel incat sa fie usor de achizitionat iar rezultatul final sa fie pe masura.

In cele doua clipuri de mai jos, am incercat sa pun in evidenta de ceea ce este capabil acest amplificator. Din pacate, calitatea video Xvid nu este cea mai potrivita, poate nici sunetul (care este comprimat la 192Kb/s), dar lucrurile importante se pot vedea (citi) si auzi.

 

Dar, inainte de toate cele doua clipuri video unde am testat cele doua versiuni AV400v2 (care folosesc acelasi cablaj imprimat), o versiune cu tranzistoare bipolare si o versiune cu tranzistoare MOSFET. Cu ocazia asta, veti vedea, cei care nu ati facut niciodata o comparatie in acest sens. ce avantaje si dezavantaje au cele doua versiuni. Din punctul de vedere a reproduceri semnalului muzical, va recomand sa construiti acest amplificator ca sa vedeti cum suna cu adevarat, deoarece calitatea audio din materialul video (ceea ce va spuneam mai sus) nu este cea mai potrivita.

 

Va rog sa scuzati evetualele erori de exprimare - nu prea imi sta in fire sa fac asa ceva, adica asemenea materiale video - dar m-am straduit sa iasa totul cat mai bine. As putea spune ca a fost mai ceva ca la turnat un film la cinema (bine, eu am fost si regizor si actor... si editor de film - cam multe, nu!). Dar trecand peste nota asta usor comica a discutiei va invit sa vizionati cele doua clipuri care puse cap la cap aduna aproximativ o ora si jumatate de inregistrari.

 

Asadar, iata cum ar trebui sa arate amplificatorul AV400v2 - AV400 va deveni istorie, poate, in decursul acestui topic o sa fac o comparatie intre ceea ce veti vedea in clipurile de mai jos si vechiul AV400):

 

1. Test AV400 v2 - versiunea cu bipolari:

2. Test AV400v2 - versiunea cu tranzistoare MOSFET:

 

In ultimii ani am efectuat diverse teste, in special cu tranzistoare MOSFET (seria IRFP240 si IRFP9240) si, un lucru evidentiat in multe carti de profil tehnic pe parte audio, intr-adevar, un amplificator audio suna cel mai bine cu MOSFET-uri daca are intercalat intre etajul VAS a amplificatorului si etajul final, un etaj driver cu tranzistoare bipolare. Chiar am facut o comparatie in acest sens. De fapt, atat amplificatorul AV400v2, cat si GX400, au trecut in ultimii ani prin niste teste - inclusiv diverse teste de topologii (dublet, triplet pe iesire) - si in urma acestui lucru am ajuns la versiunile de fata.

 

Intr-adevar, vorba cuiva de aici din forum, un amplificator audio clasa AB sau B, nu merita sa fie voltat la mai mult de +/-70Vcc (max. +/-80Vcc), cu atat mai mult cu cat vrea sa fie folosit pe impedante mici (2 sau 4 Ohm). Va spun lucrul asta deoarece managementul termic (puterea disipata) e foarte greu de facut intr-o carcasa de amplificator a carui durata de functionare la puterea nominala e mare (cum este cazul amplificatoarelor audio folosite in sonorizari).Din acest motiv, voi incerca anul asta, ca versiunile AV800v2 si GX800 sa fie intr-o clasa de functionare ceva mai speciala (veti vedea la momentul potrivit despre ce e vorba). Dar pana atunci, o sa postez mai jos preturile de achizitionare a documentatiei acestui amplificator impreuna cu un cablaj imprimat si bineinteles, pe langa pretul prezentat voi arata si alte costuri aditionale.

 

PROIECTUL IN FORMAT PDF contine 10 PAGINI cu urmatoarele "capitole":

 

1. AV400v2 - Coperta

2. AV400v2 - Schema electronica v2.1 si 2.2

3. AV400v2 - Lista de componente electronice

4. AV400v2 - Indicatii pentru punerea in functiune a amplificatorului

5. AV400v2 - PCB All Layers

6. AV400 v2 - PCB Copper Top

7. AV400 v2 - PCB Copper Bottom

8. AV400 v2 - Drill Info

 

-------------------------------------------------------------------------------------------

EDITARE ULTERIOARA - 25-03-2024

INCEPAND CU DATA 25-03-2024 DOCUMENTATIA AV400v2 VALABILA IN LIMBA ROMANA SI ENGLEZA prezentata mai jos este gratuita:

AV400v2 - Amplificator audio Hi-Fi 400W_RO_version.pdf

AV400v2 - Hi-Fi 400W Audio Amplifier_EN_version.pdf

--------------------------------------------------------------------------------------------

Iata si cateva imagini cu kiturile AV400 v2 (in imaginea din dreapta vedeti si kitul GX400 pe care il voi prezenta tot astazi):

AV400v2.1 Si AV400v2.2

AV400v2 Si GX400

 

Nu am mai postat capturi cu osciloscopul deoarece acestea se vad din clipurile de mai sus.

 

Alte poze:

AV400v2 foto 1.jpg AV400v2 foto 2.jpg

AV400v2 foto 3.jpg AV400v2 foto 4.jpg

 

Alte poze din timpul efectuari testelor (deci, inainte sa scot cablajele imprimate):

AV400v2 - foto 5.JPG AV400v2 - foto 6.JPG

AV400v2 - foto 7.JPG AV400v2 - foto 8.JPG

 

Daca mai aveti intrebari vis-a-vis de cele spuse in acest topic, va rog sa le adresati aici.

 

Numai bine

Editat de donpetru
Adaugare proiect in format PDF
  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dimensiunile cablajului imprimat AV400v2 sunt: 216 x 79 mm (putin mai mari ca la cablajele GX400, de aici si diferenta de pret).

 

Va anunt cu aceasta ocazia ca versiunea asamblata din imaginile de mai sus, cu tranzistoare bipolare, s-a vandut. Mai ramane cea cu MOSFET si bineinteles, cablajele la pretul spus mai sus.

 

Numai bine

 

Editarea ulterioara: Ce va urma ? Bineinteles, versiunea GX800 si AV800v2, acel TA200, o sursa in comutatie pentru auto pentru alimentarea amplificatoarelor GX400, AV400v2 (si nu numai) si mult mai multe kituri, in mare parte contra cost.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Felicitari pentru realizare donpetru si pentru munca depusa in a realiza lucruri cat mai bune si in a fi o inspiratie pentru pasionati(din pacate tot mai putini) ai genului. Personal am realizat de la dvs. kitul m100 varianta cu bipolare si sunt foarte multumit de rezultat.Cu ceva munca(multa), perseverenta,piese de calitate...totul e posibil! Presupun ca si acest kit este unul peste asteptari din cate am vazut in filmari...si aici ma refer si la auditii cu incinte de calitate. Mult spor in continuare si toate cele bune :clapping:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Putina reclama gratuita eu zic ca nu strica. Eram cat se poate la subiect, poate nu toata lumea stie ce calitate au produsele dvs. In ziua de azi orice ajutor in orice domeniu eu zic ca e binevenit... Scuze daca sunt din nou off si rog sa se stearga daca am deranjat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

De BLACK FRIDAY TEHNIUM AZI, 21 noiembrie 2014 = 52 lei/ 2 bucati PCB (documentatia amplificatorului este inclusa, in format printat monocrom, inclusiv schema electronica, mai exact punctele 1...4, vedeti capitolele proiectului mentionate mai sus).

Reamintesc cu aceasta ocazie ca mai sunt disponibile kituri semi-ansamblate AV400v2 cu MOSFET (la pretul de 160lei/bucata).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

----------- IN LUNA DECEMBRIE 2014 ------------

Doar 49 lei, doua cablaje AV400v2 (cu documentatia amplificatorului inclusa, in format printat monocrom, inclusiv schema electronica, mai exact punctele 1...4, vedeti capitolele proiectului mentionate mai sus);

!!! Cine achizitioneaza 4 buc. PCB AV400v2, toate cele patru bucati costa numai 90 lei, bineinteles, cu documentatia amplificatorului inclusa, in format printat monocrom, inclusiv schema electronica, mai exact punctele 1...4, vedeti capitolele proiectului mentionate mai sus.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Au mai ramas 16 buc. cablaje AV400v2 (s-au cumparat foarte mult 4 buc. la 90lei cu documentatie printata monocrom inclusa, cap.1 ...4).

 

De asemenea, au mai ramas 3 buc. semi-ansamblate (deci, nu sunt montati finali, prefinali, tranzistorul superdioda si acele rezistoare care au valori diferite la versiunea de MOSFET si BJT). Aceasta versiune este utila in cazul in care nu sunteti inca hotarati cum sa atasati cablajul de radiator sau nu v-ati hotarat inca versiunea pe care doriti sa o construiti: cu MOSFET sau BJT.

Va reamintesc: cablajul se poate atasa de radiator la un unghi de 90 de grade sau paralel cu suprafata pe care vor fi prinsi tranzistoarele finale, prefinale si superdioda. Deci, daca nu sunteti hotarat cum o sa prindeti cablajul de radiator, o versiune semi-ansamblata este mult mai utila, pentru ca este si mai ieftina.

Deoarece, in acest moment, stocul de prefinali si finali este egal cu 0, cele trei versiuni semi-ansamblate se vand fara finali si prefinali la pretul de 99 lei / bucata.

(documentatie inclusa: cap.1...4)

 

A mai ramas si versiunea cu MOSFET, folosita la teste, care se vinde la pretul de 160lei /bucata (cea cu bipolari s-a dat).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

@romi67, v-am trimis un mesaj privat. Discutia va continua acolo.

 

Repet:

49 lei = doua cablaje AV400v2;

90 lei = patru cablaje AV400v2;

 

Ramane in continuoare valabil:

au mai ramas 3 buc. semi-ansamblate (deci, nu sunt montati finali, prefinali, tranzistorul superdioda si acele rezistoare care au valori diferite la versiunea de MOSFET si BJT). Aceasta versiune este utila in cazul in care nu sunteti inca hotarati cum sa atasati cablajul de radiator sau nu v-ati hotarat inca versiunea pe care doriti sa o construiti: cu MOSFET sau BJT.

 

respectiv:

A mai ramas si versiunea cu MOSFET, folosita la teste, care se vinde la pretul de 160lei /bucata (cea cu bipolari s-a dat).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock