Sari la conținut

Ajutor hidraulic


stilge

Postări Recomandate

Salutare,doresc sa construiesc o presa hidraulica pentru stantarea tablei metalice de 3 mm,am avut ocazia sa vad utilajul original. puterea cilindrului de 150 t/f,viteza cilindrului max.100 lovituri pe minut.

Intrebarea mea este ce agregat hidraulic este necesar(pompa,motor...etc) la ce presiune?

ce cilindrul hidraulic ar trebui sa aleg?

 

Multumesc :smile:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acea presa cu 100 de lovituri pe minut, nu cred ca este hidraulica, ci mai degraba o presa mecanica cu excentric. La utilajele hidraulice, o forta mare se realizeaza in detrimentul vitezei, care devine din ce in ce mai mica. O presa hidraulica de 150 tf, nu cred ca va depasi 10...30 batai pe minut, in functie de lungimea cursei. Mai precizez ca 150tf, reprezinta forta utila a presei si nu puterea acesteia. Altminteri raspunsul la aceasta intrebare se afla in relatia care da lucrul mecanic in fizica: L = lF. Lungimea cursei utile l, in m este in acest caz de 0,003 m. Forta maxima asa cum ai definit-o este F = 150 tf = 1500000 N. Rezulta un lucru mecanic util de L = 0,003x1500000 = 4500 J. Puterea pompei, va fi data de P = L/t. Sa presupunem ca vrei sa obtii acea cadenta de 100 de batai pe minut. La cei trei milimetri cursa utila, mai trebuie sa adaugi cursele tehnologice de 1 mm inainte, plus 1 mm dupa strapungerea tablei de 3 mm. Vei avea deci o cursa de 5 mm dus, plus 5 mm intors, adica 10 mm in total. Deoarece intr-un minut faci 100 de astfel de curse de 10 mm, timpul pe cursa va fi de 60/100 = 0,6 s. Puterea teoretica pentru o asemenea cursa, este deci de P = 4500/0,6 = 7500 W = 7,5 kW. Aceasta putere se ajusteaza prin inmultirea cu un coeficient de 1,2 avand in vedere randamentul subunitar al instalatiei si faptul ca exista si pierderi hidraulice prin neetanseitati. Vei avea practic nevoie de o pompa cu puterea hidraulica de 7,5x1,2 = 9 kW . Tinand seama de randamentul actionarii, vei alege un motor electric de 10 kW. Daca ai un astfel de motor, un sistem trifazat de alimentare corespunzator, precum si o pompa de marimea necesara, atunci poti realiza ceea ce-ti doresti, adica o presa de 150 tf la o cadenta de 100 batai pe minut. Daca nu, atunci repeti acest calcul pentru o cadenta mult mai mica. Spre exemplu, pentru o cadenta de 10 batai pe minut, vei avea nevoie doar de un motor de 1,1 kW si o pompa care sa iti asigure presiunea si debitul necesar cilindrului pe care il vei utiliza. Pentru un motor de 3 kW, vei avea o cadenta maxima de 30 batai pe minut, ceea ce este multumitor in multe cazuri. Trebuie totusi tinut cont de faptul, ca la puteri care depasesc 1 kW, preturile "explodeaza". De asemenea, acest calcul, este unul simplificat. In practica, se folosesc pompe care asigura presiuni mai mici decat cele maximum necesare si in acest scop se utilizeaza asanumitele amplificatoare hidraulice, care fac ca in realitate cadentele sa fe si mai mici - 1...10 batai pe minut. Mai trebuie specificat,ca la o presa de 150 tf, partea cea mai complicata nu o constituie utilajul hidraulic, ci structura de rezistenta care va depasi cu mult valoarea ca pret a acestuia.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pentru raspuns, tabla este de 0,3mm scuze pentru greseala

.Am vazut acest utilaj in functiune in Germania(locuiesc aici pentru moment)

Cilindru are un diametru de 250 mm si lungimea de max. 300 mm(cu tot cu matrita) in gol cred ca 50 mm

Putere motor 7,5 kw

Forta presare 1500KN(150T)

Ce agregat hidraulic trebuie sa aleg(bari)? cat si al cilindrului?

pot cumpara de aici la preturi mici-sh,agregatu(statia de pompare) cat si clinindrul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Oricum, cursele uzuale, vor scadea arareori sub 10 mm, dus-intors. La table subtiri, se iau din motive diverse curse tehnologice (in gol) mai mari. Daca tabla este de 0,3 mm, atunci nu vor fi probleme de putere. O presa de 8...16 tf, ar fi fost suficient. Banuiesc ca nu se stanteaza (matriteaza) suprafete mari de tabla, ci se confectioneaza in general piese marunte. Deci poti sa iei in calcul o forta mult mai mica la presare. Daca ai o piesa tipica , considerata ca maximala, atunci trebuie sa apelezi la sfatul unui profesionist (designer de stante si matrite pentru presarea tablei la rece) El poate sa faca un calcul de unde sa rezulte forta maximala necesara acelei prelucrari. Din motive de diversificare ulterioara, vei lua in calcul o forta de 10 ori mai mare. Spre exemplu, daca din calcul rezulta o forta necesara de 10000 N (1 tf) atunci se va opta pentru un utilaj care sa dezvolte in total 10 tf. La cilindrul pe care il detii, presiunea necesara a fluidului de lucru hidraulic, se calculeaza raportand forta totala (F = 100000 N) la suprafata libera a pistonului (S = ?d2/4 = 3,1416x252/4 = 491 cm2). Deci in cazul in speta, p = F/S = 100000/491 = 204 N/cm2 = 20 kgf/cm2 = 20 barr. Se poate gasi usor o pompa cu angrenaje, care sa dezvolte aceasta presiune hidraulica. Daca cursa dubla a pistonului, este de l = 2x300 = 600 mm, atunci in functie de numarul minim n de batai pe minut avut in vedre, se poate calcula debitul, cu relatia Q = 10-4nlS. Daca n = 2, atunci Q = 10-4x2x600x491 = 58,9 l/min - de asemenea o valoare uzuala la pompele hidraulice cu angrenaje. Lucrul mecanic produs la o cursa dubla (neglijand frecarile si fortele de inertie) considerand o incarcare cu forta nominala doar pentru cursa directa, va fi 0,5lF = 0,5x0,3x100000 = 15000 J. Timpul pe cursa, va fi 60/n = 60/2 = 30 s. Puterea pompei se calculeaza cu indicatiile de la postarea anterioara si va fi P' = L/t = 15000/30 = 500 W. Considerand si rezistentele mecanice la mersul in gol, se va adopta o putere a pompei de P'' = 1,2P' = 1,2x500 = 600 W. Considerand randamentul motorului electric de actionare si standardizarea acestuia, se poate alege in mod acoperitor un motor de 750 W, la turatia nominala inscrisa pe eticheta pompei, sau se utilizeaza un reductor corespunzator interpus intre motor si pompa. Ca raspuns la intrebare, agregatul hidraulic trebuie sa asigure in acest caz, o presiune p = 20 barr, la un debit de Q = 60 l/min. Acel agregat, va contine, probabil si aparataj de protectie si de comutare hidraulica, necesar comenzilor presei. Daca acele agregate hidraulice sunt cele cunoscute de mine, atunci puterea motorului electric, este cuprinsa intre 1,1 si 2,2 kW, iar presiunea si debitul sunt acoperitoare pentru cazul studiat. Vei putea deci realiza un utilaj destul de puternic. Asa dupa cum am mai mentionat, problema o reprezinta structura de rezistenta. De preferat ar fi ca presa sa fie achizitionata ca atare si repusa in functiune pas cu pas.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sunt constient de faptul ca structura de rezistenta trebuie sa sie sanatoasa :smile: . ar fi o problema daca acel agregat ar fi de ex.2,2kw la 220 bari?

am gasit eu ceva la 2,2kw, 65l/min la 35 bari. sar potrivi la ce vreau eu?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...ar fi o problema daca acel agregat ar fi de ex.2,2kw la 220 bari?...
Cu cat presiunile cresc peste anumite valori (valoarea maxima uzuala este de 50...60 barr) cu atat problemele de circuit se vor inmulti, incluzand si problemele de etanseitate. Altminteri, pompele care depasesc aceste valori, nu mai sunt pompe cu angrenaje, ci pompe speciale mult mai costisitoare atat ca pret de inlocuire, cat si ca mentenanta curenta.
...ar fi o problema daca acel agregat ar fi de ex.2,2kw la 220 bari?

am gasit eu ceva la 2,2kw, 65l/min la 35 bari. sar potrivi la ce vreau eu?

Debitul este bun. In ceea ce priveste presiunea, este putin peste cea calculata. Acest lucru este benefic daca se doreste o forta mai mare la "berbec". Oricum, cea care "dicteaza" presiunea in circuit, este aplicatia (stanta sau matrita) Altminteri o pompa care realizeaza presiuni mai mari, le va realiza si pe cele mai mici. Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 11 months later...

buna seara

am si eu o intrebare 

daca am o piesa din tabla zincata cu grosime de 2 mm si cu dimensiunile 20x140 mm pe care trebuie sa fac cu ajutorul unei matrite 3 gauri fi 5 si 3 fi 15, de cate tone forta trebuie sa fie presa mecanica pentru a obtine aceasta piesa , am inteles ca este o formula ceva de genul : forta presei este egala cu grosimea tablei x perimetrul de decupat si inca 2 cunoscute totul pe 10

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

salut,,am un tractoras pasquali de 18,5 cai ,3000rpm,,si vreau sa folosesc motorul pt a face o instalatie  hidraulica pt a fora un put ,,,cum aleg pompa hidraulica  ,in functie de puterea motorului termic de 18,5, de turatie   ??
pompa hidraulica ,distribuitorul hidraulic si hidromotorul dupa ce criterii  sa fie alese ,de turatie ,de debit ,,de presiune???

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 weeks later...

salut,,am un tractoras pasquali de 18,5 cai ,3000rpm,,si vreau sa folosesc motorul pt a face o instalatie  hidraulica pt a fora un put ,,,cum aleg pompa hidraulica  ,in functie de puterea motorului termic de 18,5, de turatie   ??

pompa hidraulica ,distribuitorul hidraulic si hidromotorul dupa ce criterii  sa fie alese ,de turatie ,de debit ,,de presiune???

Pompele hidraulice sint de mai multe feluri. Cu roti dintate,cu pistonase radiale si cu pistonase axiale. La pompele cu roti dintate ,debitul este constant atita timp cit turatia nu se schimba,presiunea fiind constanta. Pompele cu pistonase radiale sau axiale, pot fi cu debit variabil, presiunea fiind constanta. Distribuitorul hidraulic are doar rol de comanda. Hidromotorul va avea turatia functie de debitul uleiului trimis de pompa.

Editat de george b
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock