Sari la conținut

Invertor de sudura cu piese din recuperari


tyc

Postări Recomandate

Doresc sa fac un invertor de sudura cu piese din recuperari deoarece am o placa cu ceva transformatoare pe ferita mari si cei 100 de lei pot fi redirectionati spre alte componente - diode ,IGBT ... .

Tranformatoarele fiind folosite au pe ele si carcasa , numai trebuie rebobinate .Intrebarea e cum aflam ce tip de material e in miez pt a avea o baza de calcul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va salut! Buna idee domnule Tyc, de mult timp mi-am propus sa construiesc si eu un invertor de sudura...am adunat ceva piese dar cum cu timpul nu stau cam bine poate odata cu dvs incep sa construiesc si eu invertorul. Ce tip de invertor doriti sa construiti forward sau rezonanta? Ce metoda aveti de a desface trafurile de ferita, eu am folosit aceea cu ,,fiertul,, si nu am reusit sa desfac s-au fisurat toate, acum ma gandesc sa-l bag la cuptor la vreo 200 de grade poate reusesc...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sunt mai mult de 4. Si placa de pe care fac recuperari e de la ceva aparat medical de acum ceva ani - posibil ca atunci sa se foloseasca alte tipuri . Miezuriele de la ferroxcube sunt clasificate cu cifra-litera-cifra-cifra, de la TDK cu litera-litera-cifra-cifra ,la Epcos e seria N urmata de 2 cifre si mai sunt si alti producatori.

Diferenta dintre permeabilitatea diferitelor materiale e semnificativa (3F3 ui=2000 vs 3C95 cu ui=3000) si de aici deriva cu toti alti parametri de se lasa cu artificii la punerea in functiune .Oricum ,un stingator la indemana e bine sa ai cand faci asa ceva ,cum bine spune Smilex .

Iar calcule sunt tot felul de calculatoare online ,pe undeva e si calculatorul de la ferroxcube . Altul e mini Ring Core Calculator 1.2 , introduci datelele si obti rezultale direct.

Un invertor e chiar aici pe site la sectiunea download ,postat de donpetru .

Miezurile se desfac si prin fierbere 10 min si actionat imediat ce sunt scoase . Am folosit manusi de lucru http://www.sculesiec...le-602-959.html dar sunt bune si manusile de sudor . Cele de bucatarie nu sunt bune deoarece trece apa prin ele si acea apa are putin sub 100C...

Am dat si de miezuri "recalcitrante" ,care nu s-au desfacut din prima dar cheia sucesului e perseverenta pt ca unele nu au vrut nici la a doua fiebere .

Prinderea trebuie facuta de partile cat mai pline si insistat sa se miste partea de sus fata de partea de jos ,radial (nu axial) .

Carcasa trebuie curatata bine si reizolata cu banda izolatoare intr-un stat subtire (cat de subtire posibil) ; materilele rezultate in urma desfacerii bobinei se arunca - au rezistenta de izolatie compromisa iar daca a fost traful vidat la impregnare ,lacul adera la sarma si aceasta se desface fara email ,uneori.

Adica ,sarma se arunca - asta daca nu ai bola pe pompieri si vrei sa le dai de lucru ... .

Sper ca nu la cuptorul din bucatarie te-ai gandit! O operatie de genul asta (incalzire) cu ajutorul cuprorului de bucatarie poate duce la boli digestive grave/ la popa si incendiu (incendiu numai daca cuptorul e pe gaz).

Pana formezi 'mana' la desfacut mai ai rebuturi - miezuri sparte/fisurate , nici mie nu mi-a reusit din prima .

Editat de tyc
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Aceasta "https://picasaweb.go...156411772295442" este o schema cu comanda in curent. Cea cu TL494 (http://ruslanlipin.n...arka_kosoy.html) e cu comanda in tensiune. Este o deosebire enorma ca principiu de functionare intre cele doua.

Va referiti la modul de comanda a IGBT-urilor in cazul celor doua scheme ? Daca da, atunci cum ati ajuns la concluzia ca una e cu comanda in curent si alta e cu comanda in tensiune. Va rog sa detaliati.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce metoda aveti de a desface trafurile de ferita, eu am folosit aceea cu ,,fiertul,, si nu am reusit sa desfac s-au fisurat toate, acum ma gandesc sa-l bag la cuptor la vreo 200 de grade poate reusesc...

 

La asa o temp , se poate arde carcasa .Se poate si asa , dar e mai dificil .Va recomand doua solutii , pe prima am folosito cu succe mai de mult, adoua o folosesc frecvent .

 

1 - Inseriati un bec de cel putin 100w , cu miezul trafului de ferita . Dupa aceasta , il conectati la priza de 220v , si se asteapta vreo 20 de minute. Filamentul becului trece pe rand de la "putin rosu" la lumina nominala. Cu cat lumineaza becul mai tare, cu atat se infierbanta miezul de fierita mai tare . Cand becul lumineaza normal (ca in tavan) , se poate trece la demontarea trafului .

Folositi manusi , sau doi clesti patetent , ptr ca frige foarte tare .

Nu fortati , fiindca ferita cand e calda se rupe cam repede , de altfel si cand e rece . Trebuie sa se dezasambleze foarte usor .

ATENTIE .

Trebuiesc luate masuri de siguranta in potriva electrocutarii.

2 - O alta metoda , pe care o folosesc eu , foarte des, este folosirea unei suflante de aer cald . Se incalzeste miezul pe o parte si pe alta , pina se desface usor . Nu dureaza mai mult de 10/20min , in functie de marimea trafului . La fel , trb sa folositi manusi sau clesti .

Eu am facut o suflanta , special ptr aceasta operatie , dintrun feon din acela industrial , cu ajutorul caruia se ambaleaza cu pungi de plastic diferite produse . In cazul meu am folosit numai o rez din el , fiindca mergea prea fierbinte , dupa care am micsorat iesirea cu un ajutaj , la cca fi10 mm . Cred ca se poate folosi si asa cum este el din fabrica .

Succes .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Recomand si eu schema cehului;cel putin comanda am folosit-o tot la un invertor sudura,pe care nu l-am facut de la zero,am modificat o sursa de putere in comutatie.@smilex si @em2006,poate isi amintesc,am beneficiat atunci de tot sprijinul lor,pe un alt forum..Apropo de comanda despre care vorbim,cu ceva variatiuni,se foloseste in multe invertoare industriale.Eu as folosi in secundare drivere dedicate,gen TC4422,mult mai performante ca varianta cu bipolar.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vin si eu cu o intrebare pentru specialisti (poate putin off topic) - de ce toata lumea merge pe forward simplu si nu pe fullbridge? Nu ar fi mult mai bine folosit miezul (chiar cu pretul complexitatii ceva mai mari)?. Pana la urma invertorl de sudura este o sursa in comutatie cu limitare de curent. Am vazut o gramada de scheme de SMPS de mii de W pentru amplificatoare. Modificarile pentru controlul de curent nu cred ca sunt prea mari..

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

@donpetru Am (pare-se) probleme in a-mi exprima punctele de vedere. Dar pot incerca.

 

TL494 functioneaza prin compararea tensiunii de la iesirea AO cu o tensiune liniar variabila de frecventa data de oscilator. Cum se vede pe schema, stabilitatea generatorului de curent rezultat are nevoie de o reactie RC pentru a crea echilibrul. Este acel condensator pe iesirea-intrarea inversoare. E necesar, dar introduce o intarziere in valoarea exacta in timp real a curentului (sau tensiunii in alte scheme). El mediaza valoarea curentului, bazandu-se pe faptul ca datorita inductantei de la iesire, cateva impulsuri intarziate nu duc la cresterea exagerata a curentului, datorita variatiei de curent predeterminata prin valoarea inductantei. Adica la un consum mediu de 100A si o variatie de curent de 50A, deci pentru fiecare impuls curentul creste de la 75 la 125A, aparitia unui scurt va duce cresterea pentru urmatorul impuls de la 125 la 175, iar a urmatorului de la 175 la 225, etc. Chiar daca intarzierea raspunsului AO dureaza 2-3 impulsuri, tot se ajunge la o valoare suportabila care poate fi controlata. Acelasi mecanism guverneaza si raspunsul tensiunii, daca celalalt AO ar citi tensiunea. Aceasta este comanda in tensiune.

 

UC384x si in general UC-urile sunt cu comanda in curent. Astfel de circuite analizeaza in timp real valoarea curentului (convertit in tensiune) cu o valoare predefinita de iesirea unui AO incorporat. Daca facem o comparatie cu cazul anterior, momentul off nu mai este dat de echilibru mediat, ci strict de valoarea varfului de curent pentru fiecare impuls. Adica daca valoarea predefinita este pentu 125A, atunci pentru fiecare impuls atingerea acelei valori face off pana la urmatorul impuls de la oscilator. Aceasta e comanda in curent puls cu puls (current mode).

 

Avantajul comenzii in curent este evident. Nu exista posibilitatea depasirii unei anumite valori de curent, tocmai datorita raspunsului in timp real. Toate sursele performante sunt cu comanda in curent. Sunt mult mai fiabile in conditii grele. Uzual, flyback-urile sunt cu comanda in curent. Dar asta nu-i batut in cuie. Exista CI dedicate pentru punte/semipunte cu comanda in curent. Sunt mai scumpe, dar merita.

Editat de smilex
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am intalnit invertoare de 22,5 kW la care comanda IGBT-urilor se face cu tranzistoare prin fibra optica (nu exista nici o restrictie daca luam in calcul valoarea IGBT-urilor ,4 buc dispuse 2 intr-o capsula , cam cat 3 pachete de tigari in volum) : daca tot se merge pe drivere integrate ,de ce nu eliminat si trafo driver si folosita o pereche de TC4420/TC4429 - parca astea sunt complementare .

Prin forward simplu cred ca vrei sa spui half bridge ;se foloseste si full la puteri mai mari .

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator
Acest topic este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock