P.S. Mai am unul de 2,2 KW. As dori si pt asta calcul.
Editat de bosshaky, 10 iunie 2012 - 10:25 .
Editat de bosshaky, 10 iunie 2012 - 10:25 .
Vedeti aici http://www.tehnium-a...20v/#entry20671 o discutie pe aceasta tema.Am un motor trifazic de 4 KW pe care l-am pus in conexiune triunghi si l-am alimentat la 220 V.
Editat de em2007, 12 iunie 2012 - 05:31 .
Va multumesc mult pt schema dar am cateva intrebari: 1.Ce putere maxima a motorului poate suporta acest montaj? 2.Cum se comporta motorul cu acest montaj? adica putere si cuplu fata de varianta alimentarii trifazate 380 3. Ce tip/fel de tiristori se folosesc? 4.Cum pot adapta schema sa suporte un motor de 4 kw? 5. Cele 50 - 70 de grade electrice vor fi suficiente pt ca motorul sa functioneze echilibrat? Nu se poate mari aceasta valoare? Mai pot face cumva un alt montaj in genul acestuia pt a mai crea inca o faza ca sa fie cu adevarat alimentat trifazic motorul? Astept cu nerandare raspunsurile dvs. Va multumesc si sanatate!Nu cred ca ai vazut schemele de la cele 3 linkuri pentru ca vorbesti despre alt convertor
Este posibila evitarea condensatoarelor, defazajul necesar realizandu-se cu un montaj relativ simplu, cu tiristoare.
Principiul e ilustrat in desenul urmator:
Ideea este ca, pentru a porni motorul M1, prin infasurarile B sau C trebuie sa treaca un curent defazat fata de cel care care strabate infasurarea A.
Ideal ar fi ca acest defazaj sa fie de 120 grade.
Schema urmatoare permite obtinerea unui unghi de 50…70 grade electrice.
Defazajul rezulta din momentul inchiderii comutatorului K din desenul precedent.
Figura urmatoare ilustreaza graficul tensiunilor si curentilor prin infasurarile motorului.
Graficul arata forma curentilor prin infasurarile A si C la comutarea (inchiderea) comutatorului K.
Momentul comutarii este stabilit de catre potentiometrul R7 – “Regim”.
Schema a fost testata pe un motor de 0.37KW / 1360rpm si pe motor de 2KW / 1380rpm.
Editat de bosshaky, 13 iunie 2012 - 01:01 .
Editat de donpetru, 26 iunie 2012 - 05:01 .
Citat inutil
Stiu ca un motor monofazat ar fi mai bun dar asta il am momentan si daca tot il am nu mai vreau sa cumpar altul si in plus nu are rost sa investesc pt cateva lemne care le am eu de taiat; iar partea cu vecinii nu e o asa buna idee stii lucru amestecat pute a ..... In alta ordine de idei ma gandesc ca dupa aceste artificii motorul meu de 4 KW il pot scoate ca putere macar cat unul de 2 KW ceea ce cred ca e mai mult decat suficient pt un fierastrau circular. Multumesc!Am lucrat cu un fierastrau circular (de fabrica) cu motor monofazat de 2,2 kW. Motorul avea defazaj cu condensator de 20 micro si era prevazut cu frana interna pentru a opri rapid axul la intreruperea alimentarii. Motorul mergea foarte bine si nu costa mai mult decat unul trifazat de aceeasi putere. Dupa ce a fost inlocuit l-am desfacut de curiozitate si avea bobine diferite atat ca numar de spire cat si ca grosime a sarmei. Asa ceva ar trebui cautat. Un motor trifazat merge bine numai la retea trifazata la 120 grade electrice. Cine are numai o faza poate cauta prin vecini celelalte doua faze. Am vazut asemenea aranjamente intre vecini de scara.
Editat de em2007, 14 iunie 2012 - 10:51 .
0 utilizatori, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
![]() |
![]() |