Sari la conținut

sonorizare apartament


alynjmenaru

Postări Recomandate

Ce putere audio ar trebuii sa am intr-o camera de bloc normala(nu stiu dimensiunile exacte) deci o camera potrivita de bloc pt a se auzi muzica ca intr-un club,discoteca.Multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

E mult mai bine sa te raportezi la dB decat la W.

Mai conteaza apoi si cat de plina ai camera cu mobila, dar si dimensiunile camerei.

In majoritatea cazurilor, un 110...115dB teoretic, e suficient. Mai mult nu iti trebuie intr-o camera de bloc. Oricum, e putin probabil sa asculti la atatia db muzica, dar e bine sa ai sistemul audio capabil sa scoata atatia dB.

Editat de leo_electro
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Pai treaba e ca nu prea inteleg cum se calculeaza rezultatul puterii audio (in decibeli) avand de exemplu o statie care scoate 2x100 watt si o pereche de boxe care ajung pana la 90 de decibeli sa zicem si alta la 115 decibeli..,perechea de boxe cu mai multi decibeli se va auzi mai tare decat cea cu mai putini pe aceeasi statie?Multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Intr-un apartament e suficient 110dB. Totusi, afirmatia precedenta are ceva mai mult de un gram de subiectivism, pentru ca s-ar putea ca unele persoane sa doreasca mai mult. In continuoare voi exemplifica cazul cand doriti sa obtineti 115dB. Sa presupunem ca veti folosi un sistem stereo format din doua boxe cu caracteristici identice. Atunci tinta va fi 112dB per boxa. Rezulta:

 

Mai jos am exemplificat cazul 1 cand boxa sau incinta acustica are 88dB/W/m. In acest caz e nevoie de un amplificator audio de cel putin 256W/canal. In realitate, datorita efectului de compresie a incintelor acustice, amplificatorul trebuie sa aiba o putere ceva mai mare decat acei 256W teoretic calculati.

Cazul 1 - dB/W/m vs. puterea pe un singur canal a amplificatorului audio:

  • 112 --- >> 256W
  • 109 --- >> 128W
  • 106 --- >> 64W
  • 103 --- >> 32W
  • 100 --- >> 16W
  • 97 --- >> 8W
  • 94 --- >> 4W
  • 91 --- >> 2W
  • 88 --->> 1W

Cazul 2 - dB/W/m vs. puterea pe un singur canal a amplificatorului audio:

  • 112 --- >> 64W
  • 109 --- >> 32W
  • 106 --- >> 16W
  • 103 --- >> 8W
  • 100 --- >> 4W
  • 97 --- >> 2W
  • 94 --- >> 1W

In acest ultim caz, cand se foloseste o incinta acustica de 94dB/W/m, e nevoie de un amplificator audio de numai 64W per canal. Asa cum am spus si mai sus, puterea amplificatorului audio se alege putin mai mare decat acei 64W. Spre exemplu, un amplificator audio de 100W per canal e suficient.

 

Deci, amplificatorul audio ales va trebui sa debite puterile subliniate fie ca impedanta incintei acustice e de 4 sau 8 Ohmi. Iar boxa sau incinta acustica va trebui sa suporte puterea maxima calculata pentru obtinerea numarului de decibeli. Sunt situatii cand se prefera utilizarea a patru incinte acustice, iar alte cazuri cand sunt suficiente numai doua sau, de ce nu, una.

 

Numai Bine

Acest topic am sa-l fac Important, din cauza ca cu siguranta vor mai exista intrebari de acest fel in aceasta rubrica.

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu vreau sa par stupid...dar raspunde-ti-mi si mie la intrebare de am pus-o...pt ca uitandu-ma peste acest "tabel" organizat de dumneavoastra pt care va multumesc nu imi dau seama,orikum o sa mai studiez problema.Deci,intrebarea era:DAca o pereche de boxe care au 100 Db pe incinta se aud mai tare decat o pereche care au 90 decibeli conectate la acelasi amplificator 2x100 Watt de exemplu.Multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In primul rand, evitati sa mai citati postul precedent din forum atat timp cat discutia se desfasoara intre doua persoane. Chiar daca ar fi trei persoane, va recomand sa citati numele de utilizator decat sa citati tot postul respectiv. Aceasta recomandare e valabila pentru toti utilizatori, deoarece unul sau mai multe citate in plus si fara rost, cu cat sunt mai mari, cu atat mai mult vor incarca suplimentar si fara rost, baza de date MySQL a forumului, respectiv site-ului Tehnium Azi. Dupa aproape 4 ani de existenta baza de date MySQL a crescut destul de mult - nu zic ca nu e bine - dar daca vom dorim sa continuam in formula asta mult timp de acum inainte, va trebui sa acordam atentia cuvenita acestei recomandari. Deja in formatul in care suntem acum, pe solutia de webhosting adoptata, site-ul Tehnium Azi a ajuns la limita cerintelor pachetului de webhosting. Pentru a evolua, spre exemplu pe un dedicat sau VPS, acest lucru implica costuri suplimentare destul de mari iar castigurile de doi lei din Adsense nu-mi permit momentan sa sustin o astfel de solutie. Preconizez ca in cursul anului viitor, daca traficul va creste cum a crescut si pana acum, va trebui sa trec site-ul Tehnium Azi pe un VPS, macar. Pentru a acoperi cheltuielile cu VPS va trebui sa gasesc, pe langa adsense, si alte surse de venit a site-ului - vom vedea care si de unde la momentul potrivit.

 

Acum sa revin la subiect. Normal ca incinta acustica catalogata la 100dB/W/m se va auzi mai tare, pentru ca la 100W aplicati de amplificatorul audio va produce mai multi decibeli decat cea catalogata la 90dB/W/m. Va las sa va lamuriti asupra acestui aspect aplicand algoritmul de calcul pe care l-am evidentiat mai sus.

 

Numai Bine

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Diametrul difuzoarelor are legatura cu numarul de decibeli emisi?Pt ca ma gandesc ca un difuzor cu diametrul mai mare este capabil sa emita mai multi decibeli decat unul cu diametrul mic.Si daca da,ce calcule se iau in considerare?Am intrebat aceste lucruri deoarece la ultima postare a dumneavoastra nu ati specificat nimic in legatura cu acest aspect.

Editat de alynjmenaru
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In primul rand, SPL-ul sau Sound Presure Level este o caracteristica tehnica de catalog a oricarui difuzor. Se exprima in dB/W/m. Firmele care se respecta redau aceasta data in catalogul cu produse. Pe de alta parte, SPL-ul unei incinte acustice fie ca este pe 2 cai sau 3 cai, este raportat la SPL-ul difuzorului de joase. Bineinteles ca si celelalte difuzoare (medii, inalte) contribuie si ele la marirea SPL-ul incintei dar ele nu se iau in considerare, mai ales in cazul incintelor acustice domestice (cele folosite acasa).

 

Referitor la intrebarea de mai sus, daca va referiti la diametrul difuzorului de joase dintr-o incinta acustica, sa stiti ca, daca ar fi sa pastram cat putem de constanti ceilalti parametri TS (ipotetic sau teoretic vorbind), atunci cu cat vom creste diametrul difuzorului cu atat mai mult va creste SPL-ul acestuia raportat la W/m. Din ultimile constatari practice, as spune cu max. 6...8dB. pentru difuzoarele de joase. Totusi, trebuie subliniat faptul ca exista in comert difuzoare care au acelasi SPL cu a unui difuzor cu diametru membranei de doua ori mai mare.

 

Apoi, daca intr-o camera se aduna mai multe boxe sau incinte acustice, fiecare boxa va contribui cu aprox. 3dB in plus fata de SPL-ul maxim obtinut sau generat de o singura boxa. Spre exemplu, daca cu o boxa obtinem maxim 109dB, daca aducem o boxa identica langa aceasta, atunci SPL-ul total va fi: 109dB + 3dB = 112dB s.a.m.d.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock