Sari la conținut

Poză

Adaptare programator mecanic la masina de spalat cu programator electronic


 • Conecteaza-te daca doresti sa raspunzi
2 răspunsuri în acest subiect

#1
dumikosma

dumikosma

  Membru

 • Members
 • 2 postari
 • Resedinta:falticeni
In primul rand vreau sa felicit pe moderatorii acestui forum pt calitatea informatiilor ce sunt cuprinse in subiectele afisate . Eu sunt un Electronist amator cu experienta medie (zic eu ) si imi place sa mai realizez practic cate un montaj pe care sa-l vad functionand.
Ce vreau eu sa propun este urmatoarul lucru:
1. se da o masina de spalat automata (nu dau nume) la care a murit programatorul (creierul ) electronic. (mentionez ca masina este ok dpdv mecanic datorita faptului ca inainte de a muri cu cca o luna abia ii facusem un rk complet insensul ca schimbasem rulmenti, pompe ......etc.) data starea generala a masinii am zis ca ar merita facuta.
2. Taica-miu lucreaza la o firma unde repara si masini de spalat industriale (doar cu programator mecanic) si mi-a facut rost de un programator mecanic functional la care are si schema de conectare electrica .
acu problema care ma framanta este in felul urmator:
Motorul masinii de spalat este cu perii ( cu rotor bobinat) la care inversarea de sens se facea cu ajutorul unor reelee aflate pe placa programatorului. Motorul original al masinii de spalat cu programator mecanic era de genul cu rotor in scurt (nebobinat ) la care pornirea era facuta cu ajutorul unui condensator care facea si schimbarea de sens in functie de modul in care era cuplat la infasurarile motorului.
Ceea ce vreau eu sa realizez este un montaj electronic (circuit cablat plus componente ) care sa faca posibila interconectarea motorului existent pe masina de spalat la programatorul mecanic pe care il posed , si care sa faca posibila functionarea la o turatie mai redusa a acestuia la spalare iar la stoacere sa aiba o turatie ridicata.
Eu ma gandeam sa folosesc releele deja existente pe programatorul electronic pt schimbarea de sens , triacul (mi se pare ca are un btb16) sa-l folosesc la reglarea turatie la motor.

Mai jos atasez o schema bloc la care m-am gandit eu. Problema e ca as vrea sa o realizez practic si mi-ar prinde bine niste sfaturi din partea voastra chiar daca acestea inseamna si numai niste scheme care insumate sau adaptate m-ar ajuta sa imi ating scopul.
de mentionat caprogramatorul mecanic scoate direct tensiune alternativa de 230v pe fiecare functie (alimentare motor, schimbare de sens , centrifugare ) asta insemnand ca daca vreau sa comand releele mele care sunt de 5v / 10 A trebuiesa ma gandesc la o solutie ca sa comand tranzistorii ce actioneaza releele direct de la 230 vAc .... Aici am eu retinere... poate ma ajuta careva cu vreo idee.
Sper ca nu v-am plictisit

Fișiere atașate (doar utilizatorii pot descarca fisiere)


Editat de dumikosma, 17 februarie 2011 - 03:51 .


#2
roadrunner

roadrunner

  Tehnium Azi Expert

 • Validating
 • 2.106 postari
 • Resedinta:.
1. ori folosesti relee la 230V (ca sa se potriveasca cu programatorul) - probabil solutia cea mai simpla
2. ori inlocuiesti programatorul ala mecanic si-l faci cap-coada cu microcontroller, si comanzi prin relee, triac, rezistenta, motorul etc. (evident cu avantajele de rigoare, temperatura controlata, turatie controlata etc) - asta daca nu ti-ai propus sa speli rufe curand.
RR

PS - sa asteptam un pic, poate are cineva idei mai bune.

Editat de roadrunner, 17 februarie 2011 - 04:35 .


#3
miron1947

miron1947

  Tehnium Azi Expert

 • Tehnium Azi
 • 11.062 postari
 • Resedinta:Brasov

sa comand releele mele care sunt de 5v / 10 A trebuiesa ma gandesc la o solutie ca sa comand tranzistorii ce actioneaza releele direct de la 230 vAc

Sau puteti realiza intreg sistemul ca la cele cu programator mecanic, trebuie modificata doar comanda motorului.

Fișiere atașate (doar utilizatorii pot descarca fisiere)


 • vio paduraru ii(le) place mesajul asta
0 utilizatori citesc acest topic

0 utilizatori, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc