Sari la conținut

Pornire monostabil


dan_e

Postări Recomandate

Nu asta ar fi cel mai mare bai, ca ideee solutia mi-a placut si m-a surprins prin simplitate,

dar daca ar fi sa o aplic practic nu as aplica-o la porti ordinare, ci la schmidt. Tranzitiile prea lente nu sunt prea agreate de portile obisnuite, si oricat s-ar lauda producatorii ca portile lor au schmit pe intrari, nu e exclus sa te trezesti ca-ncepe sa dea in balbaiala, apoi comportarea e prea dependenta de exemplarul efectiv utilizat, am constatat de multe ori comportari diferite la circuite de la diferiti producatori si chiar la porti diferite din aceeasi capsula.

 

Practic n-am utilizat niciodata acest gen de intarzieri pe circuite din seria normala, cum e 4011, in schimb am folosit solutia in foarte multe aplicatii cu schmit. Am facut, de exemplu, timere cu 40106 cu durate de ordinul minutelor, si m-a surprins stabilitatea. Am folosit condensatoare smd cu tantal care se gasesc din belsug pe placile calculatoarelor mai vechi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 65
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Si care ar fi problema daca l-ar inlocui, daca-mi amintesc bine 4093 e trigger schmitt, si am impresia ca se potriveste pin la pin cu 4011 (nu sunt sigur, l-am folosit demult).

 

Oricum, insa, desi pare mai stufoasa, cred ca tot varianta lui RoadRunner e mai meseriasa, daca s-a gandit el pana si l-a timpii de propagare prin porti (desi aci sunt timpi mari)...

A gandit-o inginereste.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Atunci va trebui sa se chinuie putin. Chiar sunt curios cum se comporta practic montajul, cu diferite exemplare, si branduri diferite. Ar fi util sa posteze timpii obtinuti si componentele utilizate. Din ce stiu, MMC-urile romanesti se comporta bine, desi multi sunt de alta parere.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc tuturor de indicatii. Nu e musai sa folosesc 4011, daca aveti o alternativa mai buna si mai sigura chiar va rog sa-mi spuneti! Pana la urma incerc si varianta lui roadrunner dar ar fi pacat sa nu caut mai intai o schema mai simpla, chiar si cu 4093. Deci, pe ce schema credeti ca e mai bine sa merg: cu 4011, 4093 sau... ?

 

stima

dan

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Incearca intai cu 4011, cum ai inceput, si vezi ce zice. Daca n-ai osciloscop cu memorie sa vezi impulsul CBM, mareste temporar condensatorul acela de 4n7 sa mai latesti impulsul, cat sa poti vedea aprinderea scurta a unui led pus la iesirea cbm, pe durata probei.

Daca-s probleme, da 4011 afara din soclu si pune 4093, vezi care-i diferenta. Circuitele sunt probabil foarte ieftine, merita incercat ca sa te familiarizezi cu ele.

Daca vrei sa incerci ideea lui RR, vezi ca sunt monostabile specializate, cate doua intr-o capsula (cmos, hc, hct, etc). Da-i cu google.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc dl.miron.

 

roadrunner, am niste intrebari legate de schema ta (pana la urma tot la schema ta am ajuns, am inteles ca e mai sigura):

1. pot sa fac monostabilul cu o poarta 4093 (de fapt toate monostabilele) sau cu alt integrat?

2. cum realizez blocul dt ?

3. ce integrat crezi ca e mai bine sa folosesc pentru poarta SI ?

 

stima

dan

 

em2007, nu am osciloscop, din pacate.

Editat de dan_e
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

pot sa fac monostabilul cu o poarta 4093 (de fapt toate monostabilele)

Da, gasiti configuratia in foaia de catalog care am atasat-o.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...em2007, nu am osciloscop, din pacate.

Dar un led gasesti cu usurinta.

Pune-l la iesirea monostabilului, printr-o rezistenta de limitare, evident.

Indiferent ce schema vei adopta, pune temporar un condensator in paralel cu cel de temporizare, toate monostabilele au condensator de temporizare.

Ca sa-l poti vizuzliza (flash led), durata trebe sa fie de ordinul zecimilor de secunda, si pe acest considerent alegi condensatorul. Dupa teste, dai jos condensatorul, in caz ca durata e prea mare pt aplicatia ta.

E simplu, ieftin si la indemana.

 

Acuma, sa stii ca monostabilele sunt in general destul de sensibile, si mai au obiceiul sa declanseze de nebune, la impulsuri parazite. De aia e bine, indiferent de schema adoptata, sa lucrezi ingrijit, chiar si pe placa de test, si sa nu faci conexiuni mai lungi decat e necesar. De asemenea, nu omite condensatorul de decuplare pus direct pe pinii de alimentare ai integratului.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dan,

nu vreau sa te dezamagesc, dar eu nu as face schema asta cu monostabile cu intarzieri RC. Mi se pare aiurea (peste mana pentru anul 2011) si neconfigurabil.

As face-o ori cu microcontoller si cateva linii de cod C ori cu un cpld si cateva linii de VHDL/Verilog (si am eu o banuiala ca nu te intereseaza nici una din metodele astea)

RR

 

PS- as fi dispus in masura timpului sa fac un exemplu cu CPLD (cu toate ca sunt prins cu scris software azi) o sa incerc

Editat de roadrunner
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

multumesc tuturor

 

Problema e ca circuitul pe care urmeaza sa-l fac va lucra in niste conditii de alimentare destul de turbulente (intreruperi repetate, mici supratensiunii etc). Eu ma gandeam sa folosesc CD4011 si porti logice asemenea ca sa le alimentez la +5V iar chiar daca stabilizatorul va primi spike-uri de tensiune, acestea sa creasca de la 5V la maxim 15V, tesniune suportata de CD4011. Daca montez microcontroler sau alte chestii, s-ar putea sa ma trezesc sa schimb placile in fiecare luna. Daca le foloseam acasa, altfel se punea problema.

 

stima

dan

Editat de dan_e
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Problema e ca circuitul pe care urmeaza sa-l fac va lucra in niste conditii de alimentare destul de turbulente (intreruperi repetate, mici supratensiunii etc).

Daca nu este secret, ce trebuie sa faca acest circuit, ce comanda si in functie de ce?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Schema comanda doua motoare de la distanta: unul rotatie antena pe axa X si altul pe axa Y. Adica schema e mult mai complexa, nu imi apartine in totalitate mie si din acest motiv nu pot sa o reproduc aici. Ma interesa partea asta cu monostabile prin care comand un motor, ii dau un impuls, asta functioneaza si daca ajunge la capatul cursei se opreste. Daca ii mai dau un impuls (pe intrarea a si conditionat de intrarea b) motorul se invarte in sens invers si iar se opreste daca ii mai dau un impuls, daca nu, cand ajunge la capatul cursei se opreste automat. Asta e la ambele motoare. Deci, o sa urmeaza sa fac doua montaje identice cu monostabilele alea.

Editat de dan_e
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock