Sari la conținut

doua intrerupatoare pentru acelasi bec


trasor

Postări Recomandate

Salut. Recent am zugravit si am remobilat dormitorul si am constatat ca intrerupatorul mi-ar fi fost mai util in alt loc decat unde e acum[langa usa]. Nu se pune problema sa stric peretii si nici sa-l anulez pe cel existent .Poate sa-mi ofere cineva o solutie [si o schema eventual]? Cu respect

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In atasament este o schema de principiu verificata pe simulator. Pe baza ei va trebui sa-ti construiesti schema. Personal, am acest sistem implementat intr-un hol lung de vre-o 8 m, cu intrari dinspre ambele capete si intr-o anexa cu doua intrari separate. Pentru implementarea practica, ai nevoie de doua comutatoare precum cele din schema. Eu am rezolvat problema acum 27 de ani folosind intrerupatoare clasice. Acestea sunt prevazute cu doua terminale de contact, insa contactul de pe echipajul mobil nu are decat un singur plot de argint, deci nu realizeaza decat o intrerupere obisnuita a circuitului, putand fi insa pozitionat catre oricare dintre terminale (cosele de contact, unde se leaga conductorii) Pentru a realiza o intrerupere a ambelor circuite (comutare) am lipit cu cositor, doua contacte mobile intre ele, astfel incat cel de-al doilea sa fie orientat cu discul de argint in opozitie cu celalalt. Metoda a dat rezultate si sistemele functioneaza si acum cu intrerupatoarele montate la inceput. Practic, pe oricare dintre usi s-ar intra se poate aprinde si stinge becul. Daca intru pe o usa si aprind becul de acolo si ies pe cealalta, atunci pot stinge becul. Cel ce intra din nou pe prima usa, poate la randul sau aprinde becul. Cam asta este.

 

Altminteri, Toate Bune!

post-7713-008880000 1290704958_thumb.png

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...intrerupatorul mi-ar fi fost mai util in alt loc decat unde e acum[langa usa]. Nu se pune problema sa stric peretii...

Pai ca sa mai pui un intrerupator in alt loc, tot trebuie sa spargi peretele ca sa pui doza pt noul intrerupator si doza de legaturi, si solutia clasica e cu comutatoare cap scara cu 3 borne, care se gasesc in comert.

Altfel, singura solutie e tot cu telecomanda. Exista in comert variatoare cu telecomanda pentru montaj ST. Un astfel de variator il poti monta in locul intrerupatorului actual fara nici o modificare, are doar 2 borne ca vechiul intrerupator. Poti folosi orice telecomanda ai in casa, de la orice aparat, nu trebuie sa cumperi alta numai pentru el.

Eu am unul montat in sufragerie din 1998 si s-a dovedit foarte fiabil. Folosesc telecomanda de la televizor, pt reglajul luminii la nivelul dorit si pt pornit/oprit, e foarte comod. Puterea maxima e 400Watt.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...singura solutie e tot cu telecomanda...

Eu personal, folosesc telecomanda Tv, doar dupa ce m-am culcat in pat. As vrea sa va intreb, cum pot rezolva problema cu telecomanda (care de regula este in IR) atunci cand in calea radiatiei exista un obstacol? In afara doar de cazurile, cand ma sfatuiti sa-mi schimb obiceiul, sau sa inlatur obstacolul. Sa zicem ca acesta este greu, daca nu imposibil de inlaturat, cum ar fi un element de mobilier care nu permite un alt amplasament. La fel si patul.

 

Altminteri, Toate Bune!

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

cum pot rezolva problema cu telecomanda (care de regula este in IR) atunci cand in calea radiatiei exista un obstacol?

IR se propaga si prin reflectii, eu pot cu telecomanda TV, daca am un panou de lemn sau zid in fata sa actionez TV-ul chiar emitand in directie diametral opusa si eu am fost surprins prima oara cand s-a intamplat.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

IR se propaga si prin reflectii...

Stiam asta, insa eu am in directia optima pentru reflexie, o fereastra. Chiar daca geamurile transparente - din cate stiu eu si pentru razele IR - sunt acoperite de perdele si draperii textile, la randul lor acestea nu reflecta raza IR. Am facut proba cu televizorul. Nu exista si alte tipuri de telecomanda?

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La mine e exact la fel, si pt reflexie folosesc tavanul. De ani de zile mi-a intrat in reflex si de cate ori pun mana pe telecomanda o indrept spre tavan...

Aveti dreptate :furious2: Nu vreau sa ma laud ca stiam raspunsul (si eu procedez la fel) insa exact ca in iconul alaturat - sper sa apara grafic si nu doar codificat, asa dupa cum am vazut ca se mai intampla pe forum - am vrut sa va antrenez, in mod deosebit pe dumneavoastra in discutie, deoarece inaintea acestei postari am vazut ca aveati 98 de interventii pe forum, fiind (ca si mine, pana acum catva timp) un novice. Nu se putea ca un membru cu state vechi (cont in 05.08.2007) sa fie in continuare novice, in timp ce un novice veritabil - adica eu - cont in 28.01.2010, sa avansez la ditamai rangul de "Junior" :giggle: Din intamplare - sau nu - in discutie s-a strecurat colegul miron1947, pe care-l stimez si ne-avand cum sa-l lamuresc despre intentiile mele, am incercat sa trag de timp. Se vede treaba ca am si reusit, devreme ce ati adaugat un raspuns, iar urmatorul pe care sunteti obligat - cel putin din amabilitate sa-l adaugati, va fi raspunsul cu numarul 100, adica "sa traiasca Junior-ul em2007!" :yahoo:

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 9 months later...

Exista un procedeu numit cap - scara cu ajutorul caruia poti sa pui cate intrerupatoare vrei.

Scuze de cum arata schema e facuta in paint....

 

Ceri la magazin

1. Intrerupator cap (are loc de 3 fire in el)

2 Intrerupator scara (are loc de 4 fire in el)

Trebuie sa fie desenat pe ambalaj simbolul lor.

 

Inrerupatoarele sunt legate intre ele cu 2 fire (numite naveta)

 

Daca urmaresti acum faza becul va fi aprins. Daca apesi pe un intrerupator (imaginar) si urmaresti faza o sa fie inchis becul. Daca apesi (imaginar) pe oricare alt intrerupator si urmaresti faza ar trebui sa se aptinda becul.

 

......ATENTIE CUM LEGATI IN DOZA.......

post-17412-048370600 1316131526_thumb.jpg

Editat de catavl
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Exista un procedeu numit cap - scara cu ajutorul caruia poti sa pui cate intrerupatoare vrei.

Gresit. Conxiunea cap-scara admite doar 2 intrerupatoare. Studiati va rog schema pe care ati postat-o pentru toate pozitiile posibile ale intrerupatoarelor.

Schema conexiune "cap-scara".

Pentru legarea mai multor intrerupatoare pentru acelasi bec se folosesc alte 2 metode:

Conexiunea "cap-cruce"

Releu "pas-cu-pas"

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cea mai simpla metoda, daca nu se doreste pozarea pe pereti a altor trasee de cablu electric, ramane c-da de la distanta a inchiderii sau deschiderii becului cu ajutorul unei telecomenzi (a se vedea solutia formulata de utilizatorul @em2007 in postul nr.4 de mai sus). Daca pozarea cablurilor nu reprezinta un impediment major atunci se poate adopta solutia din postul nr.3 al acestui topic sau, de ce nu, o solutie cu teleruptor sau cu releu de impuls.

 

numai bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock