Sari la conținut

Poză

Osciloscop cu tubul catodic 5DEP1

* * * * - 3 voturi

  • Conecteaza-te daca doresti sa raspunzi
195 răspunsuri în acest subiect

#166
gsabac

gsabac

    Senior Member

  • Tehnium Azi
  • 1.383 postari
  • Resedinta:Bucuresti

Completez cu o imagine care reprezinta o linearizare destul de buna:

Fișier atașat  amplificare.png   12,44K   1 descărcări

S-a obtinut o amplificare cu maximum +/-1,5% de la DC pina la 30MHz.

Frecventa la -3dB este mai mare.

 

@gsabac



#167
ola_nicolas

ola_nicolas

    Editor

  • Editors
  • 1.030 postari
  • Resedinta:Olt county

Trebuie sa se fi strecurat, printre atitea componente, o mica modificare care da o amplificare mai mare, ...

Nu, nu! S-a strecurat sfatul dumneavoastră din mesajul @161:

... Setati generatorul de intrare atit pentru analiza, AC analisis magnitude si Voltage(Pk) la aceeasi marime, de exemplu 8mV ...

iar eu m-am conformat din automatism. Am pierdut aproape 2 ore, pentru a găsi cauza. La amplificatorul complet trebuie 5 mV la intrare, nu 8 mV.


Editat de ola_nicolas, 23 septembrie 2016 - 08:07 .


#168
gsabac

gsabac

    Senior Member

  • Tehnium Azi
  • 1.383 postari
  • Resedinta:Bucuresti

Este necesar sa mai cercetati. Un circuit pasiv RC nu poate introduca amplificari si toate metodele

 folosite dau acelas rezultat in aceleasi conditii, tensiune, frecventa, impedanta.

Eu am folosit analizele AC-Sweep, Interactive Simulation si Transient si in acelesi conditii dau aceleasi rezultate.

 

@gsabac



#169
ola_nicolas

ola_nicolas

    Editor

  • Editors
  • 1.030 postari
  • Resedinta:Olt county

Eu nu am făcut o afirmație "gratuita", ci am comunicat ceea ce mi-ați transmis dv atunci când ați introdus în cauza atenuatoarele plus circuitele de intrare. Nu am mai verificat la ce postare sunt informațiile, dar eu le-am introdus pe simulator ca atare. In mod logic, lanțul de amplificare, începe la intrarea circuitului integrat preamplificator și se încheie la cele doua placi de deflexie. Restul reprezinta atenuări pe circuitele pasive si pe repetorul pe sursa. Presupun deci ca dacă la intrarea circuitelor pasive ale osciloscopului (pe generator) trebuie sa am 5 mVv. atunci toate performantele amplificatorului ar trebui verificate utilizând acest nivel. Eu studiez în acest moment totul pe schema completa și nu am avut timp încă sa evaluez toate cauzele și consecințele, însă una dintre consecințe este cea pe care v-am comunicat-o la mesajul #164. Iar o cauza probabila, poate fi mărirea nivelului generatorului, de la 5 la 8 mVv.


Editat de ola_nicolas, 25 septembrie 2016 - 06:32 .


#170
ola_nicolas

ola_nicolas

    Editor

  • Editors
  • 1.030 postari
  • Resedinta:Olt county

... Realizati schema completa si subcircuitul si simulati pentru banda de frecventa liniara pina la 30MHz.

Pentru 8mVv la intrare se obtine 20Vv la placile de deflexie...

In atașamentul 1, am ilustrat simularea schemei completate cu circuitele de intrare și atenuare pentru 5 mVv la borna de intrare. Am obținut o tensiune de 20 Vv (40 Vvv) pentru potențiometrul de câștig reglat la 65 %, ceea ce mi se pare ok. In atașamentul 2, pentru a obține 8 Vv la intrarea în circuitul integrat preamplificator, am setat o tensiune de 8,567 Vv pe generator. Tensiunile vârf-vârf la intrare, au fost evidențiate de mine în ambele cazuri prin încercuirea cu rosu. Se vede din oscilograma realizata la un reglaj de 100% a potențiometrului de câștig, ca nivelul de 20 Vv la ieșire nu poate fi atins prin reglajul acestui potențiometru. In atașamentul 3 am dat schema simulata, iar în atașamentele următoare, am dat schemele intrinseci ale circuitului de intrare și ale celor de atenuare, cu ultimele modificări și reglaje făcute de mine. In simularile de mai sus, am neglijat eventuala atenuare a sistemului repetor pe sursa.

Fișier atașat  AG1.jpg   140,8K   0 descărcăriFișier atașat  AG2.jpg   137,77K   0 descărcăriFișier atașat  AG - schema.jpg   133,67K   0 descărcăriFișier atașat  SC intrare.jpg   9,01K   0 descărcăriFișier atașat  SC atenuare 1.jpg   34,77K   0 descărcăriFișier atașat  SC atenuare 2.jpg   9,67K   0 descărcări


Editat de ola_nicolas, 25 septembrie 2016 - 10:17 .


#171
gsabac

gsabac

    Senior Member

  • Tehnium Azi
  • 1.383 postari
  • Resedinta:Bucuresti

Explicatii posibile ar fi urmatoarele:

- avem amplificari diferite la subcircuitul LM733 si etajul final, deoarece am folosit modele diferite de tranzistori;

- la mine, la frecventa de 235Hz amplificarea este la fel ca la orice alta frecventa, am facut o simulare speciala,

  Interactive Simulation, intre 10Hz si 1000Hz cu 1000 de puncte.

 La Dvs. ce amplificare este in simularea Interactive Simulation, intre 10Hz si 100MHz cu 1000 de puncte ?

 Dar intre 10Hz si 1000Hz ?

 

@gsabac



#172
ola_nicolas

ola_nicolas

    Editor

  • Editors
  • 1.030 postari
  • Resedinta:Olt county

Nu am făcut o astfel de simulare, dar pot sa va dau câteva repere pentru simularea de la frecventa de 235 Hz:

- Amplificarea totala intre generator și plăcile de deflexie, în condițiile reieșite din imaginea de la #170, este de 70,559 dB (3,373 k);

- Amplificarea circuitului integrat LM733, 48,562 dB (267,965);

- Amplificarea etajului final, 22,632 dB (13,539);

- Atenuarea lanțului dintre borna de intrare și ieșirea repetorului pe sursa (conform lanțului de conexiuni reieșite din imaginea de la #170) -0,635 dB.

Spune-mi dacă va mai interesează și alți parametri și vi dau. Nu am utilizat tranzistori cu model dinafara librariei de modele ms14. Schema intrinseca a circuitului LM733 am realizat-o cu tranzistorii BFR92W și are schema din atașament.

Fișier atașat  LM733 ola.jpg   47,21K   0 descărcări

 

 



#173
gsabac

gsabac

    Senior Member

  • Tehnium Azi
  • 1.383 postari
  • Resedinta:Bucuresti

Asa este si la mine subcircuitul. Datele pe care le-ati trimis sunt edificatoare si am calculat amplificarea globala:

A = 268 * 13,5 * 0,64 = 2315,5

Niveleul de iesire pentru 8mV la intrare este:

Uiesire = 2315,5 * 0,008 = 18,52Vv, ceea ce inseamna ca simularea in sine are ceva "initiative" proprii de a mari amplificarea,

 la 235 de Hz. Ceva setari la simulare, pas minim, numar de puncte, ceva date suplimentare la generator,  etc.

Va astept cu simularile indicate la #171. Pe calculatorul meu simularea "Interactive Simulation" dureaza citeva sute de mS,

 si simularea tranzitorie la fel.

In final, dupa reusita acestor teste, rezistenta din colectorii tranzistorilor finali trebuie marita la 1,5 K, 1,8k sau 2,2K,

  pentru o disipatie mai mica.

 

Succes !

 

@gsabac


Editat de gsabac, 26 septembrie 2016 - 05:25 .


#174
ola_nicolas

ola_nicolas

    Editor

  • Editors
  • 1.030 postari
  • Resedinta:Olt county

Aveți o mica eroare. Întrucât la intrarea circuitului integrat preamplificator avem un nivel de 0,008 V, acesta se va înmulți doar cu amplificările celor doua etaje: 267,975x13,539x0,008=29 Vv. Altminteri, se putea calcula și utilizând nivelul semnalului de la intrare de 0,008567 V, dar s-ar fi utilizat amplificarea globala pe care v-am dat-o eu la #170, adică 3373, sau 70,559 dB. In prealabil trebuia însă convertita atenuarea de 0,635 dB în mărimea liniara Aat=100,635/20=1,0758. Rezultatul ar fi fost (267,975x13,539x0,008567)/1,0758=29 Vv sau 3373x0,008567=29 Vv, adică același. Rezultatul, se poate de fapt vedea și în atașamentul 2 de la mesajul #170, unde am evidențiat tensiunea vârf-vârf de 57,336 Vvv pe osciloscopul XSC1. In ceea ce privește simularea inter-activa pe care mi-o solicitați, nu știu efectiv de unde se poate seta acel domeniu variabil de 10 Hz... 1000 Hz pe care îl doriți. In Wizard-ul ms14 corespunzător simulării inter-active, nu se poate seta decât numărul de puncte. Poate setarea se face în alta parte?!


Editat de ola_nicolas, 26 septembrie 2016 - 08:13 .


#175
gsabac

gsabac

    Senior Member

  • Tehnium Azi
  • 1.383 postari
  • Resedinta:Bucuresti

Este asa cum ati aratat, nu am observant dB-lii din cauza enervarii induse de faptul ca rezultatele nu concorda.

Oricum si la Dvs. este oarece eroare, deoarece atenuarea trebuie sa dea o amplificare mai mica decit unitatea,

 deoarece circuitele sunt pasive tip RC.

Daca nu faceti acea simulare care este lamuritoare batem pasul pe loc.

Procedati in felul urmator:

La Frequency Parameter setati:

- click pe Simulate;

- click pe Analyses and Simulation;

- alegeti AC Sweep;

- completati Start Frequency 10Hz si Stop Frequency 100MHz;

Sweep Type, Linear;

- Number of Points, 1000;

- Vertical Scale, Linear;

La Output alegeti tensiunea pe o placa de deflexie si deplasati cu sageata in tabelul de iesire cu Add.

Rulati programul cu sageata verde de pe aceeasi pagina de setari si intr-o secunda apare rezultatul.

Rulati apoi intre 1Hz si 1000Hz, tot cu 1000 de puncte, ca sa vedeti cum este amplificarea in aceasta banda.

 

@gsabac


Editat de gsabac, 26 septembrie 2016 - 07:53 .


#176
ola_nicolas

ola_nicolas

    Editor

  • Editors
  • 1.030 postari
  • Resedinta:Olt county

... si la Dvs. este oarece eroare, deoarece atenuarea trebuie sa dea o amplificare mai mica decit unitatea...

Datele pe care le-am prezentat, sunt colectate tot de pe simulările efectuate, unde sunt niște date medii interpolate și trunchiate de regula la 3 cifre semnificative după virgula. Daca as fi optat pentru un rezultat mai precis, probabil ca as fi obținut o atenuare subunitara, foarte apropiata de unitate. De fapt se vede ca deși am utilizat în calcul toate cele trei cifre semnificative de după virgula, rezultatul obținut (28,9... 29 Vv) difera de rezultatul afișat de osciloscopul XSC1, 57,336/2=28,668Vv. Asa după cum desigur știți, un program de calcul, afișează rezultatele trunchiat, dar utilizează în continuare în calcule rezultatul cu maximumul de cifre semnificative pentru care a fost setat, care este de regula de cel puțin 8. Aveți în atașament simularea inter-activa solicitata.

Fișier atașat  10-1000.jpg   20,74K   0 descărcări

PS - Nu va suparăți va rog ca va semnalez eventuale erori. Nici eu nu ma supăr și recunosc atunci când greșesc. Mult mai rău, este atunci când partenerul de discuție speculează aceste mici erori în scopuri îndoielnice. Sunt destui pe aici, care jubilează atunci când constata o asemenea eroare, după celebra fraza "... S-au demascat! S-au demascat! ..." Noi discutam probleme mai mult sau mai putin complicate, fiecare după o activitate curenta de o zi întreagă. In cele doua... trei fraze pe care le schimbam pe un subiect tehnic, se pot strecura erori involuntare. Important este ca discuția sa fie dusa pe un făgaș firesc, iar scopul urmărit sa fie rezolvarea efectiva a problemei în cauza.


Editat de ola_nicolas, 26 septembrie 2016 - 09:07 .


#177
gsabac

gsabac

    Senior Member

  • Tehnium Azi
  • 1.383 postari
  • Resedinta:Bucuresti

Desigur, cu toti partenerii de dialog merita sa purtam un dialog civilizat si sa nu cautam sa ne aratam "muschii"

  doar din dorinta de a epata.

Aceasta prin nenumarate atentionari de greseli, ca de exemplu, dioda X este in plus si nu este necesara, scrisa

 de mute ori degeaba.Dar sa revenim la subiectul topicului, in simularea prezentata se vede o linearitate

 de unu la mie, deci nu exista cocoase de amplificare la anumite frecvente joase.

Am o nelamurire neimportanta, de ce nivelul "magnitude" este de peste 3KV. Aceasta poate fi din setarea

  generatorului, care la mine este ca in poza de mai jos:

Fișier atașat  setari generator.jpg   58,98K   0 descărcări

Generatorul este de tipul AC-Voltage si in rubricile de amplitudine se scriu nivelele de analiza. Ele pot fi

 egale sau diferite, pentru cele 2 tipuri.

Putem trece la dimensionarea pentru 2,2K si sa vedem ce banda de frecvente avem, sau poate doriti altceva ?

 

@gsabac


Editat de gsabac, 27 septembrie 2016 - 07:19 .


#178
ola_nicolas

ola_nicolas

    Editor

  • Editors
  • 1.030 postari
  • Resedinta:Olt county

... Am o nelamurire neimportanta, de ce nivelul "magnitude" este de peste 3KV. Aceasta poate fi din setarea

  generatorului, care la mine este ca in poza de mai jos...

Ok!!! In sfârșit am dezlegat misterul. In Wizard-ul pe care l-ați atașat, rubrica "AC analysis magnitude" este presetata cu o valoare implicita de 1 V, valoare pentru care pe axa ordonatelor se obține (asa după cum spuneam și într-un mesaj anterior) factorul de amplificare - în dB dacă se alege scala logaritmica, sau adimensional dacă se alege scala liniara. Setând în acea caseta valoarea semnalului în Vv, se va obține un număr proporțional cu amplificarea înmulțită cu acea valoare și care este în mod logic numeric egal cu tensiunea la ieșirea amplificatorului. Eu nu am setat niciodata aceasta caseta, deoarece ma interesa in primul rand valoarea amplificarii. Nivelul la iesire il obtineam prin calcul. Acum, fiindcă am lămurit-o și pe asta, aveți în atașament aceeași diagrama de la #176, dar la care s-a utilizat acest artificiu.

Fișier atașat  10-1000 bis.jpg   19,53K   0 descărcări

 

 

Putem trece la dimensionarea pentru 2,2K si sa vedem ce banda de frecvente avem, sau poate doriti altceva ?

Nu, nu doresc altceva. Dar aceasta dimensionare presupune scăderea și nu creșterea rezistentelor din colectori. Voi reveni.


Editat de ola_nicolas, 27 septembrie 2016 - 08:41 .


#179
gsabac

gsabac

    Senior Member

  • Tehnium Azi
  • 1.383 postari
  • Resedinta:Bucuresti

Suntem la unison, Dvs. cu o amplificare putin mai mare, dar reglabila cu un trimer de valoare crescuta.

Putem trece la dimensionarea pentru 2,2K si sa vedem ce banda de frecvente avem. Daca dupa euforia

 frecventelor obtinem 20MHz la -3dB si o putere disipata de 1,5W este super bine. Acesta este finalul

 simularilor pentru amplificatorul vertical.

 

Succes !

 

@gsabac



#180
ola_nicolas

ola_nicolas

    Editor

  • Editors
  • 1.030 postari
  • Resedinta:Olt county

In imagine diagrama pentru amplificatorul cu finali pe tuburi. Operațional intre 0 și 33 MHz și 44 MHz la -3 dB. Maine voi continua și cu celelalte variante.

Fișier atașat  AC Sweep____.jpg   23,03K   0 descărcări






0 utilizatori citesc acest topic

0 utilizatori, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc