Sari la conținut

constructie banda transportatoare


mariand

Postări Recomandate

Buna ziua.Vin cu o problema.Am de contruit ptr. o lucrare de diploma pe langa partea de senzori...robot...si altele o banda transportatoare.Deci practic vreau sa contruiesc ceva de dimensiuni relativ mici respectiv in jurul a 50x8x4cm...cu un singur motor, iar banda sa poata transporta de la stanga spre dreapta un cub de lemn de dimensiuni si greutate redusa.Daca nu am fost explicit in descrierea benzii ... e ceva in genul celora din marile supermarket-uri unde iti asezi produsele si ele ajung la casa.Problema e ca habar nu am de unde as putea gasi curele dintate late sau roti dintate.Asa ca vin cu rugamintea ca daca este cineva aici care ma poate ajuta cu o idee , sfat , inovatie, orice...sa zica.Va multumesc frumos.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Despre curele de transmisie intrebati la filintercom (mai multe detalii gasiti pe internet). S-ar putea sa aveti norocul sa gasiti o curea potrivita; daca nu, va trebui sa improvizati, asta ca sa va incadrati in dimensiunile cerute.

 

In ceea ce priveste motorul, alegerea acestuia presupune:

  1. stabilirea tipului acţionării (?n curent continuu sau alternativ);
  2. nivelului tebnsiunii de alimentare (joasă tensiune sau ?naltă tensiune);
  3. forma constructivă (construcţie normală, construcţie ?nchisă pentru zonele umede, construcţie metalurgică, navală, antiexplozivă, cu autoventilaţie sau cu ventilaţie forţată, etc.) - nu e cazul dvs. dar trebuie mentionat;
  4. serviciul real de funcţionare al motorului şi raportarea acestui serviciu la serviciul tip standardizat;
  5. puterea nominală a motorului corespunzătoare serviciului tip determinat;
  6. alegerea convertizorului static asociat motorului;
  7. alegerea aparatajului de comutaţie şi de protecţie pentru motor şi convertizor ?n funcţie de puterea de scurtcircuit la barele de alimentare;
  8. alegerea traductoarelor şi adaptarea structurii sistemului de reglare pentru curent (cuplu), flux, viteză (acceleraţie) şi poziţie (unghi);
  9. stabilirea interfeţei om – maşină şi a comunicaţiei cu sistemul ierarhic superior.

Deci, pentru inceput trebuie sa va ganditi clar la un motor de c.c. sau la un motor de c.a. si cum doriti sa se faca actionarea acestuia: clasic sau modern (inclusic cu uC). Tinand cont de dimensiunile actionarii, putem vorbi de o miniactionare care s-ar putea realiza relativ usor cu ajutor unui minimotor de c.c. cu magneti permanenti. Tensiunea de alimentare a acestuia poate fi 12Vcc sau 24Vcc.

 

In privinta senzorilor, aici sunt mai multe aspecte care ar trebui lamurite. Spre exemplu, doriti sa porneasca automat banda transportoare atunci cand detecteaza prezenta cubului la unul din capete ? Sau doriti o simpla actionare fara un astfel de senzor ? Totodata, ar trebui sa precizati daca banda transportoare va fi inclinata si daca da, la ce unghi ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Voi folosi un motor de c.c. , banda va fi in plan orizontal iar ca motorul sa se invarta voi folosi portul paralel astfel incat cand voi avea pinul de eroare pus la masa portului paralel(lucru facut de un alt senzor de detectie de metal) motorul va avea un sens de rotatie iar in cazul in care pinul de eroare al portului nu e pus la masa(deci lipsa unui metal in zona) motorul va fi alimentat cu polaritatea inversa tot prin portul paralel , prin alt pin care imi va genera cu masa +5v cc , tensiune ce va alimenta o fotodioda iar un fototranzistor va comanda tensiunea prin motor (separare galvanica).

Ideea este ca imi trebuie ceva simplu adica 2 roti si o banda....problema e ca nu prea gasesc la dimensiuni mici ...peste tot gasesc doar ptr mediul industrial, fabrici....etc.

De aceea in momentele astea mi-ar trebui o calitate...de inventator...problema e ca ideile sunt putine si banii la fel...deci trebuie sa improvizez.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sa inteleg ca deja ati ajuns la o schema de actionare ? Puteti sa o desenati ? Ar fi mult mai util sa discutam pe marginea ei.

Cat despre cele doua roti si banda, ati putea sa le realizati: rotile din lemn iar banda din cauciuc. scratchchin.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca puteti specifica care sunt dimensiunile care le reprezinta.

post-9-1236708148_thumb.jpg

Pentru banda transportoare(daca renuntati la una dintata)puteti folosi un inel de cauciuc,taiat dintr-o camera veche de camion/tractor, iar pentru cilindrii, de teava PVC pentru instalatii.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Puteti folosi o banda fara dinti, dar sa existe o anumita tensune. De asemenea, ar fi recomandat ca banda sa stea pe niste piese metalice, situate intre cilindrii. Am vazut un sistem asemanator facut din piese de la dezmembrari, asa ca nu ar strica un drum pe acolo.

P.S. Cauciucul de la camera de aer a unei roti are sectiune circulara, si banda se va curba.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cauciucul de la camera de aer a unei roti are sectiune circulara, si banda se va curba.

Este adevarat,dar cu cat este mai mare diametrul rotii,este mai putin deranjant.Dl. scrie ca are bani putini,iar confetionarea prin lipirea unei fasii,este mai delicata,deoarece trebuie polizata in unghi(acelasi) pe toata zona de lipit.Daca nu deranjeaza,poate fi folosita banda de la slefuitoare.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

sau poate fi folosita o tesatura (eventual cauciucata) subtire, care sa fie lipita pe o portiune mica cu adeziv puternic. Asa nu mai trebuie polizata. Alta problema ar fi ca roti asa mari nu se gasesc pe toate drumurile. Inca o problema ar fi ca o roata cu diametrul mare (pentru a nu se curba), va presupune o circumferinta mai mare, adica un diametru mai mare. O roata de tractor spre exemplu care are cam 2 m diametru are o circumferinta de 6,3m, adica banda va fi de 3,15 m, ori d-lui mariand ii trebuie o banda de 1m.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

d-lui mariand ii trebuie o banda de 1m.

Eu nu am scris.probabil nu suficient de explicit,inel din balon(grosimea nu diametrul rotii).

si nu 1m are nevoie.

dimensiuni relativ mici respectiv in jurul a 50x8x4cm.
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

50 cm e lungimea (cel putin asa am inteles). Fiind cu 2 straturi, 50*2=100 cm=1m (la care se adauga cam 4-5 cm de la diametrul cilindrilor de la capete). M-am referit la lungimea benzii "intinsa".

P.S. Cred ca in loc de "balon" ati vrut sa spuneti "talon". Eu m-am gandit la o sectiune de pe banda de rulare, deoarece e relativ plata. Dar fiind camera de aer, are sectiunea circulara, asa ca e acelasi lucru.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

50 cm e lungimea (cel putin asa am inteles).

Eu n-am inteles,deaceea ma cerut lamuriri cu privire la ce reprezinta cotele.

Cred ca in loc de "balon" ati vrut sa spuneti "talon". Eu m-am gandit la o sectiune de pe banda de rulare, deoarece e relativ plata. Dar fiind camera de aer, are sectiunea circulara

Nu,talonul este marginea anvelopei,camera nu are talon.Balonul este asa cum ati scris sectiunea camerei.Banda de rulare apartine tot anvelopei.Pe anvelope veti vedea scris,ex.166/14,prima cifra este balonul si urmatoarea este diametru jentii.

Aici.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

referitor la schema de actionare a motorului...voi folosi portul paralel doar ca un fel de circuit oscilant sa spunem...adica in functie de o conditie scrisa in programator de ex if (dx<dy) do d0=1;d1=0 iar portul se va comporta ca un comutator cu 2 pozitii.la portul paralel voi avea conectat un circuit cu un integrat de emisie radio pe 27MHz de la o masinuta cu telecomanda ....iar receptorul +motorul ce va actiona banda va fi chiar al masinii...(cu modificarile aferente).Deci portul paralel inlocuieste practic acea telecomanda (stanga -dreapta).

Acum referitor la sfaturile date le consider utile si va multumesc frumos pentru timpul acordat cat si ptr. atentie.

O sa postez niste poze cand o sa inceapa sa prinda contur dance2.gif

O zi buna tuturor!

Editat de mariand
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock