Sari la conținut

Cum montez o siguranta automata ?


titi

Postări Recomandate

Salut pe toata lumea, nu am mai postat demult... scuze! dash1.gif

 

Vreau sa cumpar maine sau poimaine doua sigurante automate de 25A, doi poli, si nu stiu care este intrarea si iesirea din sigurante ? Daca ma poate ajuta cineva cu vreo schema ceva ?

as vrea sa cumpar cu doi poli deoarece vreau sa-mi intrerupa si nulul.

e bine sau sa cumpar numai cu un sigur pol 2 bucati: iluminat si forta ? boredom.gif

 

ma gandeam, tot saptamana asta, sa cumpar si un diferential si nu stiu de care sa aleg, am vazut de 30mA, 300mA..... am auzit ca sunt si de 4mA ? cum conectez acest diferential, in aval sau amonte de sigurante si daca mai trebuie ceva ....contor exista.

 

 

cateva indicatii va rog! of.gif

 

band.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 32
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Salut.

Incerc sa iti raspund eu la intrebari.

1 nu stiu care este intrarea si iesirea din sigurante ?

La sigurante fiind de curent alternativ nu este importanta intrarea sau iesirea. Functioneaza la fel. De regula se face intrarea pe sus ca dupa deconectarea lor, in partea de jos daca accidental se atinge, sa nu te electrocutezi.

2.as vrea sa cumpar cu doi poli deoarece vreau sa-mi intrerupa si nulul.

Poti sa iti pui si cu doi poli (bipolare). Acestea se folosesc cu precadere in instalatiile trifazice. Mai exact acolo unde o casa are trasa instalatie trifazica care este folosita pentru consumatori monofazici. Pentru a nu aparea tensiue inversa (pe nul).

In instalatiile monofazice eu pun de regula monopolare si plecarile de nul sunt in comun si pleaca din bareta de nul.

3. e bine sau sa cumpar numai cu un sigur pol 2 bucati: iluminat si forta ?

Aici nu am inteles . Vrei sa pui sig de 25 A si pe iluminat? Eu zic ca e cam mare.... de regula se pune de 10A. Un calcul simplu si general : Insumeaza puterile tuturor becurilor care le ai in casa. Le imparti la 220 si catul rezultat, iti da consumul in curent pe care il ai pe iluminat atunci cand ai toate becurile aprinse Ex: 10 becuri a 60W= 600 W: 220 V= cca 3A. Pana la 25 A mai e cale multa...Astfel s-ar putea sa ai probleme cu instalatia si siguranta sa stea bine mersi si sa nu declanseze...

4. ma gandeam, tot saptamana asta, sa cumpar si un diferential si nu stiu de care sa aleg, am vazut de 30mA, 300mA..... am auzit ca sunt si de 4mA ?

Diferentialele sunt bune de care sa alegi? Eu zic ca cel de 30mA. Mai jos de atata eu nu am auzit decat de 10 mA. Astea se folosesc de regula special ptr locuri cu risc sporit Ex ptr bai la jacuzi sau alte aparate in locuri cu risc mare de electrocutare...

Daca pui diferentiala ptr. toata casa se pune amonte. Ele se pun de regula in cascada raportat la puterile lor. Puterea cea mai mare diferentiala si apoi urmeaza ca putere sig ptr forta.

Daca pui diferentiala ptr un circuit anume ( ex baie) se foloste siguranta dimensionata exact ptr. consumatori din baie Ex. 16A cu 10 mA

Sper sa iti fie de folos....

Spor la treaba....

 

Aici ai un link care iti calculeaza automat valoarea sigurantelor in functie de consumatori

http://www.virtualelectric.ro/cadru.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vreau sa cumpar maine sau poimaine doua sigurante automate de 25A, doi poli, si nu stiu care este intrarea si iesirea din sigurante ?

Am postat o schema pentru conectarea sigurantelor automate:

mod_de_conectare_a_unei_sigurante_automate.JPG

Este o exemplificare pentru cele trifazate (idem si in cazul monofazat).

Personal iti recomand sa cumperi o siguranta automata cu 1 singur pol, care sa-ti intrerupa doar faza, nu si nulul. Deci, o sa ai nevoie de doua astfel de sigurante: una pe iluminat si alta pentru prize. Optional, poti sa achizitionezi una in plus de 6 sau 10A pentru sonerie si eventual una in plus "pentru prize" care sa o folosesti pe circuitul masinei de spalat.

 

Amperajul sigurantelor automate se stabileste dupa puterea instalata pe apartament dupa aplicarea coeficientului de cerere. De regula, 25A pentru prize si 10 sau 16A pentru iluminat, sunt niste valori potrivite in marea majoritate a locuintelor de la bloc. Pentru vile, valorile sunt diferite.

 

LATER EDIT: Diferentialul se monteaza intre consumator si siguranta automata si da, asa cum a recomandat cineva mai sus, poate fi de 30mA.

 

Numai bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Poti sa iti pui si cu doi poli (bipolare). Acestea se folosesc cu precadere in instalatiile trifazice. Mai exact acolo unde o casa are trasa instalatie trifazica care este folosita pentru consumatori monofazici. Pentru a nu aparea tensiue inversa (pe nul).

Am patit exact ceva de genul acesta cand vroiam sa repar cate o priza.

Dezactivam siguranta automata ptr. a putea umbla la cate o priza si ma trezeam ca pe nul am faza. scratch_one-s_head.gif

Trebuia sa scot siguranta de la panoul din casa scarii,care imi decupla tot,ca sa pot umbla la priza,si sa nu am faza pe nul.

Sa inteleg ca eu am trifazat pana la panou si de acolo datorita sigurantei automate monopolare imi aparea faza pe nul la deconectarea sigurantei ?

Mersi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Stiu ca le deconectasem parca pe toate sigurantele de pe panoul din casa.

Inseamna ca sigurantele or fi pe nul si faza merge pana la un consumator .Astfel e posibil sa-mi apara faza pe nul.

Nici nu m-as' fi gandit.

Se poate sa nu am sigurante puse pe faza sau poate nu am deconectat eu chiar toate sigurantele?

Mersi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu stiu cum este la Dvs.dar daca locuiti in intr-un bloc construit inainte de `90,nu aveti curent trifazic in locuinta,decat daca aveti(din constructie) instalatie pentru gatit electric.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vecinii care stau de cand s-a construit blocul spun ca blocul a fost prevazut cu instalatie trifazica tocmai ptr. a se folosi masini electrice de gatit. (o farama de modernism prin anii '80)

Din aceasta cauza ei cand s-au mutat,spuneau, nu au avut tras gazul la bloc.

Ulterior s-a renuntat la ideea folosirii masinilor de gatit electrice si au strans ei bani sa-si bage gazul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

vad ca discutiile s-au cam aprins in acest topic de aseara si pana in prezent!!!!!!!!!! thumbup.gif

 

multumesc tuturor pentru raspunsuri. cred ca am sa merg sa cumpar sigurante automate cu un singur pol, ies si mai ieftin! aveti ceva marci preferate ? scratch_one-s_head.gif

 

cat de utila credeti ca este conectarea unui diferential, fie el si de 30mA ? Am auzit ca in S.U.A. se folosesc de alea de 4mA, nu sunt cam sensibile ?! cool.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Conform normelor, aparatele folosite pentru protectia diferentiala pot fi, printre altele, atat intrerupatoare diferentiale cat si disjunctoare diferentiale. E bine sa precizam exact la ce anume ne referim, ca sa evitam confuziile si sa vorbim aceeasi limba. Am vazut ca atat pe acest topic, cat si in vorbirea curenta, folosim mai mult termenul popular "diferential".

Ceea ce e specific acestor aparate, e ca au in componenta o bobina toroidala care sesizeaza diferenta dintre curentul din conductorul de faza si curentul din conductorul de nul, iar daca diferenta depaseste valoarea nominala, declanseaza mecanismul de intrerupere.

Daca intrerupatorul diferential asigura numai protectia la depasirea acestei diferente, disjunctorul diferential asigura in plus si protectia la suprasarcina sau scurtcircuit.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca intrerupatorul diferential asigura numai protectia la depasirea acestei diferente, disjunctorul diferential asigura in plus si protectia la suprasarcina sau scurtcircuit.

Aha... uite ca nu stiam, mersi, atunci mai bine imi cumpar un disjunctor diferential ?

 

totusi, nu inteleg care e diferenta dintre intreruptor, intrerupator si disjunctor,? Intreb asta pentru ca la cursul de aparate, proful la facultate, ne-a zis ca siguranta automata, asa cum o stim noi, e un disjunctor? E corect?

 

deja sunt putin in ....... ceata, scuze! unknown.gif whistling.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Asa e, proful are dreptate, siguranta automata, asa cum o stim noi, e un disjunctor.

Disjunctorul diferential, inafara torului mentionat in postul anterior, are in componenta si un releu magneto-termic care asigura protectia la scurt sau suprasarcina. Adica face si treaba sigurantei automate.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ABC, Comtec, Gewis, Hager, Legrand, Merlin Gerin , Moeller, Shrack - sunt producatori de disjunctoare magneto termice. Deci ai de unde alege. Le-am pus in ordine alfabetica, nu neaparat a calitatii lor. Important este sa nu iei contrafacute cu putini bani. Si pretul lor iti spun calitatea.

titi a scris: cat de utila credeti ca este conectarea unui diferential, fie el si de 30mA ?

Italienii le spun acestor diferentiale "salva vita" E foarte usor de observat ca tradus ar veni "salveaza viata" Cred ca iti spune totul cat de utile sunt .....Eu unul intodeauna recomand montarea lor. Dealtfel BMP-urile au diefrentiale in ele.

Cat despre curenti, am avut undeva prin caiete un tabel cu senzatiile si influentele la anumiti curenti parcursi prin corp.

O conditie ca diferentiala sa lucreze este ca circuitul de curent sa fie intre faza si pamant prin atingeri directe sau indirecte. La electrocutarile intre faza si nul, (izolat fata de pamant) diferentiala nu va lucra....

O spun asta nu pentru a face cursuri de electrotehnica cu tine ci doar mi-am amintit ca un client odat m-a sunat indignat ca desi a avut montata o diferentiala ca si protectie cand a umblat la priza s-a electrocutat de a vazut stele verzi si siguranta nu a declansat. I-am cerut sa apese butonul de test si siguranta a declansat. I-am spus ca siguranta functioneaza corect si in situatia asta, probabil ca s-a electrocutat intre faza si nul, si ultrior a recunoscut ca a atins intre faza si nul.

Si ce mi-a mai venit acum in minte si cred ca e important sa iti spun tinand cont ca e destul de scumpa : daca vrei sa pui sig diferentiala, pe general poti sa o pui, cred, fara nici o problema. Daca vrei sa o pui pe doar un circuit anume, trebuie sa fii sigur ca instalatia in aval este facuta corect. In sensul ca nu s-a " imprumutat " pe traseu ptr iluminat doar nulul de la priza sau invers sau doar faza de iluminat de la priza sau invers. De ex daca pe faza ei trece un curent de 7 A si ptr. ca priza de la bucatarie are nulul luat de pe circ de la bec. Inapoi ii va veni pe nulul diferentialei 7A - 2.5 A cat ai pe priza respectiva ( caci cei 2,5 A se vor intoarce pe nulul de la circuitul de iluminat) deci cca 4,5 A. Dezechilibrul acesta ( pleaca 7A si se intorc 4,5 A ) o va sesiza imediat dieferentiala si va declansa. Ea orice dezechilibru mai mare de 0.03 A o va sesiza si va declansa

Am spus asta caci tot asa am intalnit o situatie de genul acesta. Omul in vointa de-asi spori siguranta si-a cumparat-o diferentiala, si-a montat-o pe circuitul de prize si nu reusea sa o conecteze. Cum o conecta - declansa. Dupa ce cei de la magazin l-au asigurat ca nu e defecta. M-a solicitat sa ii rezolv situatia si am gasit un "imprumut" de genul de mai sus care tot ii declansa sig.

Am auzit ca in S.U.A. se folosesc de alea de 4mA, nu sunt cam sensibile ?!

Asa o fi. Dar cred ca sunt destinate ptr a proteja un singur obiect electrocasnic in special in bai (gen jacuzi, sau altele) unde e umiditate f mare.

Cat despre sensibile.... Am avut destule batai de cap in relatia diefrentiale - obiecte electrocasnice cu defectiuni.

La cineva caruia i-am montat o diferential ptr o incapere de unde erau masina de spalat rufe , masa de calcat. Si cand menajera calca tot ii sarea diferentiala. A trebuit sa le explic caci fierul de calcat cu aburi este defect si trebuie inlocuit. Eu altceva nu am ce sa fac S-a rezolvat imediat cum au cumparat un fier nou.

O alta situatie cand am pus o diferentiala intr-o bucatarie unde avea si masina de spalat rufe automata(mai veche) si declansa diferentiala intempestiv . A trebuit sa le explic si lor caci masina este problema si este un semnal de alarma ca e o problema cu ea. Nu au vrut nicicum sa renunte la ea ci acceptau ideea sa renunte la un element ce costa 150 lei si sa le pun o siuranta simpla, decat sa-si cumpere un produs nou ce costa peste 1000 lei. Dupa multe negocieri am deschis masina si am vazut caci se prelingea apa. Dupa ce s-a rezolvat aceasta problema nu a mai declansat.

Cred ca te-am "imbatat' de cap. Dar sper sa iti fie de folos....

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

totusi, nu inteleg care e diferenta dintre intreruptor, intrerupator si disjunctor,?

intreruptor - se refera la un aparat electric capabil sa intrerupa curenti de sarcina pana la scurtcircuit automat sau care face parte dintr-o instalatie de automatizare in acest sens. In mod curent denumirea asta se foloseste pe joasa tensiune.

 

intrerupator - se refera tot la un aparat electric capabil sa intrerupa curentii de sarcina pana la scurtcircuit, aparat care poate face si el parte dintr-o instalatie de automatizare in acest sens. In mod uzual, denumirea asta se foloseste pe medie sau inalta tensiune.

Diferenta intre intreruptor si intrerupator are oare si ce legatura si cu modul constructiv al camerei de stingere a arcului electric.

 

disjunctorul este un intrerupator, nu intreruptor. Este o denumire imprumutata din franceza. Actualmente, din ce am vazut, s-a aplicat si pe joasa tensiune asta datorita in primul rand traducerilor cam eronate a materialelor din limba franceza si greselei de a echivala aceasta denumire atat cu cuvantul intreruptor cat si intrerupator, echivalare cu care eu nu sunt in totalitate de acord.

 

Aici mai trag un mare semnal de alarma, deoarece am vazut ca si vanzatorii la magazine fac...confuzii si anume: spun la comutatorul din dormitor, sufragerie etc - intreruptor. Nu este corect. Aparatul electric uzual care il folosim la stingerea luminii in camere este un simplu comutator.

 

Deci eu nu sunt de acord ca la un diferential de joasa tensiune sa i se spuna disjunctor diferential pentru ca nu este tocmai corect. Corect spus este intreruptor diferential.

Si intr-adevar, nu exista de 4mA ci de 5mA. Foarte bine punctat em2007.

 

BAFTA. smoking.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock