Sari la conținut

Poză

Cum se bobineaza un motor electric ?


 • Conecteaza-te daca doresti sa raspunzi
28 răspunsuri în acest subiect

#16
miron1947

miron1947

  Tehnium Azi Expert

 • Tehnium Azi
 • 10.790 postari
 • Resedinta:Brasov

pe mine ma intereseaza sa-i calculez numarul de spire in crestaturi si numarul de bobine ?

Cel mai simplu ar fi "reproiectarea"lui,prin prelevarea datelor de bobinaj(spire nr. de bobine..),de la un motor de acelasi tip.

#17
donpetru

donpetru

  Administrators

 • Root Admin
 • 6.824 postari
 • Resedinta:Galati

Ma interesa daca are cineva vreun proiect de dimensionare a motorului, pe mine ma intereseaza sa-i calculez numarul de spire in crestaturi si numarul de bobine ?

Ati putea apela la un proiect de masini electrice. Tin minte cand eram student, era o carte cam de vreo 1000 pagini care trata diferite proiecte de masini electrice, dar nu mai imi aduc aminte exact cum se numea. O sa incerc sa ma interesez si poate cu putin noroc am sa va fac rost de un astfel de proiect, care chiar daca abordeaza varianta trifazata, va veti putea face o idee cam ce si cum trebuie sa calculati. In plus, in cursul acestui an o sa fac tot posibilul sa prezint in revista un astfel de articol.

#18
adry

adry

  Senior Member

 • Tehnium Azi
 • 1.024 postari
Acum apar si io cu o problema, ca am un motor asememanator. Problema este ca are un condensator. Acel condensator, nu stiu de ce, face motorul sa porneaca si sa se opreasaca, un ciclu relativ constant. Si la folosirea lui excesiva, se incalzeste condensatorul si se scurge electrolitul din el (si stiti ce inseamna asta). De unde stiu ca e de vina condensaotorul? Fiindca daca il schimb, problemele dispar cateva zile. si din cauza condensatorului se incinge motorul, de mi-e frica sa nu se arda. Ce i-as putea face?

#19
releu

releu

  Senior Member

 • Tehnium Azi
 • 1.323 postari

De unde stiu ca e de vina condensaotorul?

adry, omule, dar ce capacitate are condensatorul ala? Eu cred ca nu a fost ales corespunzator, o fi de capacitate prea mare si necorespunzatoare cu puterea motorului!!!!!!!!!!!. http://www.forum.teh...tyle_emoticons/default/angel.gif

#20
nelu2000

nelu2000

  Membru

 • Members
 • 40 postari

Acum apar si io cu o problema, ca am un motor asememanator. Problema este ca are un condensator. Acel condensator, nu stiu de ce, face motorul sa porneaca si sa se opreasaca, un ciclu relativ constant. Si la folosirea lui excesiva, se incalzeste condensatorul si se scurge electrolitul din el (si stiti ce inseamna asta). De unde stiu ca e de vina condensaotorul? Fiindca daca il schimb, problemele dispar cateva zile. si din cauza condensatorului se incinge motorul, de mi-e frica sa nu se arda. Ce i-as putea face?frate esti tare daca folsesti un condensator electrolitic in curent alternativ http://www.forum.teh...tyle_emoticons/default/russian_roulette.gif

#21
roadrunner

roadrunner

  Tehnium Azi Expert

 • Validating
 • 2.106 postari
 • Resedinta:.
Adry,
Motoarele monofazate care pornesc cu ajutorul unui condensator inseriat pe o infasurare de start, au de obicei un mecanism (releu) care decupleaza condensatorul dupa ce mororul atinge ~ 75% din turatie, daca acest releu nu functioneaza atunci se poate incalzii excesiv motorul, o alta cauza e condensatouru de mers (run capacitor) care nu e dimensionat corect, De care condensator vorbim aici? Cel de start are valori mari ale capacitatii de ordinul zecilor de uF cel de mers are valori in jurul 5uF (1-10uF) care e problema la tine?

Nelu, condensator electrolitic nu inseamna polarizat, inseamna electrolitic, care-i de fapt problema ce ti se pare asa deplasat.
R.

Fișiere atașate (doar utilizatorii pot descarca fisiere)#22
em2007

em2007

  Premium User

 • Tehnium Azi
 • 412 postari
 • Resedinta:Bucuresti
Condensatoarele electrolitice sunt de obicei polarizate. Exista si electrolitice bipolare, dar nu se folosesc la motoare.
Condensatoarele pentru motoare sunt de regula special construite pentu asta si dielectricul este de regula o folie izolanta.
Unele contin si ulei si probabil asta se scurge din condensatorul tau.
Foarte rar, in aplicatii amatoricesti se pot intalni electrolitice polarizate inseriate back to back, dar nu in regim de lunga durata, e o gaselnita a amatorilor si nu se intalneste in aplicatii industriale.

Imagine postată

De curiozitate, puteti citi despre asta aici:
http://www.emil.matei.ro/motor1.php

Pentru documentare referitor la motoare asincrone va recomand sa lecturati
AC INDUCTION MOTOR FUNDAMENTALS
AN 887 - Michrochip
Author: Rakesh Parekh, Microchip Technology Inc.
http://ww1.microchip...tes/00887A.pdf

Motorul la care se refera roadrunner este un caz particular, pe care o sa-l intalniti in articolul mentionat mai sus (e folosit mai mult in aplicatii industriale). Condensatorul de mers (run capacitor) depinde de sarcina, exista aplicatii in care valoarea e comutabila in functie de sarcina prin divese circuite de automatizare, ca de exemplu cel descris aici:
http://www.emil.matei.ro/motor2.php

@adry, citeste tot in articolul de mai sus despre "Permanent Split Capacitor (Capacitor Run) AC Induction Motor",
are un singur condensator si e cel mai raspandit in aplicatiile "casnice"
Ceva in romaneste mai gasesti aici
http://www.emil.matei.ro/mms.php
dar e vorba de un caz particular (masini de spalat), in cazul general condensatorul folosindu-se numai pe bobina ajutatoare, nu pe cea lucratoare care e alimentata direct.

Daca motorul in discutie e din constructie de tip asincron monofazat cu condensator, trebuie sa pastrezi valoarea condensatorului asa cum a fost dotat de producator, atat marirea cat si micsorarea acestui condensator putand influenta negativ mersul motorului (eventual supraincalzire).

#23
miron1947

miron1947

  Tehnium Azi Expert

 • Tehnium Azi
 • 10.790 postari
 • Resedinta:Brasov
Pentru Dl,em2007
Daca cunosteti cumva datele de bobinaj,pentru motorul Dl-ui titi,amintit la primul post,ar fi de ajutor.

#24
adry

adry

  Senior Member

 • Tehnium Azi
 • 1.024 postari
Multumasc, sa vad ce pot face. Sincer sa va spun, nu stiu ce condensator e, dar stiu sigur ca am cumparat altul exact ca primul.

#25
releu

releu

  Senior Member

 • Tehnium Azi
 • 1.323 postari

Multumasc, sa vad ce pot face. Sincer sa va spun, nu stiu ce condensator e, dar stiu sigur ca am cumparat altul exact ca primul.

Arata ca astea, condensatorul care l-ai pus la motor ?
Fișier atașat  Condensator_motor.jpg   21,55K   56 descărcări Fișier atașat  Condensatori_motor.jpg   4,4K   43 descărcări

AC INDUCTION MOTOR FUNDAMENTALS
AN 887 - Michrochip
Author: Rakesh Parekh, Microchip Technology Inc.
http://ww1.microchip...otes/00887A.pdf

Interesant PDF-ul em2007, foarte util. http://www.forum.teh...tyle_emoticons/default/punk.gif

#26
titi

titi

  Premium User

 • Tehnium Azi
 • 623 postari
 • Resedinta:undeva in RO, pe langa Bucarest
intre timp m-am lasat la mana mea si am dus motorul la bobinat. cred eu ca e mai bine asa deoarece de curand aflasem ca mai trebuie cateva lucruri pe langa sarma de bobinaj in sine si cum sarma de bobinaj nu se vinde la Kg ci doar la rulou care se cantareste (trage vreo 12Kg), am socotit eu ca deja ma ajungea mai mult si am preferat sa-i dau omului sa-l bobineze - ce sa mai imi bat eu capul!!!!!! http://www.forum.teh...tyle_emoticons/default/dash1.gif
multumesc tuturor pt sfaturi

#27
tiristor

tiristor

  Utilizator Tehnician

 • Members
 • 165 postari
Imi pare rau ca nu am vazut mai repede topicul.Motorul de hidrofor este pana la un kw cele vechi,iar astea noi is peste un kw.ele potfi cu 24 sau 36 de crestaturi.Acum ca ai dus la bobinat motorul ,e bine.Bobinarea e mai dificila,un specialist il bobineaza in 4 ore,cel putin atata imi trebuie mie.Pt calculul condensatoarelor exista o formula,dar in monofazic bobinat condensatorul se alege cel mai bine prin tatonare.Apoi trebuie sa stiti ca motoarele au regimuri de functionate in functie de destinatia lui.cele de hidrofor is cu functionare intermitenta,timpi scurti de functionare Nu le folositi pt altceva ca se ard,au racirea prin pompa[se disipeaza caldura]Daca aveti probleme de astea ma puteti contacta si cu placere va ajut.Calculul e mai complicat nu va recomand sa va apucati,sunt o serie de parametri de care trewbuie tinut cont.La fel ca si la transformatoare,dar mai complicat. http://www.forum.teh...tyle_emoticons/default/i_am_so_happy.gif http://www.forum.teh...tyle_emoticons/default/scratch_one-s_head.gif

#28
cristichihaia

cristichihaia

  Membru

 • Members
 • 1 postari
 • Resedinta:suceava

Buna seara ,

Ma poate cineva cu datele de bobinare ale unui motor de 2,2 kw / 3000 made in china cu întrerupător centrifugal, carcasa aluminiu , sau daca se poate rebobina fără acesta, cu condensator permanent.Am impresia ca a mai fost bobinat si nu am certitudinea ca a fost corect făcut.Va Multumesc ... #29
gsabac

gsabac

  Senior Member

 • Tehnium Azi
 • 1.618 postari
 • Resedinta:Bucuresti

Cel mai simplu ar fi "reproiectarea"lui,prin prelevarea datelor de bobinaj(spire nr. de bobine..),de la un motor de acelasi tip.

Sau chiar de la motorul in cauza daca se poate. Motorul este cu rotor cu perii sau ce tip de motor este ?

Ar fi bine sa puneti citeva poze cu infasurarile.

 

@gsabac


0 utilizatori citesc acest topic

0 utilizatori, 0 vizitatori, 0 utilizatori anonimi

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc