Sari la conținut

ola_nicolas

Editori
 • Număr conținut

  1.260
 • Înregistrat

 • Ultima Vizită

 • Zile Câștigate

  43

ola_nicolas a câștigat ziua ultima dată pe Septembrie 30

ola_nicolas a avut cel mai apreciat conținut!

Reputație Comunitate

147 Excellent

Despre ola_nicolas

 • Rang
  Editor
 • Dată Naștere 28.11.1955

Profile Information

 • Resedinta
  Olt county

Vizitatori Recenți Profil

10.929 citiri profil
 1. ola_nicolas

  UPGRADE WEBSITE catre IPB4

  Multumesc pentru indicatii. Se pare ca situatia nu s-a imbunatatit, desi am revenit la setarile implicite (default) ale browserului Google Chrome. Toate fisierele pe care le-ati mentionat s-au sters automat. Nu insist, dar in cele cateva luni care au trecut de la inscrierea mea pe SMath Studio Forum, am beneficiat din plin de posibilitatea de a edita oricand mesajele mele, fara ca cineva sa imi reproseze ceva. Pana la urma ceea ce conteaza este sa ne putem comunica exact si eficient propriile opinii. Obiectiuni nu vor avea decat cei care s-au specializat pe polemici interminabile, cu sau fara obiect.
 2. ola_nicolas

  UPGRADE WEBSITE catre IPB4

  In primul rand nu mai pot utiliza browserul Google Chrome pentru a posta. Acelasi lucru l-am intampinat si pe Forumul Electronistilor. Il rog pe donpetru sa verifice din ce cauze se intampla aceasta inconvenienta si eventual sa o remedieze, deoarece brobserul Google Chrome este mult mai convenabil pentru mine din toate punctele de vedere. Pentru moment utilizez browserul Mozilla Firefox. Stiu ca discutia aceasta a mai fost, insa propun din nou ca membrii forumului TA sa beneficieze de un acces nelimitat la propriile postari si/sau comentarii, in sensul de a putea face oricand modificari ale mesajelor proprii, inclusiv stergerea acestora. Aceasta oportunitate este una care se intalneste in multe forumuri moderne, indeosebi cele internationale. Ca sa exemplific, va rog sa verificati pe SMath Studio Forum, unde subsemnatul este membru de mai mult timp si unde imi pot corecta postarile oricand, atat din punctul de vedere al corectitudinii gramaticale (a limbii engleze) cat si din punct de vedere al continutului textelor. Altfel, nu stiu cum se va rezolva problema recunoasterii unor caractere, introduse in text prin import din diferite medii de editare. Daca cei care au postat nu vor avea posibilitatea de a corecta prin reintroducerea caracterelor utilizate, atunci nu stiu cine ce va intelege pe topicurile strict tehnice unde s-au utilizat relatii si formule matematice, sau texte cu notatii personalizate. Ca sa exemplific, va rog sa vizitati postarea #. Este evident ca semnul ? din succesiunea "1-?" tine locul caracterului eta din alfabetul grec, caracter foarte utilizat ca sa desemneze randamentul. Nu la fel de evidente vor fi alte caractere lipsa din unele discutii unde s-a utilizat un limbaj tehnic mult mai evoluat. De asemenea, am remarcat ca noul editor nu recunoaste nici indicii, sau exponentii utilizati in vechile postari. De aceea, pentru a preintampina cererile unora dintre membrii interesati de anumite subiecte, unele postari ale acestor subiecte trebuiesc puse in ordine de insisi autorii lor.
 3. ola_nicolas

  amplificator tda2030

 4. Este suficient sa fie frecat cu o carpa cu putin otet. Acesta indeperteaza atat oxidul de cupru de culoare neagra, cat si sarurile de cupru de culoare verde. Suprafata devine rozalie. In ceea ce priveste ansa, cele doua bucle de prindere ale ansei se pot curata cu o bucatica de smirghel, atat pe exterior perntu contactul cu surubul, cat si pe interior pentru contactul cu barele de fixare.
 5. ola_nicolas

  energie electrica gratis

  Am inteles. Numai ca pentru a separa -e de +e ar trebui mai intai intervenit din exterior cu energie, adica a se creea conditia depasirii acelui prag energetic al lui Dirac de 2m0c2=1,02 MeV, dupa care eventual, fie +e, fie -e sa fie utilizati ca furnizori primari de energie. Generarea spontana a perechilor -e si +e in vid (in mod natural) este inca o ipoteza, pe care se bazeaza printre altele si primul impuls in explozia initiala din teoria Big-Bang. Asadar nici universul nu s-a nascut din nimic, ci dintr-o enorma energie initiala, careia i se mai cauta inca explicatii in ceea ce priveste provenienta.
 6. ola_nicolas

  energie electrica gratis

  Nici o sansa domnule Sabac. Visul multor generatii de fizicieni (printre care se numara chiar si marele si genialul Newton) s-a spulberat odata cu experimentul Miichelson-Morley din 1887. Odata cu acceptarea acestuia de catre comunitatea stiintifica internationala, notiunea de eter a disparut. Vidul, care i-a luat locul, este echivalent cu zero, sau nimic, sau lipsa, sau ... Asadar vidul este caracterizat de lipsa oricarei forme de materie sau de energie. In 1907 acest adevar amar, a adus premiul Nobel pentru fizica lui Albert Michelson, care a fost singurul premiu optinut vreodata de un mare fizician pentru esecul unei teorii.
 7. ola_nicolas

  VK 55 - amplificator performant pe tuburi

  Limitele benzii de frecventa sunt indicate intotdeauna pentru o abatere de -3 dB. Oricum, oameni care percep sub 20 Hz si/sau peste 20 kHz sunt foarte rari. Asadar limitele mult sub 20 Hz si/sau mult peste 20 kHz dau indicatii cat de liniara este amplificarea in banda utila, adica in intervalul 20 Hz... 20kHz.
 8. Se pare ca Vasilescu-Karpen a gasit un caz de pila electrica extrem de rara, la care reactiile exo-energetice care se produc se desfasoara cu regenerarea continua (in mod natural) a celor doi electrozi. Totusi o pila la care un electrod este din aur, iar celelalt din platina nu este la indemana oricui. Daca ar fi fost asa, atunci s-ar fi gasit de buna-seama un investitor plin de bani care sa introduca in productia de serie acest tip de pila electrica. Poate peste inca un secol, odata cu primii colonisti galactici, se va gasi o planeta ospitaliera, unde aurul in stare libera este foarte raspandit (precum fierul pe pamant) platina asijderea, iar pilele K vor deveni la fel de raspandite, precum cele cu zinc-carbon. Pe baza lor se vor putea construi si centrale statice de mare putere, complet ecologice, care sa nu necesite nici arderea unor combustibili, nici caderi de apa, nici miscari de aer, etc. Combinate cu conversia foto-voltaica, aceste surse de energie, ar putea fi utile si la bordul marilor nave astro-nautice, care vor putea deveni cvasi-independente. Conductorii practic perfecti din aur, vor putea transporta curentul electric la orice distanta, iar transformatoarele si masinile electrice de mare putere vor deveni mult mai mici si mai compacte, astfel incat o centrala de foarte mare putere de pe pamant sa poata fi realizata la dimensiuni comparabile cu cele ale unei garsoniere, sau chiar mai mici. Se vor micsora de asemenea foarte mult dimensiunile dispozitivelor electronice de orice fel, astfel incat nano tehnologiile vor deveni realitati cotidiene palpabile.
 9. Stiu. Am dat doar exemple frapante. Mai sunt si alte lucruri omise. Spre exemplu echipamentul electronic aferent eolienelor functioneaza optim intre anumite temperaturi. In orice caz temperaturile minime sunt limitate in jurul intervalului de 0... 10 grade. Asadar in mod special iarna (atunci cand teoretic productia energetica este mai mare) punctul de conversie al energiei trebuie incalzit, pentru a nu degrada echipamentele sensibile la frig. Cu alte cuvinte, se consuma energie, pentru a produce energie. Echipamentele de semnalizare nocturne pentru protectia traficului aerian, costa si ele bani, dar sunt si consumatoare de energie. Asadar daca se va face calculul final (real) al randamentului, el va fi mai mic decat randamentul de stricta conversie. Lucrurile sunt foarte complicate atunci cand produci ceva. De aceea cei care se orienteaza spre domeniul productiei (ca oportunitate de afaceri) sunt foarte putini.
 10. Mecanismele unei eoliene sau micro-hidrocentrale, au nevoie de uleiuri de ungere, care arcosta bani. Exista si alte consumabile, care costa bani. Din cand in cand se mai defecteaza cate ceva. Piesele de schimb costa bani. Uneori ai nevoie de serviciile unor specialisti supercalificati. Ei trebuie platidti cu bani. Sa spunem ca toate acestea sunt cheltuieli conjuncturale si pot fi limitate. Dar in primul si in primul rand conversia energiei se face cu un randament subunitar. Pierderile care reprezinta 1-? se acopera tot din cheltuieli materiale. Asadar nu exista energie gratis, chiar daca echipamentul care o prduce, ne apartine. Doar cine nu a produs nici-odata nimic, nu cunoaste toate cheltuielile care se fac cu un anumit produs.
 11. ola_nicolas

  Inductanta bobinelor

  Apropos de timp. Mi-am facut ceva timp si am scanat standardul romanesc STAS 10099-75, pe care il atasez in format pdf spre utilizarea celor interesati. Se poate constata cu aceasta ocazie ca standardul indian postat de domnul Sabac nu prea contine nimic in plus. Sfatul meu pentru cei interesati este de a cauta normele si standardele tehnice romanesti, care nu sunt cu nimic mai prejos decat cele starine. Veti gasi lucruri nesperat de utile. STAS 10099-75.pdf
 12. ola_nicolas

  Inductanta bobinelor

  Cei care vor sa isi proiecteze singuri transformatoarele, trebuie sa isi asume acest timp. Nu exista timp pierdut, atunci cand vrei sa inveti ceva util.
 13. ola_nicolas

  Inductanta bobinelor

  Toate miezurile care au coloana de forma rotunda, sau de o alta forma decat cea rectangulara trebuie tratate la fel ca cea din exemplul prezentat. Prin operatiile descrise acolo, miezul este echivalat cu unul cu coloane si juguri rectangulare. Ar mai fi posibila si echivalarea miezului intr-unul de tip "oala" si tratarea ulterioara a calculului, precum in standardul corespunzator acestui tip de miez. Avand in vedere insa ca cea mai comuna forma de miez este cel avand coloanele si jugurile de forma rectangulara, eu am prezentat aceasta metodologie de echivalare. In partea din stanga jos a atasamentului principal din postarea #92, au fost indicate o serie de relatii matematice pentru calculul anumitor dimensiuni. Aceste relatii sunt valabile numai pentru acest tip de miez. Pentru alte tipuri de miezuri echivalate cu unul de forma rectangulara, aceste relatii se vor deduce in mod specific. Am sa incerc in limita timpului disponibil sa mai intocmesc modele de echivalare si pentru alte tipuri de miez, pornind de la desenele indicate in catalogul Ferroxcube 2013. Marimea y, nu este altceva decat distanta dintre centrele de inertie ale celor doua coloaneale unei jumatati din miezul considerat. El va rezulta din operatiile pe cate le facem ca sa determinam aceste puncte. Eu personal le-am luat din indicatiile anexe ale programului AutoCAD cu care am lucrat. Marimile y1 si y3 reprezinta latimile coloanelor rectangulare echivalente si rezulta din sistemul de 2 ecuatii cu 2 necunoscute indicat in penultima relatie din partea stanga jos a atasamentului principal din postarea #92. Sistemul se poate rezolva atat analitic, prin metodele cunoscute, cat si numeric pe un program de calcul precum SMath Studio. Marimea l este lungimea (grosimea) celor doua miezuri echivalente de tipul UU suprapuse unul peste celalalt. Pe cota de desen s-a strecurat o greseala, pe care trebuie sa o corectati. Marimea l este data de relatia (4) si se verifica cu raportul A3/y3. Relatia indicata la cota din desen s-a referit initial doar la lungimea (grosimea) unei jumatati din miezul echivalent. Asa dupa cum am mai scris, pana la forma pe care am publicat-o, am facut mai multe variante de calcul. De aceea, unele relatii indicate in desen au ramas neredactate, din neatentia mea, datorata lipsei timpului necesar. Ea trebuie corectata in conformitate cu relatia de calcul (4). Imi pare rau ca inca mai exista greseli in atasamentele prezentate de mine, insa a realiza asemenea exemple de calcul pe o singura pagina A4 intr-un program de tip AutoCAD, solicita foarte mult timp, in special atunci cand trebuie facuta redactarea. Eu nu dispun de foarte mult timp, asa incat cei interesati vor trebui sa corecteze erorile singuri, incercand sa inteleaga modul de calcul, pe care va trebui sa il parcurga singuri in acest scop. Daca mai exista si alte erori de redactare in atasamentul din postarea #92, le voi clarifica la cererea celor interesati.
 14. ola_nicolas

  Inductanta bobinelor

  Iata ca deja in atasamentul al treilea inlocuit de donpetru, s-a strecurat o noua greseala. Au fost ilustrate cele doua cazuri posibile de determinare a razelor R12/R41 si respectiv R23/R34, fara a redacta relatiile in mod corespunzator. Din acest motiv, reiau aici cel de al 3-lea atasament al postarii #92. AutoCAD-ul este un instrument de o mare acuratete a calculelor, insa este greu de utilizat atunci cand se cere o redactare precisa a studiului efectuat. Imi cer scuze pentru inconveniente. Asa dupa cum se poate observa, in calcule s-a utilizat un format cu 8 cifre semnificative dupa virgula. In realitate sunt suficiente doar trei cifre semnificative, avand in vedere ca prin mijloacele curente de masurare nici nu pot fi determinate mai multe. Se obtine asadar o lungime le=41,2 mm, prin comparatie cu 41,1 mm, valoarea din catalog, Ae=81 mm2, prin comparatie cu 78,8 mm2 valoarea din catalog si respectiv Ve=3341 mm3, prin comparatie cu valoarea de 3230 mm3 din catalog. In cazul lungimii liniei medii efective de camp, eroarea este de sub 1 %, in timp ce pentru aria efectiva si volumul efectiv aceste erori sunt in jur de 3 %. Asemenea erori sunt multumitoare in cele mai multe cazuri.
 15. ola_nicolas

  Inductanta bobinelor

  Deja donpetru a facut modificarile respective. Iii multumesc si pe aceasta cale. Determinarea razelor R1/R2/R3/R4 se poate face printr-o constructie geometrica, construind cercuri cu centrul pe una dintre laturile coloanelor, sau jugurilor corespunjatoare si care sunt tangente la linia medie a campului magnetic, asa cum se poate vedea in detaliul din atasamentul al 2-lea. Razele R12/R23/R34/R41 se pot obtine la randul lor prin caonstructie geometrica, precum in detaliul din atasamentul al 3-lea. Spre exemplu in cazul razei R12, se pozitioneaza alaturat cercurile de raze R1 si R2, se unesc quadrantele laterale ale acestor cercuri prin doua segmente de dreapta, care impreuna cu diametrele corespunzatoare acelorasi quadrante formeaza un trapez isoscel. Se duce linia mediana a acestui trapez, iar cercul care va avea ca diametru aceasta linie mediana este cercul de raza R12. Se procedeaza in mod similar si pentru celelalte cercuri, razele acestora fiind de fapt media aritmetica a razelor cercurilor de la care a pornit constructia, adica in cazul ilustrat vom avea R12=(R1+R2)/2. Toate acestea sunt reguli impuse de standardele aplicabile, asa dupa cum spuneam mai sus. In final, asa dupa cum se poate citi in liniile de text din partea din dreapta - jos a primului atasament, vom obtine pentru le, Ae si Ve, valori foarte apropiate cu cele din catalogul Ferroxcube 2013. Trebuie insa precizat ca una dintre cerintele standardelor aplicabile in domeniu este aceea de a se utiliza valorile medii ale diferitelor dimensiuni (cote) fizice ale miezului. Acest lucru se poate face doar in cazul in care desenul este complet cotat si contine inclusiv abaterile/tolerantele respectivelor dimensiuni. Eu nu am avut la dispozitie un asemenea exemplu. Acest lucru poate explica in parte si diferentele dintre rezultatele mele si cele din catalogul Ferroxcube. Atunci cand se determina parametrii unui miez recuperat de acest tip, se vor utiliza dimensiunile efective masurate cu un subler electronic de precizie, care a fost in prealabil verificat metrologic, sau cel putin prin comparatie cu indicatiile unui micrometru mecanic cu vernier avand efectuata verificarea metrologica periodica.
×