Sari la conținut

Robotii militari teleghidatii

Trimis donpetru , sep 15 2010 01:21 | 4666 Vizualizari
- - - - -


Un avion teleghidat sau o mica mașina robotizată acționată de la distanță sunt elemente cheie care implicate într-un război pot reduce foarte mult pierderile de vieți omenesti. Tehnica a evoluat extraordinar de mult în ultimii ani dar chiar și asa, aceasta are propriile sale avantaje și dezavantaje. Și roboți prezinta riscuri, poate nu chiar asa de mari asa cum sunt prefigurate în massmedia. Totusi, un lucru e cert, roboți au ajuns să schimbe modul în care noi, oamenii, gandesc și acționeaza intr-un război. Si care ar fi cel mai bun exemplu de dat decat tabara americana din Irak unde tehnologia robotică este deja într-o deplina miscare, ajutând si facând mai ușoară viața de zi cu zi a soldațiilor americani. În cele ce urmeaza vom o face o incursiune intr-o tabara marina americană unde avantajele tehnologiei sunt puse în evidență mai mult decat oriunde în altă parte. În perimetrul taberei marine, generalul James Mattis se îndreaptă către o formație militara cu steag american. Aceasta formație are rolul de a utiliza roboții militari pentru dezamorsarea bombelor. Au fost si cazuri cand roboti au explodat: „Am putut sa-l pun la loc si de sase ori dupa ce a fost aruncat in aer, si de data asta, dupa cum puteti vedea, nu a mai ramas nimic”, a spus el. Deci, oamenii din formație sunt mereu sub o presiune psihica enormă. Ganditi-vă ce s-ar fi întâmplat în cele șase cazuri dacă s-ar fi dus oameni in locul robotului să dezamorseze bombele?

Imagine postat㠄Acest robot a salvat viețile lor. A dezactivat atâtea bombe, încât noi am devenit foarte mult atașati de el. Roboţi vor juca un rol și mai mare în viitoarele operaţiunii militare”, adăugată Mattis. Ca șef al Comandamentului Forţelor SUA şi NATO pentru Transformare, el are rolul de a ajuta la lămurirea acestui rol.

În martie 2003, când Statele Unite au invadat Irakul, forţa roboților a constat într-o mână de avioane, în cea mai mare parte prototipuri. La vremea aceea, cei mai mulţi soldaţi, de la comandanţii în jos, au fost foarte sceptici la cât de mult îi pot ajuta roboţii pe câmpul de luptă.

Astăzi, Statele Unite ale Americii dețin mai mult de 5300 de vehicule aeriene fără pilot şi mai mult de 12.000 roboți de teren. Tehnologia a fost îmbrațișată repede de armata americană, în primul rând datorită avantajelor, ca de exemplu: posibilitatea adunării mult mai ușoare de informații, de lovire pe ascuns sau de la distanță a adversarului etc.

Cu toate acestea, folosind în acest fel roboţi vor există întotdeauna riscuri subtile, unele din acestea fiind foarte greu de anticipat. O operațiune militară unde vor exista mai puține sacrificii umane va fi mult mai atractivă pentru factorii de decizie politică! Deci, va fi un război care va promite mai puține victime umane și va modifica tot ceea ce a însemnat până acum a fi „un cetățean soldat”. Dar oare dependența nostră de roboți poate reduce flexibilitatea noastră atunci când ne confruntăm cu inamicii care se adaptează la noua tehnologie? Să sperăm că teroriști nu vor construi asemenea roboți așa cum se sparg acum computerele!

Imagine postată

Militari de azi cred că nu există o tehnologie singură prin care să se poată câştiga conflictele urbane şi de insurgență, cum ar fi cele din Irak, Afganistan şi Pakistan. Aceste tipuri de conflicte trebuie combătute cu infanterie, cu „cizme”, cum sunt numite pe teren. Cu toate acestea, investiţiile în tehnologie militară sunt în creştere în Statele Unite, precum şi în mai mult de 40 de naţiuni, lucru ce sugerează că roboţii vor devini rapid o parte importantă a arsenalului militar de mâine. De exemplu, Israel şi Coreea de Sud, folosesc deja roboţi pentru a patrula frontierele lor. Roboți nu pot înlocui soldaţii, dar, ca sisteme automate, devin mai capabile și vor suplimenta cu siguranţă trupele umane.

Imagine postată Şi cum roboţi vor deveni din ce în ce mai capabili, aceștia vor fi forțați să ia decizii critice, decizii care sunt momentan luate de către operatorii umani. Spre exemplu, operatorii s-ar putea afla într-o cameră în Statele Unite și vor putea opera avioane teleghidate aflate desupra Pakistanului. În prezent, soldații pot manipula de la sol asemenea avioane, așa cum se arată în imaginea alăturată.

La fel de impresionant este și generaţia actuală de roboți: Model T şi Flyer Wright. Roboți vor fi mult mai inteligenți, mai rapizi şi mai autonomi. Unii militarii văd viitoarele conflicte militare ca un război între două armate autonome care controlează de la distanță roboți. "Războiul robotic este un război open-source", a declarat Singer. Inamicii nu numai ca pot testa roboţi pentru vulnerabilităţi tehnologice, dar ei pot, de asemenea, construi roboți.


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72215
Total Topics:
6349
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

113 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

112 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Bing, Google, sandurelu

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc