Sari la conținut

Roboţii excelează şi la ansamblarea unor cantităţi reduse!

Trimis donpetru , sep 15 2010 11:13 | 2746 Vizualizari
- - - - -


Toata lumea ştie ca roboţi industriali stimulează productivitatea, dar numai dacă ar repeta în continuu aceeaşi operaţie pe cantităţi mari. Acum, compania SmartTCP Inc. din Farmington Hills, Mich., a produs un robot special proiectat pentru execuţia de sarcini pe un lot redus de produse.
"Când aceste gânduri sunt deja puse în aplicare, totul este absolut fenomenal", a spus Tim Bowen. Bowen este manager de producţie la NPK Construction Equipment Inc., in Wickliffe, Ohio. Compania produce o gamă diversificată de braţuri pentru ciocane hidraulice utilizate în excavare şi demolare. Unele dintre aceste braţe au mai mult de 150 de îmbinării. A fost nevoie de circa 27 de ore pentru a suda manual un braţ NPK, inclusiv montarea, demontarea şi repoziţionarea. SmartTCP face acest lucru în 7,5 ore şi l-a impresionat pe Bowen pentru calitatea operaţiilor lui.

Imagine postată

Problema realizări unor roboţi destinaţi ansamblării unui lot redus de produse a fost rezolvată. Inginerii învaţă roboţi cum să deplaseze anumite componente în poziţia potrivită, apoi verifică şi verifică operaţiile, reprogramând roboţi pentru a îmbunătăţi precizia operaţiilor executate. Când Bowen a fost să cumpere robotul, producătorii i-au spus că ar putea dura două luni să-l programeze pentru a efectua un ciclu complet de montare. "În nici un caz asta nu m-a făcut să mă razgândesc", a spus Bowen. "Cu robotul am făcut o simulare, la funcţionarea în gol, pentru a vedea cum ansamblează o parte şi apoi am continuat să-l învăţăm şi mai mult."

Robotul inditulat SmartTCP nu se poate programa numai offline, ci chiar şi în timp ce robotul ansamblează o parte se poate programa operaţia de sudură următoare. Acest lucru este posibil deoarece SmartTCP poate indentifica punctele de sudură dintr-o structură sau desen CAD, poate să analizeze desenul şi să-si trasezeze propria cale de sudură, în funcţie de biblioteca program SmartTCP's CEO, EFI Lebel.

"Procesul de tăiere, ansamblare şi sudare este un proces foarte complex, iar pentru execuţia acestui proces, software-ul are o contribuţie de 90..95%. Uneori se poate întâmpa ca într-un spaţiu îngust robotul să nu încapă, sau sistemul să specifice o jumătate de inch pentru sudare si dvs. să doriţi 5 inch. În programarea off-line vom ţine cont de aceste aspecte astfel încât să se poată facă ulterior orice modificare necesară. Este destul de clar faptul că mărimea sudurii în funcţie de aplicaţie o poate face doar un sudor, nu un programator", a declarat Lebel.

Bowen a fost de acord. "Robotul işi cere drepturile aproximativ 90 la sută din timp şi durează doar câteva ore pentru a defini restul programului", a notat Bowen.

Lebel are o filozofie foarte diferită despre programarea roboţilor: "E ca atunci când iau un tânăr şi-l învăţ să conducă. Nu-l înveţi să se plimbe de la punctul A la punctul B. Îl înveţe să accelereze, frâneze şi să vireze. Exact asta facem şi noi. În loc să învăţăm un robot cum să sudeze numai un element specific, noi îl învăţăm cum să sudeze într-un mediu specific, să vadă o anumită geometrie şi materialele dintr-un desen CAD."

Lebel utilizează hardware „off-the-shelf” pentru a construi proprii roboţi. Deşi preferă roboţi Kuka, Lebel lucrează de asemenea şi cu alte figuri mecanice care imită performanţele umane. Unitatea de bază a companiei este constituită dintr-un braţ de robot articulat-montat în 9 axe, iar o instalare tipică va utiliza 12 sau 13 axe. Compania construind o clădire de aproape 100 de metri lungime pentru a fabrica structurile din oţel.

"Deoarece folosim echipamente „off-the-shelf”, noi nu avem nevoie să construim dispozitive pentru sistemele noastre" a declarat Lebel. "Prima oară când am construit robotul, l-am construit pentru un client al site-ului. Putem construi un sistem în trei săptămâni şi să fie gată de lucru în cinci săptămâni. De asemenea, oferim o garanţie de un an pentru programare, deci, dacă există vreo o problemă când robotul ansamblează ceva, vom trece peste problema cu tine, vom afla de ce nu a mers bine şi apoi vă vom arata cum se face."

Preţul unui SmartTCP începe de la 500000 de dolari, iar preţul mediu pentru un sistem gata de lucru este aproximativ 700000 de dolari. Conform Lebel, compania a vândut până acum opt sisteme. Sistemul este orientat mai mult spre industria grea şi spre companiile care fabrica grinzi de oţel sau articulaţii pentru industria constructoare.

Sursa: Mechanical Engeenering Magazine


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72212
Total Topics:
6347
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

110 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

109 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Bing, Google, Ciprian 81

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc