Sari la conținut

Roboţi chirurgicali alimentaţi de motoraşe cât firul de păr

Trimis donpetru , sep 15 2010 10:51 | 2448 Vizualizari
- - - - -


Desi miniaturizarea motoarelor nu a ţinut pasul cu cea a electronicelor, roboţei echipaţi cu nanomotoare ar putea roi în KKKKKKKKKând prin organismul pacienţilor pentru a ghida intervenţii chirurgicale O cercetare publicată în ,,Jurnalul de micromecanică şi microinginerie'' anunţă dezvoltarea unui motoraş cât două fire capilare ce ar putea alimenta miniroboţi care să "zboare" prin corpul uman, informează BBC News.
Şi asta pentru că unele intervenţii chirurgicale sunt împiedicate de dimensiunea şi de rigiditatea ustensilelor medicale folosite în prezent. De exemplu, reţeaua labirintică de vase de sânge ce traversează creierul nu lasă cateterele (instrument medical tubular cu care se examinează un canal sau o cavitate) să pătrundă în vasele de sânge mai mari.

Imagine postată

Flagelul bacteriilor, sursă de inspiraţie pentru nanomotoare

Cercetătorii au prevăzut de multă vreme că miniaturizarea va duce la roboţei care să se mişte cu uşurinţă prin organism, însă problema principală a fost găsirea unei soluţii pentru alimentarea lor.

Motoarele electrice convenţionale nu dau acelaşi randament atunci când sunt construite la scară mică şi, pe măsură ce se apropie de dimensiuni de ordinul milimetrilor, sunt secate de energie.

Pentru a rezolva această problemă, cercetările din ultimii ani au folosit materiale piezoelectrice, mai precis cristale care se dilată şi se contractă la tensiuni ridicate. Ele au dat naştere unor motoare liniare ce se mişcă înainte şi înapoi la frecvenţe înalte şi care sunt uşor de fabricat. Anul trecut, cercetătorul James Friend, de la Universitatea Monash din Australia, a creat unul de dimensiunea unui bob de sare.

Pentru a asigura mişcarea în interiorul corpului însă, asemenea motoraşe trebuie să se poată răsuci. Soluţia la această problemă vine din lumea bacteriilor care, majoritatea, au cozi asemenea unui filament, numite flageluri. Rotindu-şi flagelurile, ele sunt propulsate într-o structură elicoidală ce le dă avânt prin apă.

Noua cercetare a aplicat acest sistem motoarelor liniare, pe care le-a cuplat la o structură cu un decupaj în formă de arc spiral. Prototipul are o lăţime de un sfert de milimetru, cât două fire de păr puse unul lângă altul, fiind cu 70% mai mic decât predecesorul său care deţinea recordul.

Roboţei-şarpe care alunecă pe esofag în jos

Totodată, cercetătorul Dennis Hong, de la Virginia Tech, a dezvoltat micii roboţi HyDras, sub formă de şarpe, care, în KKKKKKKKKând, vor ajunge să inspecteze şantiere înalte de construcţii, să se aplece pentru a dezamorsa bombe sau să alunece pe esofagul oamenilor pentru a arunca o privire asupra tractului digestiv, potrivit msnbc.com. Roboţii cu pricina sunt echipaţi cu motoare electrice de mici dimensiuni ce generează o mişcare oscilatorie la nivelul articulaţiilor fiecărui modul.

Sursa: BBC News.


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72212
Total Topics:
6347
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

121 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

120 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Google, Bing, geo2000

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc