Sari la conținut

RAPHAEL - o mână robotică ieftină care funcţionează cu aer comprimat

Trimis donpetru , sep 15 2010 12:07 | 2719 Vizualizari
- - - - -


Laboratorul de Robotică şi Mecanisme (RoMeLa) al Colegiului de Inginerie din Virginia, USA, a dezvoltat o mână robotică unică care poate manipula ferm obiecte grele sau diverse obiecte fragile. În acelaşi timp, mână robotică este suficient de abilă pentru limbajul semnelor. Numit RAPHAEL (Robotic Air Powered Hand with Elastic Ligaments), mâna robotizată complet articulată este pusă în mişcare de un compresor cu aer de 60 psi (sau 4,13 bari), care transmite aerul comprimat mâinii printr-un tub actuator. Un microcontroler comanda funcţionarea şi coordonarea mişcării degetelor.

"Modul cum este alimentată mâna robotizată cu ajutorul aerului comprimat face acest proiect unic în lume, asta deoarece nu necesită motoare sau alte actuatoare, avantaj ce conduce la operarea cu uşurinţă a mâinii prin simpla schimbarea a presiunii aerului”, a spus Dennis Hong, director RoMeLa şi consilier de proiect la facultate. RoMeLa face parte din Departamentul de Inginerie Mecanică (ME) a Facultăţi de Inginerie Tehnologică Virginia (Virginia Tech).

Strângerea obiectelor se efectuează prin modificarea valorii presiunii aerului. O presiune joasă conduce la o strângere uşoară a obiectelor, pe când o presiune înaltă va implica o strângere mult mai hotărâtă. De asemenea, aerul comprimat este ajutat să urmărească cu ajutorul degetelor forma obiectului apucat.

"Atunci mâna robotică ar reprezenta un mare potenţial în diferite industrii de pe piaţă, cum ar fi domeniul de realizare a protezelor robotice, asta datorită în principal beneficilor descrise anterior, dar şi a costului redus, a simplităţii şi siguranţei în funcţionare”, a spus Hong. Acest concept, a adus companiei RoMeLa, în cel mai recent concurs de inovaţie de la Institutul de Aer Comprimat şi Gaz 2008 – 2009, un loc întâi, unde membrii echipei Colegiului de Inginerie au împărţit cei 2500 USD oferiţi ca premiu plus încă 8000 USD oferiţi pentru activitatea depusă.

Premiul de 10500 USD a fost anunţat în aprilie în Cleveland, Ohio, de către CAGI, o organizaţie din industrie. Competiţia de proiectare a fost o invitaţie pe bază de programare – incluzând o parte scrisă şi una de prezentare video – care au fost după aceea apreciate de juriu. Echipele din Virginia Tech, Şcoala de Inginerie Milwaukee şi Colegiul Buffalo State şi-au expus realizările şi apoi acestea au fost supuse analizei. În total au participat şase echipe, conform spuselor lui Hong.

Este al doilea an la rând că RoMeLa a câştigat primul loc în concursul CAGI. Referitor la mâna robotică, un membru a juriului a spus: "Este un nou concept, un briliant al ingineriei."

Echipa a fost constituită din următorii membri:
 • Senior Colin Smith din Reston, Va.;
 • Junior Kyle Cothern din Fredericksburg, Va.;
 • Senior Carlos Guevara din El Salvador;
 • Senior Alexander McCraw din York, Pa..
RAPHAEL este doar o parte a unui proiect mai mare RoMeLa: Un robot umanoid cunoscut ca CHARLI (Cognitive Humanoid Robot with Learning Intelligence). Mâna robotică este deja la al doilea proiect prototip, proiect care va fi utilizat pentru construcţia braţelor robotului umanoid CHARLI. Odată ce noul model de braţ robotic va fi conectat la corpul robotului CHARLI, aceasta nu va fi capabil doar să străngă şi să ridice obiecte, ci şi să comporte ca o persoană reală.

Hong a spus că CHARLI este primul robot umanoid de dimensiuni reale care va fi construit în întregime în Statele Unite. Marele proiect CHARLI este sponsorizat parţial de către Consiliul Studenţiilor în Inginerie Tehnologică din Virginia şi de către Fundaţia Naţională de Ştiinţă (NSF). Hong a spus că speră să vadă într-o zi cum se va deplasa CHARLI pe jos prin campus, făcând diverse tururi prin Virginia Tech, pentru vizitatori.

Sursa: Virginia Tech, USA


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72215
Total Topics:
6349
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

112 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

111 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Bing, Google, sandurelu

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc