Sari la conținut

O echipă de cercetători au dezvoltat primul micro-robot zburător

Trimis donpetru , sep 15 2010 11:53 | 2828 Vizualizari
- - - - -


O echipă de cercetători de la Universitatea Waterloo a dezvoltat primul micro-robot din lume capabil să manipuleze obiecte la microscală pentru diverse aplicaţii. Micro-robotul oferă cercetătorilor mai mult control asupra micro-obiectelor din mediu, prin mutarea cu foarte mare precizie a acestora. La micro scală avem de-a face cu obiecte foarte minuscule care sunt foarte greu manipulate de către oameni.

Behrad Khamesee, director al laboratorului UW Maglev Microrobotics (de levitaţie magnetică), conduce echipa care a construit primul prototip “MicroElectroMechanical Systems (MEMS)” de robot zburător.

Micro-robotul sfidează forţa gravitaţională în zbor sau prin levitaţie cu ajutorul unui câmp magnetic. El se mişcă în jur şi cu îndemnare manipulează obiectele cu ajutorul magneţilor ataşaţi de micrograifere. Micro-robotul este controlat de la distanţă cu ajutorul unui fascicol laser concentrat.

Aceasta invenţie poate fi folosită pentru micro-manipulare, o tehnică ce permite poziţionarea exactă a micro-obiectelor. Aplicaţiile de micro-manipulare includ: ansamblarea mecanică a unor microcomponente, manipularea probelor biologice sau chiar microchirurgie.

"Am dezvoltat un micro-robot care levitează magnetic şi care poate pune bazele unei noi tehnologii de manipulare la ordin microscopic a obiectelor", a spus Khamesee, profesor de inginerie mecanica si mecatronica, calificat în dezvoltarea la micro-scară a diferitelor dispozitive utilizând principiul levitaţiei magnetice.

"Suntem primii din lume care am realizat un astfel robot flotant echipat cu micrograifere. Se poate intra practic în orice spaţiu si poate fi exploatat într-o cameră sigilată de către o persoană din afară, ceea ce îl face util pentru manipularea materialelor periculoase sau acele materiale care trebuiesc manipulate în camere curate sau vidate".

Levitaţia magnetică este utilizată pentru poziţionarea micror-obotului într-un spaţiu tridimensional folosind un mecanism de antrenare extern. Mecanismul de antrenare controlează câmpul magnetic utilizând pe circuitul de reacţie nişte senzori de poziţie pentru controlul poziţiei micro-robotului.

Puterea fiind furnizată din exterior, micro-robotul nu are nicio sursă de alimentare proprie sau controler care să-i îmbunătăţească manevrabilitatea.

Lipsa sursei de alimentare proprii se datorează levitaţiei magnetice care ajută poziţionarea microrobotului pe suprafeţe complexe – un avantaj cheie faţă roboţi care se deplasează încet sau se târăsc. De asemenea, pentru că poate să zboare, microrobotul evită forţele de frecare şi de adeziune. Acest lucru a crescut manevrabilitatea, deoarece microrobotul funcţionează fără componente mecanice şi conexiuni. Mişcarea liberă şi operabilitatea în medii închise sunt alte caracteristici cheie ale micro-robotului.

Khamesee, împreună cu un student absolvent, Caglar Elbuken, şi colegul său Mustafa Yavuz, au prezentat un document care explică descoperirea la secţiunea concentrată pe mecatronică: MEMS (MicroElectroMechanical Systems) şi NEMS (NanoElectroMechanical Systems), document publicat în comun şi de către IEEE (Institutul de Inginerie Electrică şi Electronică) şi ASME (Societatea Americană de Inginerie Mecanică).

Sursa: Universitatea Waterloo


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72212
Total Topics:
6347
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

105 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

103 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Google, Bing, pcostica, costache2011

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc