Sari la conținut

Atribuţii predictive - roboţi vă pot anticipa propriile dumneavoastră intenţii!

Trimis donpetru , sep 15 2010 12:19 | 2382 Vizualizari
- - - - -


Cercetătorii europeni în robotică, psihologie şi ştiinţe cognitive au dezvoltat recent un robot care poate anticipa intenţiile partenerilor. Această capacitate de a anticipa (sau întreba), ca urmare a unei acţiuni, ar putea face interacţiunea om-robot mult mai naturală. Mersul pe jos, vorbitul, gândirea roboţilor, este actualmente o viziune ştiinţific-o fantastică, dar odată cu această realizare ar putea fi mult mai aproape de realitate. Realizarea acestui pas important în construcţia şi programare roboţilor ar putea mai tărziu să schimbe complet titulatura de robot aşa cum o ştim din cea prezentă în maşinile automatizate din industrie. Chiar şi astăzi cei mai inteligenţi roboţii sunt mai mult decât nişte sclavi, programaţi să facă unele dintre cele mai dificile cereri ale noastre.

Multe grupuri de cercetare au încercat să construiască roboţi, care să fie mai puţin muncitorii şi mai mult tovarăşii. Dar pentru a juca acest rol, roboţi trebuie să aibă posibilitatea de a interacţiona cu persoane fizice şi apoi să ia decizii în comun asupra unor sarcini sau decizii. Avem nevoie de roboţi, care pot pune întrebări, discuta şi explora posibilităţile, pot evalua ideile tovarăşilor sau a partenerilor, şi apoi să poată lua decizia potrivită care ar putea anticipa ceea ce doresc să facă partenerii în continuare.

La baza proiectului JAST finanţat UE a stat o echipă multidisciplinară care a explorat modalităţile prin care un robot poate anticipa acţiunile sau intenţiile unui om. Nu se poate face interacţiunea om-robot mult mai naturală cu excepţia cazului în care aţi înţeles ce înseamnă de fapt “natural”. Aşadar, trebuie să identificăm caracteristicile şi atitudinile umane care ar putea face roboţi să pară mai umani. Apoi acest caracteristici ar trebui implementate software având la bază tehnici de inteligenţă artificială. Fără aceste tehnici nu s-ar putea elabora un program compact după care să se ghideze robotul şi să ia deciziile umane potrivite.

Deci, robotul trebuie să se autoinstruiască în funcţie de faptele şi obiectele cu care interacţionează, urmând ca pe parcursul evoluţiei sale, să-şi perfecţioneze luarea deciziilor. Totuşi, această autoinstruire se poate implementa software pe bază unui program astfel încât robotul nu va trebui să greşească în lumea reală, el fiind în prealabil, inainte de punerea în funcţie, instruit. Programul implementat va trebuie să aibă elemente inspirate din lumea reală, de fapt nişte concluzii au unor experienţe de colaborare şi activitate om-om.

În ceea ce priveşte partea psihologică a problemei, menţionăm că doar câteva studii au investigat cognitiv care sunt mecanismele de bază care caracterizează activitatea în comun a doi indivizi (de exemplu - doi oameni lucrează împreună pentru a realiza un obiectiv comun). Deci, umanizarea comportamentului roboţilor a fost ţelul principal al proiectului JAST. Pentru a găsi elementele necesare umanizării roboţilor, echipa de cercetători a fost nevoită să studieze comportamentul om-om. După finalizarea acestor experienţe echipa ar putea dezvolta nişte roboţi care s-ar putea comporta mult mai natural.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat deja că un anumit set de "neuroni oglindă" sunt activaţi, atunci când oamenii observa o anumită activitate. Aceşti neuroni “rezoneaz㔠imitând activitatea iar creierul învaţă în mod eficient ce se întâmplă prin această activitate. În cadrul proiectului JAST a fost descoperită o rezonanţă similară în timpul execuţiei unor sarcinii comune. oamenii respecta partenerii lor şi creierul lor copiază acţiunea pentru a încerca să-i contureze un sens. Cu alte cuvinte, creierul procesează acţiunile observate (şi erorile, dacă sunt), şi apoi hotărăşte dacă le poate face de unul singur.

Partenerii robotici a proiectului JAST au construit un sistem care încorporează această capacitate de observare şi de oglindire (rezonanţă).

"În experimentele noastre robotul nu observă să înveţe o sarcină", explică Erlhagen Wolfram de la Universitatea Minho şi partener în consorţiu de cercetare a proiectului. "Roboţi JAST cunosc deja sarcinile, iar dacă observa un comportament, care este împotriva sarcinii, învăţa repede şi anticipează acţiunile partenerului sau erorile prezente dacă partenerul nu urmează procedura corectă sau cea aşteptată".

Robotul a fost testat într-o varietate de setări. Într-un scenariu, robotul a fost "profesor" care a condus şi colaborat cu partenerii umani pentru a construi un model complex de jucărie. Într-un alt test, contribuţiile robotului şi omului au fost egale. Erlhagen continuă: "În testele noastre am vrut să vedem dacă robotul ar putea coordona activitatea om-maşină”. "Ar putea robotul să ştie ce să facă în continuare, fără să-i spunem?"

Sursa: sciencedaily


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72212
Total Topics:
6347
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

111 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

110 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Google, Bing, Ciprian 81

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc