Sari la conținut

Nanotehnologia va putea fi folosită în industria alimentară

Trimis donpetru , sep 15 2010 10:40 | 2480 Vizualizari
- - - - -


Oamenii de ştiinţă şi cercetătorii de la Serviciul de Cercetare Agricolă au dezvoltat un senzor biologic microscopic ce are ca scop detectarea bacteriei de Salmonella. Senzorul a fost testat momentan în laborator, iar pe viitor va putea fi adaptat pentru a detecta şi alte forme de agenţi patogeni ce se dezvoltă în produsele alimentare.

Senzorul este parte a evoluţiei ştiinţifice numită nanotehnologie, studiu ce manipulează materiale la nivel molecular sau chiar atomic, cu dimensiuni cuprinse între 10 şi 100 de ori mai mici decât firul de păr.


Şi în natură exista exemple de senzori biologici, ca exemplu fiind insectele ce detectează cantităţi infime de feromoni pentru a putea găsi parteneri pentru împerechere. Un al exemplu ar fi peştii care detectează vibratiile imperceptibile din apă cu ajutorul biosenzorilor naturali.


Cei care au apelat la nanotehnologie pentru a realiza acest biosenzor sunt inginerii de la Unitatea de Cercetare a Siguranţei şi Calităţii din Atena împreună cu colaboratori de la Universitatea din Georgia, iar potenţialul acestui senzor poate fi folosit pentru a asigura siguranţa calităţii produselor alimentare.


Biosenzorul realizat de Bosoon Park de la ARS împreună cu colegii săi, include şi un colorant organic fluorescent ce se ataşează de anticorpii Salmonellei, aceasta devenind fluorescentă şi mai uşor de văzut.


Pentru această cercetare, Park a primit prestigiosul loc I la categoria Inovaţie si Cercetare Nano din cadrul Simpozionului şi Expoziţiei Internationale de Nanotehnologii ce s-a desfăşurat în Korea la Ilsan.


Sursa: Traducerea si adaptarea dupa ScienceDaily0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72212
Total Topics:
6347
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

103 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

102 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Bing, Google, costache2011

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc