Sari la conținut

Cel mai rapid tranzistor graphene va revoluţiona performanţa tranzistoarelor

Trimis donpetru , sep 15 2010 01:27 | 6246 Vizualizari
- - - - -


Dacă credeţi că un calculator care rulează la 4GHz este rapid, încercaţi unul la 100GHz cât este prezis... sau mai mult. Deşi există numeroase obstacole pentru a depăşi această barieră, noi tehnici şi descoperiri se fac în fiecare zi. Astfel de KKKKKKKKKând, cercetătorii de la IBM, au creeat şi au demonstrat funcţionarea unui tranzistor graphene la cea mai mare frecvenţă de lucru de până acum: 100GHz. Această realizare este o piatră de hotar cheie pentru electronica din carbon, în special pentru aplicaţii RF (CERA). Recordul de înaltă frecvenţă a fost atins utilizând wafer-scale, o tehnologie de procesare compatibilă cu cea utilizată la fabricarea tranzistoarelor din siliciu. "Un avantaj-cheie al tehnologiei graphene constă în viteza foarte mare de propagare a electronilor, o caracteristică esenţială pentru realizarea unor dispozitive semiconductoare de mare viteză, de înaltă performanţă, aşa numiţii tranzistori de generaţie viitoare", a spus dr. TC Chen, vicepreşedinte a Departamentului de Ştiinţă şi Tehnologie, din cadrul Centrului de Cercetare IBM. "Descoperirea ne demonstrează în mod clar că tehnologia graphene poate fi utilizată pentru producerea de dispozitive de înaltă performanţă şi circuite integrate".

Graphene este un singur strat de atomi de carbon aranjat într-un fagure de miere hexagonal. Aceasta formă de carbon 2D are proprietăţi unice electrice, optice, mecanice şi termice, în acele aplicaţii tehnologice unde aceste caracteristici sunt explorate intens.

Imagine postată Wafer-ere graphene sunt uniforme şi de înaltă calitate şi au fost sintetizate prin descompunerea termică a unei carbure de siliciu (SiC). Tranzistorul graphene utilizează arhitectura top-poartă pe metal si un izolator dintr-un polimer şi un oxid de înaltă constantă dielectrică. Lungimea porţii tranzistorului este modestă, 240 nanometri, lăsând o mulţime de spatiu pentru optimizarea în continuare a performanţelor sale.

Este de remarcat faptul că performanţa în frecvenţa a dispozitivului graphene deja depăşeşte limită de frecvenţă a tranzistorilor din siliciu, cu aceeaşi lungime a porţii (~40GHz). Performanţe similare au fost obţinute de la dispozitive bazate pe graphene obţinut din grafit natural, dovedind că înaltă performanţă poate fi obţinută de la graphene-i de origini diferite. Anterior, echipa a demonstrat că tranzistorii graphene, au o limită de frecvenţă de 26 gigahertzi folosind particule graphene extrase din grafit natural.

Programul de cercetare a fost finanţat de DARPA, printr-un efort de-a dezvolta dispozitive de comunicaţie de generaţie următoare.

Sursa: ScienceDaily


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72212
Total Topics:
6347
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

117 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

112 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Google, Bing, RockDok, vijelie02, tyeibo1988, Yahoo, aureliann, adrian.popa10

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc