Sari la conținut

IBM dezvoltă o tehnologie ce ajută memoria umană

Trimis donpetru , sep 15 2010 09:04 | 1597 Vizualizari
- - - - -


IBM prezintă o nouă tehnologie software menită să ajute oamenii să ţină minte informaţii cheie. Tehnologia a fost dezvoltată în laboratoarele de cercetare IBM şi foloseşte imagini, sunete şi text înregistrate pe telefoanele mobile obişnuite, ce permit oamenilor să-şi amintească nume, figuri, conversaţii şi alte informaţii importante.
Tehnologia, denumit㠄PENSIEVE”, foloseşte reamintirea asociativă pentru a relaţiona fragmente de date înrudite între ele, preluate de la o persoană. Avantajul noii tehnologii îl reprezintă abilitatea de a înţelege contextul în care sunt capturate datele, conectarea la diferite alte date, iar apoi afişarea informaţiei corecte când aceasta este solicitată.

„E ca şi cum ai avea propriul asistent pentru memorie. În loc să te duci acasă şi să foloseşti un motor de căutare web pentru a găsi acea informaţie, PENSIEVE ajută creierul să îşi amintească acele lucruri zilnice pe care în mod normal le uităm”, a spus Dr. Yaakov Navon, coordonatorul cercetării şi expert în procesarea de imagini în cadrul Laboratorului de Cercetare IBM.

Noul software combină tehnici de procesare de imagini, informaţii GPS, smart clustering, recunoaştere optică, recunoaştere vocală şi recuperare de informaţii pentru indexarea şi etichetarea lor.

Cercetătorii de la IBM Haifa Research Lab din Israel sincronizează tehnologii mobile avansate cu cicluri de memorie pentru a dezvolta un sistem care poate analiza datele dobândite, poate face legături cu experienţe asemănătoare şi le poate folosi pentru popularea aplicaţiilor de management al informaţiilor. Odată ce agendele şi calendarele sunt actualizate, tehnologia permite reamintirea declanşată de timp, de locaţie sau de introducerea unor informaţii înrudite.

De exemplu, dacă întâlniţi pe cineva la o conferinţă şi folosiţi telefonul pentru a-i face o poză persoanei respective şi cărţii sale de vizită, noua tehnologie va asocia cele două părţi de date pentru că au fost făcute în acelaşi moment şi loc. Apoi, va crea un dosar virtual care include poza persoanei, numele conferinţei, data, ora şi alte informaţii relevante.

Baza de cunoştinţe are capacitatea de a integra informaţii contextuale la un loc cu imagini, timp şi date despre locatie. Înaintea întâlnirii cu aceeaşi persoană puteţi fi notificat de calendar pentru a revedea notiţele despre ea, alături de alte informaţii ce au fost înregistrate sau elemente pe care sistemul vi le-a asociat.

Doar scriind numele persoanei în PENSIEVE, vă puteţi aminti când şi unde v-aţi cunoscut şi orice alte informaţii înrudite de atunci. Puteti să exploraţi înainte sau înapoi în timp pentru a afla ce evenimente au fost anterior sau după întâlnirea iniţială.

O altă funcţie este reconstruirea şi împărtăşirea unei experienţe sau amintiri. Dacă sunt colectate suficiente date media consistente despre un eveniment, acestea pot fi folosite pentru a construi o reprezentare vizuală asociată acelei experienţe.

„Aici intră în joc adevărata putere a colaborării”, a spus Eran Belinsky, lider al echipei de cercetare şi specialist în colaborare. „Poţi să îţi aminteşti numele persoanei pe care ai întâlnit-o chiar înainte de a intra într-o şedinţă, prin traversarea liniei temporale a experienţei tale, sau să împărtăşeşti o călătorie de afaceri prin crearea unei hărţi animate, care urmăreşte parcursul şi fotografiile făcute în fiecare locaţie”.

Tehnologia este creată pe baza expertizei departamentului de cercetarare IBM în procesarea de imagini, recunoaşterea vocală, descoperirea şi recuperarea informaţiilor, colaborarea şi multe altele.

Sursa: IBM


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72212
Total Topics:
6347
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

118 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

117 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Bing, Google, Ciprian 81

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc