Sari la conținut

De ce nu este mai rapid Pine Trail decât primul Atom?

Trimis donpetru , sep 15 2010 01:44 | 5429 Vizualizari
- - - - -


În 2008, Intel introducea platforma Diamondville, platforma primului procesor Atom, procesor care astăzi este folosit în interiorul mai tuturor netbook-urilor și nettop-urilor. Dacă ai mai avut un procesor Atom (codename: Diamondville) și un chipset Intel 945GSE, probabil știi că acest controller de memorie este localizat pe chipset și fabricat pe o tehnologie de 90nm care într-un final ajungea să consume destul de multă energie. La sfârșitul lui 2008, Intel prezenta cel de-al patrulea Pine Trail care folosea o versiune nouă de Atom (codename: Pineview) și un chipset NM10 Express. Controllerul de memorie a fost mutat de pe chipset și împreună cu alte eliminări hardware a rezultat astfel un produs pe 45nm care consuma mult mai puțină energie față de vechiul Atom pe 945GSE.

Când AMD a integrat un controller DDR K8, s-a constatat o creștere a latenței memoriei și creșteri ale performanței destul de mici, într-un mod destul de instabil. Când Intel a făcut același lucru cu Nehalem rezultatele au fost similare. Totuși, latența pe Pine Trail nu a crescut semnificativ dar creșterile de performanță au lăsat de dorit.

Imagine postată

De menționat este faptul că procesoarele Atom folosesc o arhitectura Duo și așa cum era de așteptat, o creștere mare în performanță a fost dată de integrarea controllerului DDR2. Spre deosebire de Nehalem, când Intel a adăugat controllerul în Pineview nu a schimbat și arhitectura. Se poate observa cu ușurință că "moartea" controller-ului de memorie bate la ușă, conectându-se astfel la sistemul de cache prin conexiuni cu o latență foarte mică.

Imagine postată

Nu ați observat nimic interesant? Încă mai există o interfață FSB între CPU și memorie. Cam "rustic", dar Pineview încă mai are nevoie să treacă prin FSB înainte de a junge la IMC. Acesta este motivul pentru care latența nu a fost îmbunătățită mai mult. Există niște îmbunătățiri care permit o performanță mai bună, dar nu ceea ce ne-am fi așteptat de la un redesign al controller-ului de memorie.

De ce a făcut Intel una ca asta? Evident că pentru a salva timp și bani... Practic, Pineview folosește același nucleu Bonnell ca și Diamonville, dar plasat în altă locație. Un controller mic necesită un redesign al nucleului Bonnell, ceea ce ar implica costuri suplimentare de producție și proiectare, lucru de care Intel se poate dispensa acum, pe timp de criză economică globală.

Imagine postată

Dată fiind și lipsa de concurență din partea AMD-ului, pare-se că are sens și această strategie. Eventual, la un moment dat, poate Intel se va îndupleca s㠔redeseneze” nucleul și controller-ul, dar cu siguranță nu înainte de a exista o competiție serioasă din partea AMD sau ARM.

Sursa: anandtech


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72212
Total Topics:
6347
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

118 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

117 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Bing, Google, geo2000

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc