Sari la conținut

Stâlp de iluminat ce devine şi moară de vânt

Trimis donpetru , sep 15 2010 09:49 | 4226 Vizualizari
- - - - -


Compania Philips a dezvoltat un nou concept de stâlp de iluminat, desprins parcă din filmele SF, unul ce acumulează şi energie solară şi energie eoliană.
Recent, compania Philips a organizat la Moscova un eveniment anual, denumit „Simplicity Day”. In cadrul acestuia au fost prezentate o serie de concepte care susţin sloganul companiei „Sense and simplicity” (adica are sens si e simplu). Unul dintre conceptele care au atras atenţia a fost cel al unui stâlp de iluminat stradal foarte modern.

Stâlpul, care are o înălţime cam de 3 metri, are forma unei flori a soarelui, cu petale care se pot deschide mecanic la comandă. Petalele sunt însă prevăzute cu celule solare, care pot capta lumina în timpul zilei si o pot stoca pentru a fi utilizată seara sau noaptea sub forma energiei electrice. Mai mult însă, pentru a obţine cât mai multă lumină, stâlpul de iluminat este prevăzut cu motoare care reorientează petalele pentru a urmări soarele în diverse momente ale zilei, exact ca o veritabilă floare a soarelui.

Pentru vremea înnorată, atunci când lumina Soarelui este redusă si bate un vânt puternic, inginerii de la Philips au ales o altă metodă de colectare a energiei. Astfel, petalele se desfac sub forma unor elice, iar stâlpul de iluminat devine o veritabilă moară de vânt ce poate colecta energie eoliană! Desigur, în funcţie de lumină şi vânt, sistemul trebuie să aleagă automat una din cele două configuraţii.

În timpul serii, stâlpul de iluminat luminează foarte puţin. Pe „trunchiul” său sunt ataşate mici becuri care dau în plus o indicaţie asupra energiei stocate în timpul zilei. De îndată însă ce un trecător se apropie de stâlp, senzorii de proximitate ai acestuia pornesc automat lumina la valoarea sa nominală. În acest fel, energia înmagazinată este utilizată la maximul său de eficienţă. Şi tot pentru a îmbunătăţi eficienţa, stâlpul este prevăzut cu diode luminescente (LED-uri) de eficienţă ridicată.

În final, inginerii de la Philips susţin că acest sistem este de cel puţin două ori mai eficient decât un stâlp normal de iluminat. Desigur însă, preţul sistemului, odată introdus pe piaţă, va fi destul de piperat şi nu ştim dacă eficienţa invocată de cei la Philips include preţul iniţial al unui astfel de stâlp de iluminat.

Oricum, în ciuda rezultatelor trimestriale negative recent anunţate (influenţate de declinul economiei mondiale) compania Philips arată că inovaţia joacă încă un rol important în cadrul strategiei sale.


Sursa originala: PhysOrg


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web

Ultimele mesaje in forum

Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72173
Total Topics:
6344
Total Members:
30453
Newest Member:
liviu24
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

117 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

111 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Bing, victrola, Google, claudiu.badea, RockDok, donpetru, cristi_74, d-david

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc