Sari la conținut

Un nou motor electric puternic a fost proiectat şi testat

Trimis donpetru , sep 15 2010 12:17 | 4062 Vizualizari
- - - - -


Un motor electric puternic şi uşor a fost proiectat de Catedra de Electronica de Putere a Universitatii Oxford pentru a echipa un nou Coupe cu patru locuri. Coupe-ul urmează să fie testat la sfârşitul anului 2009.
Isis Innovation, tehnologia transferată către compania constructoare de la Universitatea Oxford, reprezintă un acord de gestionare a proprietăţii intelectuale şi comerciale pentru utilizarea acestui proiect.

Nick Carpenter, director tehnic al firmei de inginerie Delta Motorsport a lucrat cu echipe de F1, dar şi în diferite programe legate de analiza tehnologiei aerodinamice. Compania Delta intentionează să doteze Coupe-ul în cursul acestui an cu acest motor electric. Dar de ce un motor electric ?

Nick Carpenter răspunde: "Noi credem că motoarele electrice vor fi cea mai sigura şi economică cale de urmat pentru maşinile uzuale (sau “de oraş”). Pentru micşorarea emisiilor de CO2 în atmosferă sau pentru un aer mai curat, va trebui ca toate autoturismele existente să fie propulsate electric, indiferent de modul în care energia este păstrată la bordul vehiculului."

Dacă în trecut folosirea motoarelor electrice în industria auto reprezenta doar un vis, datorat în mare parte factorului W/Kg, actualmente, odată cu avansarea tehnologiei de realizare a materialelor componente, acest lucru nu mai reprezintă un impediment major. Deci, este important pentru mărirea ariei de utilizare a acestor autoturisme să se mărească puterea specifică pe kg a motoarelor electrice coroborat cu obţinea unui cuplu ridicat. Acest lucru înseamnă o maşină mult mai uşoară cu o autonomie a sursei de energie mult mai mare. Noul motor proiectat incearcă să facă un pas important către această direcţie. Ceea ce ar mai trebui perfecţionat este modul de stocare a energiei in autoturismele propulsate electric, asta pentru a mări în primul rând autonomia de funcţionare a acestora.

Referitor la motorului electric proiectat, dr Malcolm McCulloch de la Catedra de Electronică de Putere a Universităţii Oxford, explică: "Motorul a fost dezvoltat anul trecut pentru compania Morgan Lifecar iar anul acesta este pregătit să fie implementat în cadrul unor vehicule propulsate electric de înaltă performanţă. Noi suntem de asemenea interesaţi de implementarea acestui proiect şi în alte domenii de activitate, cum ar fi cel aerospaţial, regenerabil sau de uz industrial".

Cea mai mare provocare a Universităţii Oxford a fost aceea de susţinere a fondurilor necesare pentru construirea unui motor electric prototip care să fie utilizat în autoturisme.

În acest sens, dr McCulloch adaogă: “Motorul permite obţinerea unui cuplu mare pentru greutatea sa, ceea ce însemnă un motor mai ieftin şi mai mic. Cuplu maxim este cel care revigorează sau pune în mişcare maşina la 500Nm cu numai 25Kg.”

"Am optimizat materialele si proiectul, astfel încât motorul să fie mai uşor şi mai eficient, iar la final am obţinut un motor având acelaşi cuplu dar un volum de două ori mai mic faţă de cel al unui motor uzual de aceeaşi putere."

"Peste 50 la suta din energia electrică produsă în lume este consumată de motoare, iar din această cauză este extrem de important să se îmbunătăţească eficienţa acestor motoare. Motorul proiectat corespunzător poate fi adaptat pentru a obţine cele mai bune performanţe într-o întreagă gamă de aplicaţii."

Sursa: Universitatea Oxford


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72212
Total Topics:
6347
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

119 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

114 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Bing, RockDok, vijelie02, Google, tyeibo1988, Yahoo, aureliann, adrian.popa10

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc