Sari la conținut

Un nou mecanism va elimina invertoarele din componenţa turbinelor eoliene!

Trimis donpetru , sep 15 2010 12:26 | 9550 Vizualizari
- - - - -


Rafalele de vânt, furtunile şi modificarea direcţiei vântului pot provoca variaţii ale turaţiei rotorului unui generator electric din componenţa unei turbine eoliene. Asta inseamna ca viteza generatorului va tinde să aibă fluctuaţii iar energia electrică să fie produsă într-un domeniu larg de frecvenţe, lucru de altfel inadmisibil. Deci, înainte ca aceste generatoare să poată fi conectate la o reţea electrică, ele vor trebui să funcţioneze în tandem cu un convertizor static de frecvenţă care să regleze sau să menţină frecvenţa la o valoare fixă. De fapt, fiecare turbină eoliană are în componenţa sa un convertizor static de frecvenţă. Acest convertizor afectează în primul rând costul de achiţiţie a turbinei, dimensiunea, complexitatea şi mai puţin greutatea sa. Acum, compania Voith Turbo Vant GmbH & Co, din Crailsheim, Germania, a dezvoltat o nouă modalitate de transmitere directă la reţea a puteri electrice debitată de generator.

Noul mecanism sau dispozitiv “WinDrive” a companiei Voith combină convertorul hidrodinamic de cuplu cu angrenajele unui sistem planetar pentru a converti viteza variabila a rotorului într-o constantă, stabilizând astfel viteza de ieşire a dispozitivului şi implicit pe cea a rotorului generatorul electric. Acest sistem inovativ a câştigat în acest an premiul Hermes în valoare de 100000 euro la Targul Hanovra din Germania.

Eliminarea invertorului micşorează evident costul turbinei. Se generează, de asemenea, mai multe beneficii secundare. Mecanismul WinDrive decuplează rotorul generatorului, amortizează vibraţiile şi şocurile în linia de transmisie. Acest lucru va permite inginerilor să reducă dimensiunile constructive a diferitelor componente ale turbinelor eoliene. Reducerea greutăţii şi a dimensiunilor va scade nu numai costul turbinei eoliene, ci şi costul de instalare.

Imagine postată

WinDrive începe cu un mecanism planetar situat între rotor şi generator. Cea mai mare parte a puterii generate de rotor va merge în mecanismul planetar. WinDrive va redirecţiona o parte din această putere în convertorul hidrodinamic de cuplu iar rezultatul “mecanic” a celor două puterii este apoi suprapus (sau “adunat”) şi întors în mecanismul planetar pentru obţinerea unei vitezi constante.

Prin combinarea continuă şi pas cu pas a puterilor rezultante a convertorului de cuplu şi a mecanismului planetar, Voith poate produce o gama aproape nelimitată de rapoarte de conversie a vitezei între intrare şi ieşire. Această flexibilitate permite turbinelor eoliene să funcţioneze la eficienţa maximă a vântului, cu o anumită viteză rotorică menţinută constant de mecanismul WinDrive.

De fapt, cele mai multe turbine eoliene încearcă să facă acest lucru acum, prin ajustarea unghiului de atac a palelor eliciei. Aceasta soluţie forţează unitatea eoliană să funcţioneze sub parametrii optimali în condiţii de vânt puternic, iar procesul de transfer a energiei se face mai lent. "Convertorul de cuplu funcţionează de 10 ori mai rapid decât sistemul automat de reglare a unghiului de atac a palei", a explicat Uwe Reimesch, general director de vânzări la Voith Turbo. "Acesta reacţionează la rafale bruşte de vânt doar prin ajustarea unghiului de debit a uleiului".

Tehnologia în sine este similară cu cea a mecanismului planetar / convertor de cuplu utilizat în sistemul de compresoare de gaze din ultimii 30 de ani. Totuşi, natura energiei eoliene va obosi mult mai mult mecansimul şi îi va afecta eficienţa decât energia care agrenează compresoarele cu gaz. Ajungem astfel la o parte fiabilistică a problemei, parte care va decide daca se va dovedi rentabilă utilizarea noului mecansim creat in componenţa turbinelor eoliene.

Voith are mai multe proiecte în curs de desfăşurare, care sugerează câştigarea acestui război. Cel mai impresionant, a spus Reimesch, este o turbină eolienă instalată pentru Barrick Gold în Veladero, Argentina, la 4300 de metri deasupra nivelului mării în munţii Anzi. "Electronică de putere din invertoare are mari probleme de funcţionare la acea altitudine şi presiune a aerului, lucru ce necesită nişte ventilatoare imense pentru menţinerea sa în funcţiune”, a spus Reimesch.

Sursa: asme.org


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72215
Total Topics:
6349
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

117 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

117 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Bing, Google

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc