Sari la conținut

Un nou combustibil BIO pentru avioane cu jet

Trimis donpetru , sep 15 2010 01:47 | 5581 Vizualizari
- - - - -


Forţele aeriene ale Statelor Unite ale Americii s-au apropiat foarte mult de obiectivul de diversificare a ofertei sale de combustibili de aviaţie. La sfârşitul lunii martie 2010, un avion cu jet a Forţelor Aeriene a făcut o demonstraţie de zbor prin arderea în ambele sale motoare a unui amestec 50-50 de biocombustibil pe baza de plante şi combustibil convenţional JP-8.

Anterior s-au mai efectuat zboruri test cu amestecuri de bio-combustibili convenţionali şi în avioane, inclusiv avioane comerciale, dar în aceste demonstraţii, amestecul de combustibil experimental a fost folosit doar într-un singur motor.

Ultimul zbor unde un avion a folosit aceast tip de combustibil a avut loc pe 25 martie 2010 şi a fost efectuat de avionul cu jet A-10C Thunderbolt II a bazei Forţelor Aeriene Eglin din Florida. Biocombustibilul în amestec cu un jet de combustibil hidrotratat regenerabil este fabricat din camelina, o plantă necomestibilă.

Dilip Ballal, membru ASME care conduce Departamentul de Energie şi Ingineria Mediului din cadrul Institutului de Cercetare a Universităţii din Dayton, a pus la dispoziţie universităţii Hans carburanţii şi centrul de ardere, şi a supravegheat testarea preliminară a amestecului de combustibil. Testele au inclus cromatografia, spectrografia, analiza şi termogravimetria. Amestecul a fost ars, de asemenea, intr-o turbina de laborator, la scară.

Ballal şi echipa sa au primit anul trecut pentru această cercetare intinsă pe aproximativ 7 ani, o subvenţie de la Air Force in valoare de cca. 49,5 milioane dolari. Munca lor cu Air Force a inclus dezvoltarea ASTM D7566-09 – Standard de specificaţii pentru combustibilul aeronavelor cu conţinut de hidrocarburi sintetizate. Potrivit lui Ballal, standardul va fi un ghid pentru producţia comercială de combustibili cu hidrocarburi sintetizate.

Procedeul prin care se produce biocombustibilul folosit la Eglin a fost dezvoltat de Honeywell UOP LLC. Un reprezentant al Honeywell UOP a declarat că compania a produs combustibil pentru test, cu toate că interesul său nu este pentru producţie, ci doar în vânzarea de licenţe cu tehnologia sa.

Zborul a fost însoţit de o escadrilă cu 40 de ani de zbor şi a durat aproximativ o oră şi jumătate. Potrivit Air Force, pilotul de teste, maiorul Chris Seager, a raportat în timpului efectuării zborului: "m-am simţit grozav, fără nici un fel de probleme". Air Force a declarat ca planuieste un zbor demonstrativ în această vară cu ajutorul unui F-15 Eagle, şi teste în cursul acestui an cu un C-17 Globemaster III şi un F-22 Raptor.

Sursa: memagazine.asme.org


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72402
Total Topics:
6359
Total Members:
30530
Newest Member:
emil biibita
Online At Once:
552 --- 12-octombrie 18

116 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

115 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Google, ola_nicolas, Bing

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc