Sari la conținut

Conversia dioxidului de carbon din atmosferă

Trimis donpetru , sep 15 2010 11:51 | 3892 Vizualizari
- - - - -


Una dintre cele mai mari probleme ale prezentului, este cât de mult timp mai poate suporta societatea de azi emisia de dioxid de carbon în atmosferă? Unele dintre cele mai promovate soluţii la această întrebare includ fisiunii nucleare şi energia eolienă, dar cercetătorii de la Universitatea de Stat din Pennsylvania au publicat recent nişte rezultate care au la bază o sursă de combustibil puţin improbabilă: dioxidul de carbon în sine.

Echipa de cercetare în ştiinţa materialelor, condusă de profesorul Craig Grimes, a construit şi a testat un reactor umplut cu nanotuburi, care transformă direct dioxidul de carbon şi vapori de apă, într-un amestec de gaz metan, hidrogen şi oxigen. Singura energie de intrare pentru conversie a fost în mod obişnuit lumina.

Sinteza de combustibil folosind dioxidul de carbon din atmosferă a fost un vis îndepărtat pentru cei mai mulţi cercetători, care au recunoscut că organizarea în acest mod a combustibilului nu are nici un impact asupra atmosferei.

Cea mai comodă metodă este reacţia de CO 2 şi hidrogen într-un catalizator de nichel, care a fost descoperit de către câştigătorul Premiului Nobel, chimistul Paul Sabatier, în 1890, dar această reacţie necesită prea multă energie de intrare pentru a fi pusă în aplicare. Rămâne de văzut dacă reactorul Penn State va fi mult mai eficient.

Reactorul este format dintr-o serie de nanotuburi “titania” acoperit cu un strat foarte subţire de cupru şi de platină. Aceste materiale au fost plasate în interiorul unei camere din oţel inoxidabil. Apoi au fost expuse câteva ore la soare, iar lumina soarelui a fost captată de nanotuburile titania şi cupru pentru a ajuta la realizarea reacţiei pe platină. Rata înregistrată de reacţie a fost 160 microlitri de metan pe oră, pe gram de nanotuburi. Aceasta valoarea a fost cea mai mare valoare înregistrată vreodată pentru acest tip de experiment.

Speranţa cercetătorilor este aceea de a găsi un înlocuitor pentru catalizatorul din platină, putând astfel să îmbunătăţească rata de reacţie de câteva ori în magnitudine.

De asemenea, ei au cercetat dacă utilizarea concentrată a luminii soarelui ar putea permite producerea combustibil în cantităţi mult mai mari.

Sursa: memagazine.asme.org


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72212
Total Topics:
6347
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

103 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

102 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Bing, Google, costache2011

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc