Sari la conținut

Cele mai puternice centrale electrice solare

Trimis donpetru , sep 15 2010 09:12 | 3193 Vizualizari
- - - - -


Companiile americane vor construi două centrale solare de energie electrică, a căror putere însumată va depăşi 800 megawatt într-o zi însorită. Aceasta reprezintă mai mult de 12 ori cantitatea de energie electrică livrată de cea mai puternică centrală solară prezentă.
De remarcat că această construcţie va fi efectuată pentru compania Pacific Gas & Electric. Aceasta s-a obligat prin contract cu statul american să genereze, până în anul 2010, peste 20% din energia sa din surse regenerabile de energie. Aceeaşi companie aşteaptă ca noua centrală solară să producă energie electrică la preţuri competitive cu celelalte surse neconvenţionale de energie, cum ar fi morile de vânt.

Noua centrala electrică solară se va întinde pe aproape 40 de kilometri pătraţi şi, pe o vreme însorită, va genera 800 megawatt. Desigur însă, cum nu toate zilele din an vor fi însorite, energia totală livrata va fi în medie de 3 ori mai puţină decât o termocentrală de aceeaşi putere. Pentru comparaţie, centralele română şi iugoslavă de la Porţile de Fier cumulează împreună 2660 megawatt.

Prima centrală solară va fi construită în San Luis de către compania americană OptiSolar, care foloseşte panouri solare cu un strat subţire special de material activ. Ea va genera 550 megawatt. Cea de-a doua centrală solară va genera 250 megawatt şi va fi construită în apropierea primei locaţii, de către compania SunPower Corporation. Aceasta va folosi o tehnologie bazată pe siliciu şi va avea panouri solare care se orientează automat în direcţia Soarelui. Pe de altă parte, cei de la OptiSolar au ales pentru o tehnologie ieftină, cu panouri fixe.

Cu totalul de 800 de megawatt, cele două centrale vor depăşi cu mult cea mai mare centrală instalată în Statele Unite, care generează 14 megawatt, pentru baza americană Nellis Air Force din Nevada. O altă centrală care foloseşte oglinzi pentru concentrarea radiaţiei solare, a fost tocmai construită tot la Nevada, având 64 de megawatt. În Europa, centrale similare au fost construite în Spania (23 de megawatt) şi în Germania (40 de megawatt).

Este interesant ca cele două companii constructoare nu au anunţat preţul de construcţie, sau al energiei solare care va fi livrate. Desigur, nimeni nu se aşteaptă ca acest preţ să fie scăzut, însă s-ar putea ca acesta să fie unul dintre cele mai scăzute preţuri de pe piaţa energiei solare. În acest moment, preţul energiei solare este între două şi cinci ori mai mare decât al energiei obţinute pe cale obişnuită, în funcţie de locaţie şi perioada zilei când este livrată.

De notat că construcţia noii centrale electrice pe energie solară este impulsionată de creşterea preţului energiei furnizate de combustibilii fosili. Cu cât preţul acestora creşte, cu atât centralele pe energie solară devin mai competitive. Cu alte cuvinte, nu trebuie să ne facem griji că, odată cu epuizarea combustibililor fosili, nu vom mai avea surse de energie, ci că, în timp, trebuie să ne obişnuim cu preţul foarte ridicat al energiei pe care o vom folosi.

La urma urmei, energia solară pe care Soarele o pune la dispoziţie este mai mult decât suficientă pentru acoperirea nevoii întregii omeniri. Recent, comisia europeană a anunţat un proiect foarte ambiţios, care presupune acoperirea cu panouri solare, până în anul 2050, a unei suprafeţe din Sahara de mărimea Republicii Moldova. Aceasta ar asigura necesarul de energie al întregii Europe, de ordinul a 100 gigawatt.

În plus, cercetări constante în tehnologia celulelor solare arată că eficienţa acestora poate fi îmbunătăţită. Recent, cercetătorii de la Departamentul American pentru Energii Neconvenţionale au anunţat un nou record mondial, obţinând o valoare de 40,8% pentru eficienţa celulelor solare.

Sursa: stiintainfo


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72215
Total Topics:
6349
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

133 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

129 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Bing, k-nix, Google, sandurelu, Koaakka, costache2011

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc