Sari la conținut

O nouă metodă de producere a circuitelor electronice ieftine şi flexibile

Trimis donpetru , sep 15 2010 11:46 | 3940 Vizualizari
- - - - -


Dispozitive de afişare flexibile şi celule solare ieftine pot deveni o realitate prin cercetarea şi dezvoltarea electronicii organice. Fizicieni de la Universitatea Umea din Suedia au elaborat o nouă metodă simplă şi ieftină pentru producerea de componente electronice. "Metoda este simplă şi, prin urmare, poate fi de interes pentru viitorul producţiei de masă de electronice ieftine", a spus fizicianul Ludvig Edman.

Chimia organica este un domeniu de cercetare în expansiune rapidă, care promite incitante şi importante aplicaţii cum ar fi: ecrane de afişare flexibile şi celule solare ieftine. O caracteristică atractivă a acestei tehnologie este aceea de utilizare a materialelor electronice organice.

"Acest lucru face posibilă imprimarea unor filme subţiri, reprezentând structura internă a unor componente electronice active, pe suprafete flexibile, cum ar fi suportul din hârtie sau din material plastic", explică Ludvig Edman.

Componente electronice cu diferite funcţii pot fi create pe baza unui film cu o anumită structură. Până acum această metodă s-a dovedit a fi problematică deoarece modul de imprimare a filmului pe materialul organic suport cauza distrugerea proprietăţilor materialului organic. "Acum am dezvoltat o metodă care ne permite să imprimăm modelul filmului într-un mod mult mai eficient. Având ca suport materialul organic, am reuşit să imprimăm structura unui tranzistor şi apoi să testăm funcţionarea sa", spune Ludvig Edman.

Un film subţire din material electronic organic, un aşa-numit fullerene (formă de carbon “allotropică”), este imprimat iniţial pe o suprafaţă selectată. Traseele imprimate ale filmului sunt expuse direct la lumină, apoi tot filmul este scufundat într-o soluţie. Modelul de pe film incepe să se definească mai bine atunci când razele laser lovesc suprafaţa. Soluţia în care se află filmul şi materialul organic are rolul de a îmbunătăţi transferul filmului pe material prin expunerea la lumina “laser”.

Un avantaj cheie a aceastei metode de imprimare este acelă că este simplă şi scalabilă, ceea ce înseamnă că poate fi utilizată în viitor pentru producţia componentelor electronice şi circuitelor imprimate, ieftine şi flexibile, pe baza acestui proces de ansamblare.

Alţi cercetătorii implicaţi în dezvoltarea acestei metode sunt Andrzej Dzwilewski şi Thomas Wågberg. Rezultatele sunt prezentate în publicaţia Journal of American Chemical Society.

Sursa: Universitatea Umea din Suedia


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72215
Total Topics:
6349
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

118 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

118 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Bing, Google

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc