Sari la conținut

Inginerii britanici au creat un difuzor de numai 0,25 mm grosime

Trimis donpetru , sep 15 2010 12:01 | 3657 Vizualizari
- - - - -


Difuzorul plat şi flexibil (Flat Flexible Loudspeaker - FFL) are aproximativ 0,25mm grosime şi produce sunete prin trecerea unui semnal electric prin nişte straturi laminate flexibile realizate din materiale conductoare şi electroizolante. Difuzorul sună un pic incredibil, poate chiar destul de bine, sunetul emanat de intreaga suprafaţă a laminatului, care mişcă aerul începând din punctul central, fiind mai uniform faţă de cel al difuzoarelor electrodinamice tradiţionale. Laminatul funcţionează ca un piston rezonator.
Compania producătoare de subansamble audio Warwick Audio Technology se va ocupa într-un viitor apropiat de producerea şi comercializarea difuzoarelor FFL. "Noi credem că aceasta este o tehnologie cu adevărat inovatoare. Dimensiunea acesteia şi flexibilitatea, înseamnă că poate fi folosită in tot felul de domenii în care spaţiul este o problemă", a spus Steve Couchman, de la Warwich Audio Tehnologie CEO.

Noua invenţie va putea oare să schimbe aspectul sistemelor Home Theater? Este destul de posibil. Couchman a descris mai multe scenarii, unul din acestea ilustrând montarea difuzoarelor direct pe plafon (a se vedea prima imagine a articolului). Alte posibile aplicaţii unde ar putea fi utilizate aceste difuzoare sunt cel care necesită plasarea difuzoarelor pe pereti, aceastea putând să îndeplinească în acest caz funcţiile difuzoarelor dintr-un sistem actual Home Theater. De asemenea, noile difuzoare FFL ar putea fi utile şi în domeniul sistemelor de sunet profesionale sau pentru sonorizarea habitaclului auto. De fapt, la porţile companiei Warwick Audio Tehnologie au bătut deja diverse companii audio-video şi producătorii de autoturisme, aceştia fiind foarte interesaţi de această tehnologie.

Imagine postată

"Sunetul produs de difuzoarele FFL poate fi îndreptat direct către publicul său", "Sunetul, volumul şi calitatea nu se deteriorează ca la difuzoarele convenţionale, ceea ce înseamnă că anunţurile publice în terminale de pasageri ar putea fi mult mai clare şi mai uşor de auzit".

Compania a spus că difuzoarele flexibile vor fi comerciale până la sfârşitul acestui an. Difuzoarele FFL vor putea înlocui difuzoarele tradiţionale folosite azi? Couchman crede că da şi s-ar putea să aibă dreptate. Uitaţi-vă cum monitoarele LCD au înlocuit demodatele monitoare CRT cu mult timp în urmă. Totuşi, ar fi interesant să vedem un test cu difuzoare FFL, precum şi cât de mult ar suporta o utilizare la putere medie, casnică. Chiar dacă difuzoarele FFL sunt extraordinar de subţiri, delicate, cred că tehnologia FFL ar fi mult mai predispusă la deteriorare decăt difuzoarele tradiţionale.

Compania producătoare nu a menţionat momentan caracteristicile difuzoarelor flexibile, cum ar fi puterea electrică suportată, banda de frecvenţă reprodusă, eficienţa acustică sau factorul de calitate total. Aceste caracteristici ar putea spune multe despre viitorul acestei tehnologii. Un lucru rămâne interesant şi cred că ar fi în avantajul dezvoltarii difuzoarelor FFL: e mult mai uşor în domeniu PA să transportăm 10 difuzoare flexibile (FFL) la un eveniment decât 10 incinte acustice tradiţionale. Dacă acest lucru va deveni realitate, rămâne de văzut. Totuşi, viitorul este foarte aproape.

Sursa: warwickaudiotech.com


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72212
Total Topics:
6347
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

117 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

116 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Google, Bing, geo2000

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc