Sari la conținut

Cercetătorii au inventat microcontrolere sau „cipuri” care consumă mai puţin

Trimis donpetru , sep 15 2010 09:51 | 2869 Vizualizari
- - - - -


Noile microcipuri sau circuite integrate miniaturizate sunt de 10 ori mai mici şi sunt de 100 de ori mai eficiente energetic decăt circuitele integrate din prezent, aşa cum sunt microcontrollerele şi alte tipuri de circuite digitale din PC-uri.

Cercetătorii de la Universitatea Alberta au proiectat un circuit integrat miniaturizat care consumă de 100 ori mai puţină energie decât circuitele integrate digitale din prezent.

Reducerea foarte mult a consumului de energie prin intermediul noii tehnologii oferă oportunităţii mari pentru dezvoltarea dispozitivelor microelectronice care în mod obişnuit au un consum mic.

Această tehnologie ar putea elimina într-o zi necesitatea încărcării telefoanelor mobile, ajutând la miniaturizarea circuitelor utilizate în comunicaţiile mobile şi va permite şi mai mult utilizarea dispozitivelor implantabile în diverse probleme de sănătate, cum ar fi medicamentele livrate sub formă de “cipuri”. Totuşi, dezvoltarea şi cercetarea acestei tehnologii este în curs de dezvoltare şi va mai dura ceva timp până va fi pusă în aplicare.

Echipa iCORE a celui mai mare laborator destinat cercetări în domeniul comunicaţiilor digitale (HCDC), în frunte cu Dr. Vincent Gaudet, Dr. Christian Schlegel şi foşti absolvenţi Dave Nguyen şi Chris Winstead, au creat un microcip test în cadrul Universităţii din Alberta, Catedra de Electrotehnica şi Calculatoare. Cipul pentru comunicaţii a fost proiectat de Nguzen şi fabricat de CMC (the Canadian Microelectronics Corporation) şi testat la Universitatea din Alberta.

Această nouă tehnologie de prelucrare analogică a fost folosită de către Chris Winstead pentru a construi cel mai mare decodor analogic contruit până în prezent, construit în cadrul Laboratorului HCDC din Universitatea Alberta. Laboratorul iCORE HCDC este un lider mondial arhicunoscut pentru descoperirea şi dezvoltarea acestei tehnologii.

"Este bine cunoscut faptul că există o barieră în creşterea puterii vitezei de procesare şi micşorarea dimensiunii fizice a dispozitivelor, iar pentru a trece peste asta, lumea are nevoie de o nouă tehnologie", a spus dr. Schlegel. "O noua idee fundamentală a dat echipei noastre un avantaj şi am fost norocosi că am menţinut un puternic grup de lucru aici, pentru dezvoltarea aceastei tehnologii pentru ultimii ani."

Invenţia se doreşte a fi o nouă metodă de prelucrare a datelor digitale, la fel ca cea analogica descoperită, utilizând o putere mult mai mică pentru a executa algoritmul de detectare. Echipa de cercetare a aratat că în nici un raport stinţific un cip nu a consumat o cantitate mai mică de energie pentru a decoda biţi de informaţii.

Echipa a publicat la două conferinţe, două lucrării ştinţifice bazate pe acest proiect: o lucrare la Simpozionul International “Turbo Codes in Brest” - Franţa, şi alta la Simpozionul International de Circuite si Sisteme (ISCAS) din Vancouver.

Echipa de cercetare este susţinută de iCORE, Science and Engineering Research Canada (mai frecvent, cunoscut ca NSERC), CMC (Canadian Microelectronics Corporation), Fundatia pentru Inventică din Canada (CFI) şi de Autoritatea pentru Ştiinţă şi Cercetare Alberta (ASRA).

Sursa: Universitatea din Alberta


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72215
Total Topics:
6349
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

111 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

110 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Google, Bing, vtube

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc