Sari la conținut

Câmpuri electromagnetice perturbatorii în microelectronică

Trimis donpetru , sep 15 2010 12:00 | 2830 Vizualizari
- - - - -


Cu cât sunt mai mici componentele electronice, cu atât mai mult sunt predispuse la interferenţe. Dacă densitatea de componente electronice pe PCB este prea mare, acestea pot interfera unele cu altele dacă nu se iau măsurile necesare minimizării interferenţelor sau chiar eliminării lor. Cu un scanner nou se poate detecta cu precizie câmpurile perturbatorii şi astfel se poate veni, spre exemplu, în ajutorul protecţiei cardurilor bancare contra fraudelor.
Miniaturizarea componentelor este invers proporţională cu puterea lor - şi, de asemenea, miniaturizarea are şi dezavantaje. Fie ca este vorba de telefoane mobile, maşini sau calculatoare, componentele electronice devin mai mici şi mai mici şi din ce în ce mai puternice. Pe cât de miniaturizate sunt, cu atât mai puţină energie este necesară pentru funcţionarea lor, pentru fiecare operaţie de comutaţie. Cu toate aceste cerinţe energetice, raportul semnal zgomot nu este foarte mult îmbunătăţit. "Circuitele sunt din ce în ce mai multe şi mai sensibile, cu fiecare generaţie", explică Thomas Mager de la Institutul de Cercetare Fraunhofer pentru sisteme nanoelectronice ENAS, Paderborn.

"Acum câţiva ani în urmă, a fost nevoie de câţiva volţi pentru a destabiliza un microprocesor. Astăzi doar cu câteva sute de milivolţi se poate face acest lucru, deci se pot distruge milioane de tranzistori din componenţa microprocesorului”. Deci, proiectanţii de circuite electronice ar trebui să acorde o mai mare atenţie compatibilităţii electromagnetice. Nu mai este demult doar o chestiune protejarea completă a circuitelor electronice, cum ar fi telefoanele mobile sau MP3 playere, faţă de influenţele externe sau de emisiile electromagnetice din mediul înconjurător. În această analiză rămâne important şi modul cum se comportă fiecare componentă electronică în circuit şi pe circuitul imprimat. Este o analiză destul de importantă care devine din ce în ce mai complexă cu cât creşte complexitatea circuitelor analizate.

Într-un proiect comun realizat cu Continental şi Infineon Technologies, la Fraunhofer, ENAS a dezvoltat un sistem de măsurare care pot localiza câmpuri electrice şi magnetice de intensitate mică cu o precizie de câteva sutimi de milimetru.

Unde sunt acele zone care sunt în mod direct supuse radiaţiilor electromagnetice? Cum se influenţează componentele între ele? Scanerul poate scana individual nu numai circuite integrate ci şi circuite sau dispozitive complexe, cum ar fi: laptop-urile, telefoanele mobile sau diferite unităţi de control din aeronave, şi poate dezvalui care sunt zonele din obiect radiante.

"Noi lucrăm de asemenea cu partenerul nostru francez CEA-Leti pentru implementarea unei funcţii prin care să se poată studia mult mai detaliat câmpurile electromagnetice ale obiectului test.

În acest fel, putem testa spre exemplu numai acele zone ale circuitului integrat care răspund în mod sensibil la perturbaţii externe", spune Mager. Deci, realizând în acest mod sistemul îl vom face mult mai deosebit şi interesant pentru dezvoltatorii de smart carduri.

Fraudsters obţine informaţii confidenţiale de la carduri bancare bombardându-le cu impulsuri de lumină laser, tensiune sau curent electric. Domeniile de camp rezultate pot dezvălui detalii despre cipul sau circuitul integrat studiat, cum ar fi numărul PIN.

Scanerul poate înregistra imaginii în timp real cu câmpurile radiate de către card din care se pot identifica punctele slabe şi astfel se pot ajuta dezvoltatorii de carduri pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru protejarea acestora împotriva fraudei.


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72212
Total Topics:
6347
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

116 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

115 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Google, Bing, geo2000

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc