Sari la conținut

Stocarea si accesarea datelor la temperaturi scazute

Trimis donpetru , sep 15 2010 11:30 | 2098 Vizualizari
- - - - -


Fizicienii de la Institutul de Tehnologie din Atlanta, Georgia, au facut un mare pas înainte pentru a face computerele “quantum” o realitate. Ei au stabilit recent un record pentru o perioada de timp în care cuantumul de informaţii pot fi stocate şi accesate dintr-un ansamblu de atomi aproape ingheţati pe post de memorii. Dar la ce poate folosi acest lucru în producerea computerelor “quantum” ?

Metoda de calcul a constat in distribuirea datelor binare în cuatele de memorie ţinând cont şi de lungimea acestora, astfel încât datele care s-au dorit scrise (stocate) să încapă (să poată să fie memorate). Apoi s-a măsurat perioada de stocare a informaţiei.

Cuantumul de biţi sau qubits, circulă ca fotoni în cadrul reţelelor optice existente care fac deja parte din sistemul global de telecomunicaţii, a spus Alex Kuzmich, profesor asociat la Şcoala de Tehnică şi Fizică din Georgia, USA. Kuzmich şi câţiva colegi cercetători de la şcoala din Georgia au stabilit un timp de acces record pentru un cuantum de memorie.

Imagine postată

Din cauza pierderilor prin fibra optica din care sunt construite reţelele, receptoarele trebuie să fie instalate la distanţe regulate, de aproximativ 100 km, pentru a amplifica semnalul şi a-l transmite mai departe.

Datorită distanţelor relativ mari între receptor şi emiţător viteza de transmitere sau de acces a informaţiei scade. Lucrarea de cercetare s-a vrut şi am putea spune că chiar s-a reuşit, un succes în ceea ce priveşte timpul de acces a informaţiei, cu posibilitatea măririi distanţei uzuale între receptor şi emiţător aflaţi la capetele unei linii optice de transmisii de date.

Aceste recetoare “quantum” vor avea nevoie de memorie pentru a primi undele fotonice de semnal, pentru a le păstra scurt timp şi pentru a produce un semnal fotonic cu scop de transmitere mai departe a informaţiilor şi tot aşa până la destinaţia finală, a spus Kuzmich.

"Acesta este un pas foarte important pentru noi, pentru că ea permite conceptual utilizarea unei memorii cu un timp de acces mai mare pentru distanţe lungi cuantice în reţea", a spus Kuzmich.

“Pentru mai multe arhitecturi, cu mai multe elemente de memorie, câteva microsecunde vor fi suficiente pentru a permite transmiterea luminii prin fibră la peste o mie de kilometri.”

Noul record de accesare de 7 milisecunde pentru atomi de rubidiu aflaţi într-un dipol optic a fost raportat pe 7 decembrie 2008, în versiunea online a revistei Nature Physics iar ultima înregistrare a condus la un timp acces de 32 microsecunde, a spus Kuzmich.

Această lucrare de cercetare având în prim plan cercetătorii de la Şcoala de Tehnică şi Fizică din Georgia, USA, aduce noi perspective în ceea ce priveşte modul de stocare şi transmitere a informaţiei pe distanţe mari, reprezentând un pas imens pentru interconectarea modulelor principale şi transmiterea informaţiei intr-un viitor computer cuantic.

Sursa: traducerea si adaptarea dupa memagazine.asme.org


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72212
Total Topics:
6347
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

119 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

116 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
tyeibo1988, Bing, adrian.popa10, Google, aureliann

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc