Sari la conținut

Premiul Nobel pentru Fizică - comunicaţia prin fibră optică şi senzorul de imagine CCD

Trimis donpetru , sep 15 2010 12:35 | 2809 Vizualizari
- - - - -


Academia Regală Suedeză de Ştiinţe a decis să acorde o parte din Premiul Nobel pentru Fizică, pe 2009, echipei formată din: Charles K. Kao, Laboratorul de Telecomunicaţii Standardizate, Harlow, UK şi Universităţi Chineze din Hong Kong “pentru realizările inovatoare în ceea ce priveşte transmiterea luminii prin fibrele optice de comunicaţii”, iar celalaltă parte lui Willard S. Boyle şi George E. Smith, Laboratoarele Bell, Murray Hill, NJ, USA “pentru inventarea senzorului CCD". Anul acesta premiul Nobel pentru Fizică este acordat pentru două realizării ştiinţifice care au contribuit la formarea bazelor societăţii prezente. Premianţii au creat multe inovaţii practice pentru viaţa de zi cu zi şi au oferit noi instrumente de explorare ştiinţifică.

În 1966, Charles K. Kao a făcut o descoperire care a dus la un progres în fibra optică. El a calculat cu atenţie modul în care se transmite lumina pe distanţe lungi prin intermediul fibrei optice. Cu o fibra optică de puritate cea mai mare se pot transmite semnale luminoase la peste 100 km, faţă de cei 20 de metri cât puteau fibrele optice în anii 1960. Entuziasmul lui Kao a inspirat şi ceilalţi cercetători asupra potenţialului viitor al fibrei optice. Astfel, prima fibra optică ultra-pură, a fost fabricată cu succes la numai patru ani mai târziu, mai exact în 1970.

Astăzi fibrele optice alcătuiesc sistemul de comunicaţii al societăţii noastre. Aceste fibre optice de densitate mare asigură comunicaţiile în bandă largă, la nivel mondial, cum ar fi Internetul. Fluxul de lumină circulă dintr-o parte în alta şi asigură funcţionarea aproape totală a telefoniei şi a traficul de date. Şi astfel, text, muzică, imagini şi video pot fi transferate din întreaga lume într-o fracţiune de secundă.

Dacă ar fi să descoperiţi toate fibrele de sticlă care există pe glob, am obţine un singur fir de peste un miliard de kilometri lungime - ceea ce este suficient să înconjurăm globul mai mult de 25 000 de ori.

O mare parte a traficului este format din imagini digitale, care constituie a doua parte a premiului. În 1969, S. Willard Boyle şi George E. Smith au inventat prima tehnologie de succes pentru captarea imaginilor cu ajutorul unui senzor digital CCD (Charge-Coupled Device). Tehnologia CCD face uz de efectul fotoelectric, aşa cum a teoretizat Albert Einstein şi pentru care a fost distins cu premiul Nobel în anul 1921. Prin acest efect, lumina se transformă în semnale electrice. Provocarea a fost atunci când s-a vrut să se conceapă un senzor de imagine care să fie capabil să adune şi să citească semnale într-un număr mare de puncte (pixeli) şi într-un timp scurt.

CCD-ul este ochiul aparatului de fotografiat digital. El a revoluţionat fotografia iar lumina a putut fi captată pe cale electronică în loc de film. Totodată, sub formă digitală se facilitează prelucrarea şi distribuţia imaginii. De asemenea, tehnologia CCD este utilizată în multe aplicaţii medicale, ca de exemplu, captarea de imagini din interiorul corpului uman, atât pentru diagnosticare cât şi pentru microchirurgie.

Fotografia digitală a devenit un instrument de neînlocuit în multe domenii de cercetare. CCD-ul a oferit noi posibilităţi de vizualizare, oferindu-ne imagini clare din locuri îndepărtate din universul nostru, dar şi din adâncurile oceanelor.

Sursa: sciencedaily


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72215
Total Topics:
6349
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

115 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

115 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Bing, Google

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc