Sari la conținut

Lumina pusă la tracţiune mecanică

Trimis donpetru , sep 15 2010 10:47 | 1592 Vizualizari
- - - - -


Nu puteţi simţi, însă lumina exercită şi o forţă asupra obiectelor din jur. Recent, această forţă a fost recoltată direct printr-un sistem mecanic rezonant.

Forţa luminii este minimală. De exemplu, radiaţia solară apasa pe suprafaţa Pământului cu forţa echivalentă cu o jumătate de miligram pe fiecare metru pătrat. Pentru obiecte macroscopice forţa este în mod normal mică, dar pentru obiectele microscopice, ea poate deveni relevantă.

Astăzi, de exemplu, fizicienii folosesc pe scară largă ceea ce pot fi numite "pensete optice" ("optical tweezers"). Aici, molecule individuale pot fi ţinute pe loc, sau mutate de la un loc la altul, prin intermediul unor laseri care concentrează lumina într-un punct.

La celălalt capăt, avem presiunea radiaţiei solare care acţionează asupra cometei, creeând o parte din celebra să coadă. Să nu ne lăsăm înşelaţi însă, şi acest proces este unul microscopic, căci lumina solară este în stare să exercite o presiune relevanţă numai pentru particulele foarte mici de praf de pe cometă.

Dacă însă vrem să folosim pe scară industrială forţa luminii, ar trebui să construim sisteme care să reacţioneze mecanic la această forţă. Iată că un astfel de succes este raportat de un grup de cercetători de la Universitatea Yale, condus de Hong Tang. Rezultatele au fost publicate in prestigioasa revistă Nature.

Acesta a reuşit să construiască un ghid de lumină special, un fel de canal care se îngustează pe o porţiune scurtă, atingând 10 micrometri în lungime şi o zecime de micrometru în lăţime. Să remarcăm că lăţimea acestuia este mai mică decât lungimea de undă a luminii vizibile, ceea ce face că acest canal să rezoneze mecanic într-o direcţie transversală celei a canalului, odată ce lumina trece prin el. Vibraţia este un rezultat al aşa-numitei forţe de gradient optică, care se manifestă transversal faţă de direcţia luminii.

Echipa de la Yale este prima din lume care să demostreze ca forţa luminii poate fi extrasă efectiv în circuite mecanice microscopice. La prima vedere, avantajele unei astfel de descoperiri sunt infime, căci este mult mai eficient de a absorbi energia luminoasă în diverse detectoare optice şi a folosi apoi semnalul electric pentru a genera vibraţie.

Cu toate acestea, o astfel de invenţie se va putea dovedi indinspensabilă în viitor, când poate vom construi computere bazate pe lumină şi nu pe electroni, ca cele prezente. Aceste computere ale viitorului ar putea integra mult mai uşor procesarea paralelă sau calculele cuantice. Aici, butoane mecanice microscopice ar putea fi implementate direct cu noua tehnologie a celor de la Yale.

Sursa: NewScientist


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web

Ultimele mesaje in forum

Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72173
Total Topics:
6344
Total Members:
30453
Newest Member:
liviu24
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

125 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

122 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Bing, claudiu.badea, Google, victrola, RockDok

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc