Sari la conținut

Economisiţi 12% energie cu noul prelungitor sau dispozitiv electric

Trimis donpetru , sep 15 2010 11:35 | 3065 Vizualizari
- - - - -


O echipa de cercetatori de la Centrul UPC pentru inovaţia tehnologică în convertoare statice si acţionări electrice (CITCEA-UPC) a proiectat aparatul inditulat "100% Off", care deconectează aparatele electronice din stand-by şi reduce consumul de energie electrică a acestora la zero.
Dispozitivul este compatibil cu toate aparatele existente, tehnologia fiind adaptabilă şi la celelalte echipamente care se vor fabrica sau produce în viitor.

Pe parcursul unui an, s-a testat dispozitivul, un prelungitor electric cu doua sau mai multe prize, pentru a se stabili eficacitatea acestuia şi economia de energie care s-ar înregistra. Folosirea prelungitorului electric este cu atât mai rentabilă cu cât puterea receptoarelor şi implicit consumul în st-by a acestora este mai mare. S-a demonstrat că un receptor care ar funcţiona numai o oră într-o zi ar putea consuma în perioada cât se află în st-by mai multă energie electrică decât în perioada propriu-zisă de funcţionare.

Potrivit unui studiu realizat de Comisia Europeană în 2005, aparatele de uz casnic, în modul stand-by consumă 50 TWh (terawatt-ore) pe an în UE. Această cifră, care este echivalentă cu consumul anual înregistrat de-o tara ca Grecia sau Portugalia, reprezinta un cost total de energie de 7000 de milioane de euro pe an şi emisii de CO 2. de 20 de milioane de tone.

Dispozitivul “100% Off” va permite economisirea energiei electrice casnice la circa 12% forţând trecerea automată din mod stand-by şi în OFF a tuturor aparatelor electrocasnice arondate la prelungitor.

În Spania, unde media consumului de energie electrică casnică se situează la aproximativ 367 € pe an (conform celui mai recent raport al Comisiei Naţionale de Energie), eliminarea utilizării receptoarelor în St-by va conduce la economisirea energiei electrice cu cca. 44€ anual.

Acest sistem sau prelungitor electric, patentat şi comercializat pe principiul “Bun pentru tine, bine pentru planetă”, de o companie din Madrid, protejează de asemenea aparatele electrocasnice şi împotriva supratensiunilor electrice, contribuind totodată şi la mărirea duratei de viaţă a acestora.

Aparatul este rezultatul unui proiect de cercetare care are ca scop îmbunătăţirea eficienţei energetice a aparatelor electrocasnice prin controlul consumului de energie electrică.

Prelungitorul electric are la bază un microprocesor care prin intermediul unor traductoare măsoară curentul consumat care este comparat cu niste valori de referinţă înregistrate în memoria dispozitivului. Dacă valoarea curentului consumat de aparatele electrocasnice arondate la prelungitor este egal sau mai mic ca valoarea de referinţă, atunci microprocesorul c-dă un microreleu şi deconectează aparatele de la reţea. Microprocesorul care stă la baza aparatului “100% Off” este pe 8biţi şi rulează un program care are implementat algoritmul de funcţionare expus anterior.

Miquel Teixidó, cercetător la UPC şi coordonator de proiect, a explicat funcţionarea şi beneficiile acestei invenţii, care vor fi simţite mai puţin la consumatori casnici cu putere instalată redusă sau mai bine zis cu receptoare care au un consum foarte redus in stand-by sau la mers în gol. Deci, prelungitorul nu este rentabil (eficient) dacă la prizele lui se conectează un singur receptor deoarece puterea consumată în stand-by de receptor ar putea fi egală cu cea absorbită de microprocesorul dispozitivului “100% Off”. Consumul energetic se va diminua cu atât mai mult cu cât numărul receptoarele aflate în stand-by şi racordate la dispozitiv este mai mare, ajungând la 10 şi 20% economie la energie electrică per ansamblu şi reducerea emisiilor CO 2 cu 1% (asta privind per ansamblu implementarea sa în cadrul tuturor consumatorilor casnici dint-o anumită ţară).

Dispozitivul inditulat „100% Off” este un dispozitiv de putere, permiţând conectarea mai multor aparate electrocasnice, dintre care unele pot fi oprite şi altele lasate în modul stand-by. Aparatul are un buton verde pe spate ce permite trecerea in mod stand-by a aparatelor care au fost trecute automat în aşa-zisul regim „OFF”.

Dispozitivul „100% Off” poate fi integrat în noile aparate de uz casnic iar în viitor tehnologia dispozitivului va fi compatibilă cu o gamă largă de dispozitive, cum ar fi imprimantele laser care au nevoie pentru a comuta între modurile stand-by şi „OFF”.

Sursa: Universitatea Politehnică din Catalunya


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72212
Total Topics:
6347
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

115 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

114 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Google, Bing, geo2000

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc