Sari la conținut

Cheile care te opresc sa vorbesti la telefon sau sa trimit sms-uri in timp ce conduci masina

Trimis donpetru , sep 15 2010 10:45 | 1638 Vizualizari
- - - - -


Cercetatorii de la Universitatea din Utah, SUA, au dezvoltat un sistem care impiedica soferii sa vorbeasca la telefonul mobil sau sa trimita mesaje tip text in timp ce conduc autoturismul. Tehnologia este inclusa in cheile de masina si va ajunge pe piata in sase luni de zile la un pret de 50 de dolari la care se adauga plata unui abonament lunar.
Mentinerea atentiei la drum. Aceasta este solutia pentru conducerea atomobilului in regim de siguranta dupa cum sustine profesorul de origine chineza Xuesong Zhou de la Universitatea din Utah, unul dintre inventatorii tehnologiei. "Am vrut sa punem la punct un sistem simplu care sa creasca siguranta conducatorilor auto" dupa cum spune profesorul Xuesong Zhou. El sustine ca in orice moment, 6 % dintre soferi vorbesc la telefonul mobil in timp ce conduc masina. De asemenea, 10 procente dintre adolescentii care sofeaza, vorbesc la celular sau scriu sms-uri. Studiile arata ca soferii care vorbesc la telefon sunt de aproape 4 ori mai mult expusi accidentelor decat cei care nu vorbesc in timp ce conduc masina.

"Ca parinte, vrei sa cresti siguranta in trafic pentru binele copilului tau. De asemenea, vrei sa reduci costurile de asigurare pentru soferii adolescenti. Folosirea sistemului nostru nu permite vorbitul la telefon in timpul mersului, ceea ce poate reduce semnificativ riscul implicarii masinii intr-un accident" mai spune profesorul Zhou.

Daca lucrurile merg potrivit planurilor sistemul numit Key2SafeDriving nu va fi vandut direct consumatorilor. Tehnologia poate fi preluata de furnizorii de telefonie mobila.
Dispozitivul se ataseaza cheilor de la masina si functioneaza pe baza tehnologiilor Bluetooth sau RFID (radio-frequency identification).

Imagine postată

In momentul cand se porneste masina, telefonul mobil intra in starea condus care in prinicipiu, nu mai permite utilizarea mobilului iar pe ecran apare semnul “stop”. Sunt premise totusi formarea numarului in caz de urgenta dar si altele care se pot seta cu acordul parintilor. Apelurile care vin catre telefonul aflat in starea de condus, primesc un raspuns automat de genul “Acum sofez. Va sun eu mai tarziu cand voi ajunge la destinatie in siguranta”. Atunci cand motorul masinii se opreste, telefonul revine in modul comunicare.

Cu toate acestea, sistemul permite folosirea unui dispozitiv hands free atasat celularului. Si asta in pofida investigatiilor cercetatorilor de la aceeasi universitate care arata ca folosirea dispozitivelor hands free distrag atentia la fel de mult ca si vorbitul la telefonul mobil in modul clasic.

Ideea acestei inventii apartine totusi unui medic care a observat cum o adolescenta scria sms-uri in timp ce conducea masina. Doctorul Wally Curry s-a gandit imediat la fiica sa si de atunci a inceput sa caute o solutie care sa-i determine pe tinerii conducatori auto sa fie atenti la drum si nu la celular.

Sursa: key2safedriving.net


0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72215
Total Topics:
6349
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

118 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

118 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Bing, Google

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc