Sari la conținut

Bine ați venit pe site-ul web TEHNIUM AZI - un site web cu și despre tehnologie în memoria revistei Tehnium.

  Bine ați venit pe site-ul web TEHNIUM AZI, că în cele mai multe comunităţi online și aici trebuie să vă înregistraţi pentru a vizualiza, descărca fișiere sau postă în comunitatea noastră, dar nu vă faceţi griji acesta este un proces simplu, gratuit, care necesită informaţii minime pentru înscriere. Faceți parte din comunitatea TEHNIUM AZI prin autentificare sau crearea unui cont de utilizator pentru: a începe subiecte noi şi răspunde la alte subiecte; a te abona la subiecte şi forumuri în scopul obținerii de informații actualizate în mod automat; a avea propriul tău profil și ați face noi prieteni; și pentru a vă personaliza experienţa dumneavoastră aici.

  Pentru suport tehnic vizitați:   FORUMUL  TEHNIUM AZI

Ultimele comentarii din Downloads


Ultimele comentarii din galeria de imagini

Sa construim un dispozitiv de frezat pentru strung
* * * * *
Pentru deținătorii unui strung de banc, detaliez în prezentul articol, tot ceea ce trebuie făcut (desene, operațiuni tehnologice și unele calcule) pentru construirea unui dispozitiv-suport, care susține sania port-cuțit a strungului, în scopul adaptării ei pentru operații de frezare pe strung. Întrucât există multe variante de strunguri de banc, cei interesați vor trebui să adapteze multe dintre soluțiile prezentate aici, la utilajul de care dispun. Elementele dispozitivului, precum și accesoriile necesare prezentate în continuare, au fost realizate utilizând numai operații pe strungul în cauză, combinate cu operații de sudură și lăcătușerie manuală. Cei care au posibilitatea, pot utiliza unelte și utilaje mai performante. Rezultatele vor fi cu atât mai bune.
1. Strungul

Utilajul pentru care s-a construit dispozitivul descris în continuare, este un strung de banc, manufacturat în China și comercializat în Uniunea Europeană sub marca ASIST PLATINUM PRO, având codul AE4S37M. În figura 1.1, este ilustrat un astfel de strung cu o lungime de prelucrare între vârfuri de 350 mm.

În figura 1.2 este ilustrat același strung în varianta cu lungimea de prelucrat între vârfuri de 500 mm.
Pasionatul de prelucrări mecanice prin așchiere, nu are însa la dispoziție acest tip de strung, decât cu totul întâmplator. De aceea acest articol are doar un caracter exemplificativ și informativ.
În toate cazurile, strungul de banc, va trebui sa aibă în dotare o sanie port-cuțit asemănătoare cu cea a strungului prezentat în figurile 1.1 și 1.2. Această sanie, reprezintă accesoriul principal al dispozitivului pe care urmează să îl construim. Un prim-plan al acestei sănii port-cuțit, este ilustrat în fig. 1.3.
Imagine postată

Fig. 1.1 – Strungul AE4S37M (350 mm între vârfuri)


Imagine postată
Fig. 1.2 – Strungul AE4S37M (500 mm între vârfuri)


Imagine postată

Fig. 1.3 – Prim-plan cu echipajul mobil conținând cele trei sănii ale strungului.


Dacă strungul de banc are o structură diferită și nu conține o astfel de sanie port-cuțit, atunci ea va trebui procurată de la un alt strung dotat cu ea, sau în cele din urma construită, împreună cu sistemul de bazare/centrare/fixare pe strung.

2. Structura dispozitivului

În fig. 2.1, este dată o reprezentare în două plane, a ansamblului celor trei sănii ale strungului, așa cum sunt ele montate în vederea strunjirii.

Imagine postată
Fig. 2.1 – Vedere parțială în două plane a Strungului AE4S37M echipat cu sania port-cuțit


În fig. 2.2, este dată o reprezentare în două plane a ansamblului celor trei sănii ale strungului, așa cum sunt ele montate în vederea strunjirii, dar după ce s-a îndepărtat dispozitivul port-cuțit.
Pe suprafețele sistemului de fixare, disponibilizate după îndepărtarea port-cuțitului, se vor fixa accesoriile necesare operațiilor de frezare urmând a fi realizate, utilizând același sistem. Va fi însă necesară construirea unui nou șurub de strângere, mai lung sau mai scurt decât cel necesar port-cuțitului, în funcție de accesoriile pe care le vom utiliza.
În fig. 2.3, este dată o reprezentare în trei plane a ansamblului dispozitivului de frezat, cu sania port-cuțit montată.
În fig. 2.4, este reprezentata o secțiune parțială prin sistemul de fixare al port-cuțitului, prevazut în sania port-cuțit a strungui AE4S3lu7M.

Imagine postată

Fig. 2.2 – Vedere parțială în două plane a Strungului AE4S37M echipat cu sania port-cuțit, după ce dispozitivul port-cuțit a fost îndepărtat.


Șurubul tratat termic, care realizează strângerea port-cuțitului, sau a diverselor accesorii ale dispozitivului de frezat, este trecut prin gaura corespunzătoare, concentrica cu degajarea rotunda cu diametrul Ø30 H7.
În aceasta degajare, va intra un „umăr” cilindric, având diametrul Ø30 h6, prevazut la port-cuțit, sau la accesoriile necesare dispozitivului de frezat.

Imagine postată
Fig. 2.3 – Vedere parțială în trei plane a Strungului AE4S37M, echipat cu dispozitivul de frezat, având montată sania port-cuțit.


Știftul retractabil tratat termic cu diametrul Ø10 h6, realizează indexarea pentru un număr predefinit de poziții particulare (în mod uzual patru poziții) ale port-cuțitului, sau accesoriului dispozitivului de frezat.
În acest scop, în port-cuțit sau în accesoriul respectiv, se practică patru frezări divizate din 90 în 90 de grade. Atât port-cuțitul, cat și accesoriile pentru frezat, pot fi fixate și în poziții oarecare între cele patru poziții index-abile, motiv pentru care accesoriile specializate pentru frezare, pot fi prevazute cu un disc suport gradat special, din grad în grad. În mod uzual, port-cuțitul nu este prevazut cu un asemenea disc.

Imagine postată
Fig. 2.4 – Secțiune parțială prin sistemul de fixare al port-cuțitului, prevazut în sania port-cuțit a strungului AE4S37M.


În fig. 2.5, este reprezentat în 3D suportul dispozitivului realizat de mine în construcție sudată. Iar în figurile 2.6, 2.7, 2.8 și 2.9, sunt date desenele de detaliu, pentru piesele componente ale acestuia.
În fig. 2.5, textele colorate, se referă la elementele de construcție de aceeași culoare. Se observa ca sistemul de centrare/orientare/fixare de pe dispozitiv, destinat pentru fixarea pe sania transversala, este identic cu cel conjugat, dispus pe sania port-cuțit a strungului.

Imagine postată
Fig. 2.5 – Ansamblul 3D al suportului dispozitivului de frezat.


În același timp, sistemul de bazare/centrare/fixare al saniei port-cuțit pe dispozitiv, este conjugatul celui de pe sania port-cuțit și identic cu cel de pe sania transversala a strungului .
Ghidajele circulare interior și exterior, reprezentate în fig 2.6, realizează baza tehnologică de așezare/orientare/fixare a saniei port-cuțit pe dispozitiv. Pentru centrare, mai este nevoie de cepul cilindric în trepte, reprezentat în fig. 2.7. Tot în figura 2.7, s-au mai reprezentat desenele de detaliu pentru cepul sferic, șaiba și flanșa de bazare/centrare/fixare, montată pe dispozitiv și care face cuplarea acestuia cu strungul, prin intermediul aceluiași sistem de bazare/centrare/fixare de pe sania transversală, unde se fixează în mod curent sania port-cuțit.
În fig. 2.8, s-au reprezentat vederile în planurile yOz și respectiv xOy ale corpului propriu-zis al dispozitivului, care nu este altceva decât un vinclu cu laturile ortogonale.

Imagine postată
Fig. 2.6 – Desene de detaliu 1


Imagine postată
Fig. 2.7 – Desene de detaliu 2


 • gsabac ii(le) place mesajul asta


2 Comentarii

Buna ziua dl-le Nicolas.

Nu stiu cine a postat acest articol, foarte interesant si util pentru mine, dar ii multumesc. Voi incerca sa il construiesc.

Am si eu un strungulet identic cu cel prezentat, de 350 mm intre varfuri. Ma intereseaza o schita explode view a strungului si nu stiu de unde sa obtin.

Daca nu exista asa ceva, poate ma ajutati cu expilcatii "cum se demonteaza complet caruciorul cu saniuta transversala si longitudinala" si cum pot demonta 

"surubul conducator" al caruciorelui.

 

Multumindu-va anticipat astept un raspuns sau o sugestie.

Poză
ola_nicolas
aug 15 2018 05:31

1 Se demonteaza aparatoarea din tabla a surubului fara sfarsit;

2 se demonteaza lagarul de sustinere al surubului fara sfarsit, din capatul din dreapta al strungului. El poate fi din plastic si este fixat de batiu cu 4 suruburi si orientat prin doua stifturi conice;

3. Se actioneaza roata de manevra a saniei longitudinale, pana ce aceasta ajunge la capatul din dreapta al batiului, dupa care ea va fi extrasa foarte lejer, in timp ce surubul fara sfarsit va ramane in aer. El se va asigura prin sprijinire cu un obiect, astfel incat sa nu forteze in cealalta extremitate, unde este fixat printr-o bucsa si un stift conic de axul de antrenare care vine de la mecanismul cu roti de schimb. Daca se doreste demontarea completa a surubului fara sfarsit, se va extrage acest stift conic prin batere usoara cu un ciocan si un dorn potrivit. Atentie! Dornul se va aseza pe capatul mai mic in diametru al stiftului si se va bate usor cu un ciocan de 250 g. Daca se intampina rezistenta la demontarea stiftului, se va sprijini bucsa de legatura pe o piesa in contact cu batiul strungului, piesa care va prezenta si o gaura de trecere care sa asigure iesirea stiftului.

4. Odata indepartat ansamblul saniei longitudinale si al celei transversale, el se poate dezasambla separat la un banc specializat al atelierului mecanic. In esenta actiunea nu este de loc complicata, insa trebuie foarte mare atentie, pentru a se putea remonta in ordine inversa piesele detasate, inapoi pe strung. Mai departe se poate demonta, daca se doreste cremaliera rotii de manevra a saniei longitudinala si inlocui cu una noua, sau se poate demonta arborele de actionare al surubului fara sfarsit, etc. Imi cer scuze pentru raspunsul intarziat, dar am observat comentariul abia astazi. Mult succes!

Latest News

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Board Statistics

Total Posts:
72215
Total Topics:
6349
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

111 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

111 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Google, Bing

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc