Sari la conținut

Care sunt caracteristicile tehnice ale placilor de achizitie de date?

- - - - -
RĂSPUNS:
Caracteristicile cele mai importante ale placilor de achizitie de date sunt:
 • rezolutia de intrare.

Rezolutia de intrare se specifica in biti, mai exact in numarul de biti ai convertorului analog-numeric folosit, cea mai intalnita valoare fiind 12 biti, dar si de 8, 10, 14 sau 16. Exprimarea rezolutiei se poate face fie prin indicarea numarului de biti, fie a tensiunii pe care o reprezinta variatia celui mai putin semnificativ bit al codului numeric de conversie.

De exemplu, pentru un domeniu de intrare de + sau – 5V, la o conversie pe 12 biti a marimii de intrare, rezolutia care rezulta este: 10 V : 212 = 10V : 4096 = 2,44 mV.

Datorita preturilor ridicate a placilor cu rezolutie mare, se recomanda folosirea unor placi cu rezolutia optim aleasa in raport cu aplicatia careia ii este destinata.

 • precizia intrarii.

Aceasta se raporteaza la rezolutie, dar nu este identica cu ea. Depinde de performantele circuitelor analogice ale partii de intrare a placii(convertorul analog-numeric, amplificatorul cu castig programabil, multiplexoare de intrare). Poate fi exprimata prin eroarea absoluta sau relativa, in mai multe moduri, avand acelasi rezultat.

 • viteza maxima de esantionare.

Se exprima in numar de esantioane/secunda si nu in Hz. Atunci cand placa are mai multe canale de intrare, pentru a gasi viteza maxima de esantionare a unuia dintre canalele utilizate intr-o aplicatie, se imparte viteza maxima de esantionare a placii la numarul canalelor folosite.

Vor aparea doua probleme. Prima consta in determinarea relatiei dintre câstig si viteza maxima de esantionare. De regula, aceasta este specificata pentru acelasi câstig stabilit pe fiecare canal. Exista placi de achizitie la care, prin incrementarea codului de selectie a canalelor prin multiplexor, se aplica si amplificarea selectata

pentru intrarea respectiva.
A doua problema vizeaza rezerva de memorie a calculatorului pentru prelucrarea esantioanelor, la viteze ridicate de esantionare, avand in vedere si viteza calculatorului de lucru. Pentru evitarea acestei dificultati, multe din placile rapide de achizitie sunt prevazute si cu memorii proprii (pâna la 2 Mbyte), incât viteza de lucru a calculatorului sa nu devina o limitare. Vitezele de esantionare pot varia de la placa la placa, de la valori de zeci de kes./sec. pâna la valori de 1 Ges/sec.

 • domeniul de intrare al placii de achizitie.

Acesta este pus in acord cu domeniul de variatie al semnalului furnizat de traductor. Exista placi cu domenii fixe de intrare si placi cu domenii de intrare selectabile fie hard, prin comutatoare (jumperi), fie prin program. Pentru a exploata la maxim posibilitatile de conversie, este necesar ca domeniul de semnal al traductorului sa fie egal cu domeniul de intrare al placii.

 • tipul de convertor analog – numeric.

Cele mai des convertoare intalnite sunt cele cu aproximare succesiva, cu integrare, cu conversie tensiune – frecventa si cele paralel. Aceasta caracteristica poate sa fie un criteriu important la alegerea variantei de placa.


Cele mai multe si folosite placi au prevazute convertoare cu aproximare succesiva. Pentru masurari in medii zgomotoase se folosesc cele cu conversie tensiune – frecventa, in timp ce placile avand viteze de esantionare foarte mari sunt echipate cu convertoare paralel.

0 Comentarii

SUPPORT WEBSITE

  Susțineți dezvoltarea acestui site web
Today's Birthday's

Last FAQ

 • ian 11 2013 08:57
  Izolatia externa reprezinta izolația părților exterioare ale unui echipament, constând din distanțe de separare în aer si din suprafețele în contact cu aerul ale izolației solide ale unui echipament, care sunt supuse la solicitări d...
 • mar 03 2013 04:16
  Este o retea electrică al cărei punct neutru nu are nici o legătură voită cu pământul, cu excepia celei realizate prin aparate de măsurare, de protecie sau de semnalizare, având o impedană foarte mare.
 • iul 01 2014 08:27
  Acest nivel de izolatie se defineste astfel:a) pentru echipamentele cu tensiunea cea mai ridicată < 245 kV:- tensiunea nominală de tinere la impuls de trăsnet si- tensiunea nominală de tinere de scurtă durată la frecvenă indu...
 • ian 11 2013 08:34
  Supratensiunile electrice tranzitorii sunt de trei tipuri:- supratensiune cu front lent: Supratensiune tranzitorie, în general unidirecțională, având durata până la vârf 20 μs < Tp < 5000 μs si durata spatelui T2 < 20 ms...
 • aug 07 2012 08:30
  Sitemele de achizitie de date se clasifica avand in vedere doua criterii:dupa conditiile de mediu in care lucreaza:▪ sisteme destinate unor medii favorabile(laborator);▪ sisteme destinate utilizarii in condii grele de lucru( echipam...

Latest News

Board Statistics

Total Posts:
72212
Total Topics:
6347
Total Members:
30468
Newest Member:
kanabys
Online At Once:
196 --- 26-iulie 18

108 utilizator(i) activ(i)(în ultimele 15 minute)

105 vizitatori, 0 utilizatori anonimi
Bing, Google, RockDok, vijelie02, tyeibo1988

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc