Sari la conținut

Gaurirea si taierea sticlei.


betamax

Postări Recomandate

Incurajat de rezultatele cu faianta si gresia, propun o alta problema, mai dificila: cum se poate gauri sticla (geamul) ?

De data aceasta, intrebarea e doar pentru cultura mea generala (si poate nu numai a mea).

Editat de SIG
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nici eu nu am incercat.

Poate reusim sa traducem o varianta tehnologica in romana:

http://www.drillglass.com/hehiforbe.html

http://www.perpetualpc.net/drill_glass.html

http://www.wikihow.com/Drill-Holes-Through-Glass

http://www.khue.com/dept/tool/dbits.htm

http://www.shopsmartxpress.com/AmeriGls/Am...ault.htm?M9.htm

http://www.boston.com/news/globe/health_sc...ole_into_glass/

Se pare ca nu e prea simplu.

Eventual cine a incercat practic ne poate lamuri mai bine.

Enjoy.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Eventual cine a incercat practic ne poate lamuri mai bine.

Enjoy.

 

pentru inceput, se cauta o bucatica de teava (dreapta sa fie, de la bun inceput; nu merge teava indreptata) din cupru sau alama/bronz, si se taie (neaparat la strung se face taierea - este foarte important!) la o lungime potrivita (adica: ce intra in mandrina masinii de gaurit, plus inca 3-4 cm)

 

apoi se construieste o placa metalica (2-3 mm grosime, dar sa nu fie curbata, lovita, strambata etc; sa fie ceva mai mare decat o carte de joc, sau cat vreti voi - sa permita sa fie tinuta cu mana, in timpul procesului de gaurire), in care se practica o gaura cu diametrul ceva mai mare decat al tevii (nu cu mult mai mare, ci doar atat cat se se invarta liber si fara frecus teava)

 

pe o parte a placii metalice se lipeste o folie subtire de cauciuc, catifea, pasla, pluta etc - ceva care sa fie aderent si lipsit de duritate, sa se aseze bine pe sticla care trebuie gaurita

 

se prepara o solutie de soda, sau un detergent mai agresiv - sa iasa o chestie lesioasa

 

 

 

bun, acuma gaurirea:

 

geamul care trebuie gaurit - se asaza pe o suprafata dreapta si acoperita cu ceva plus, catifea etc (cum sunt mesele sticlarilor) si se degreseaza zona de lucru

 

se prinde teava exact ca un burghiu in mandrina (bagata pana in fundul mandrinei, si stransa bine - atentie la deformarea datorata strangerii), iar masina de gaurit (de mana, nu de banc) se seteaza pe turatie maxima (trebuie macar 3000 de ture)

 

ideal ar fi ca partea cu gaura sa se sprijine pe ceva cauciuc moale, carton moale sau pluta (daca e material textil exista riscul ca teava sa agate ceva fibre si sa la incolaceasca - ar fi un moment destul de neplacut), dar cel mai important este ca geamul sa nu aiba parti in aer, ci sa se sprijine pe toata suprafata lui

 

se marcheaza locul gaurii

se asaza placa ajutatoare (cu metalul in sus, da? partea cu folia de cauciuc/pluta se asaza pe sticla) cu gaura in dreptul semnului de pe sticla, se apasa cu nadejde; se pune niste solutie lesioasa (fara zgarcenie - sa balteasca), se introduce capatul tevii in gaura placii (perpendicular pe geam) se porneste masina de gaurit si se apasa (nu exagerat, dar energic)

 

in cateva secunde se va auzi un pocnet, care marcheaza incheierea cu succes a primei gauri

 

nu se intrerupe gaurirea, ci se gaureste "dintr-o bucata" - nici nu dureaza mult, deltfel

 

cred ca e de prisos sa mentionez ca e bine sa va antrenati inainte de a va apuca sa gauriti un geam bun, sau o oglinda valoroasa, si ca e bine sa folositi ceva mijloace de protectie (ochelari/masca si manusi)

 

dupa ceva antrenament, puteti sa va construiti o placa ajutatoare exact dintr-o bucata de sticla obisnuita, fara adaos de folie de cauciuc ori altceva

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O metoda mai clasica si destul de rudimentara este urmatoarea: se face un sablon de dimensiunea gaurii, si se taie cu diamantul. Sticla trebuie pusa pe o pasla, cum au sticlarii. Metoda este destul de riscanta, ai nevoie de un diamant foarte bun. Dupa ce se taie cu diamantul se ciocaneste sticla, si aici apare problema, s-ar putea sa se sparga mai mult decat e necesar. Cred ca am incercat asa, dar nu a iesit din prima...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

M-ar interesa partea de taiere a sticlei.

Am mai citit pe net ca e bine sa se foloseasca ungerea inainte cu Kerosen pe linia de taiere.(faciliteaza operatia de zgariere cu diamantul)

Cum Kerosen nu cred ca se gaseste usor, intreb si eu pe cunoscatori, cu ce se poate inlocui Kerosenul ?

In afara de asta am vazut ca unii bat cu coada sculei (taietorului) partea opusa. Face mai usoara desprinderea partilor de sticla in momentul operatiei de desprindere,a bruscarii ? (partea din mana se bruscheaza putin in jos, linia de taiere,zgariata cu diamantul, fiind pozitionata la muchia mesei de lucru)

De ce altceva mai trebuie sa tinem cont in procesul clasic de taiere ?

P.S.

Am vazut pe Youtube cum taie unii sticla sub apa cu foarfeca, ca pe plastic. Am inteles ca in apa nu apar unde de frecventa ridicata,care in aer liber fac imposibila o asa incercare (cu foarfeca). Asa o fi ? unsure.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

cu ce se poate inlocui Kerosenul ?

Petrol,scria intr-un Tehnium,dar cand am fost sa-mi gauresca o oglinda,am vazut ca a folosit o ciuperca de cauciuc.

taie unii sticla sub apa cu foarfeca, ca pe plastic.

Da,dar grosimi relativ mici 1-2mm.

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock