Sari la conținut

Cum se calculeaza sectiunea unui cablu


ady

Postări Recomandate

Stie cineva cum se calculeaza sectiunea unui cablu?mentionez ca utilajul are putere instalata 80KW.Daca m-ia duc aminte bine era ceva de genul pr2 dupa care se impartea la 1,26(pt.cupru)??????? habaaarn-am :g3:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Un calcul simplu "muncitoresc" este cam asa:

 

Pentru orice consumator trifazat se poate adopta urmatoarea regula: curentul cerut de doua ori valoarea puterii nominale, unde in aceasta analogie practica curentul nominal al receptorului se va exprima in amperi si puterea nominala in kW. In acest altgoritm se neglijeaza factorul de putere (valoarea curentului rezultat prin analogie fiind accceptabila pentru marea majoritate a cazurilor). Metoda subliniata ingrosat este aplicata de mai toti electricieni deoarece pe teren de obicei nu are nimeni un creion si o hartie pentru a aborda metoda inginereste. Metoda prezentata este foarte utila si de interes practic.

 

Exemplu: Daca Pn=80kW spunem ca Ic=160A. Aici se poate adopta, conform tabelului de mai jos o sectiune de 70mmp sau 90mmp, dupa ce imprelabil se vor face niste verificari mentionate la punctul de mai jos.

 

Un calcul simplu "ingineresc" este cam asa (ar trebui sa studiati putin si tabelele de la sfarsitul materialului expus de mine):

- trebuie sa cunoasteti puterea receptorului sau puterea nominala (cand va referiti la puterea instalata va referiti la puterea instalata pe tabloul secundar la care este arondat receptorul) si tensiunea nominala la care se alimenteaza receptorul (aceasta

nu ati mentionat-o). Pentru receptoare mai mari de 30-50kW este obligatoriu sa se prevada tablou electric de alimentare individual. Sa presupunem ca va referiti la puterea nominala a utilajului care este 80kW. Atunci, calculati pentru inceput valoarea curentului cerut de utilaj cu formula (daca erati mai atent in materialul expus mai sus sigur gaseati formula asta):

Ic=Pc/3*Uf*cosf. , unde Uf=230V (presupun ca utilajul dvs. se alim. trifazat) iar cosf este factorul de putere a utilajului

care la puterea respectiva poate avea un factor de 0,85-0,9 sau poate fi egal cu 1 daca utilajul dvs. este un cuptor cu rezistente, spre exemplu. Sa presupunem ca are cosf=0,85. Atunci curentul cerut este egal cu:

Ic=80*1000/3*230*0,85 (nu am mai luat in calcul randamentul utilajului deoarece nu ati precizat ce tip de utilaj este dar si faptul ca ati precizat notiunea de putere instalata care per ansamblu inseamna luarea in calcul a randamentului):

Ic=136,4A.

- dupa ce ati aflat curentul nominal cerut de receptorul dvs. din instalatie trebuie facute niste verificari asupra densitatii maxime admise a curentului in conductorul ales in cazul unui scurtcircuit la bornele receptorului (sau in imediata vecinatate a acestuia). Mai exact intensitatea curentului de scurtcircuit in conductor nu trebuie sa depaseasca de trei ori valoarea in regim permanent maxim admis de conductor (anumite normative fac derogari de la aceasta regula, adica in loc de coef 3 impun 1,5, dar cred ca la dvs. nu este cazul.)

Odata ce s-a stabilit ca Iscc=max(3*Icond.), unde Icond este data de catalog si se culege din tabelele din materialul prezentat. Daca conditia aceasta nu este respectata se va alege o sectiune de conductor pentru alimentarea receptorului mai mare. Va rog sa priviti atent tabelul urmator, extras din materialul PDF mai sus prezentat:

sectiuni_cable.JPG

- acum trebuie sa stabiliti tipul cablului, care la o asemenea putere este de regula izolat in manta de PVC cu 4 conductoare pentru sistemul trifazat. Va uitati in tabel la rubrica cu patru conductoare din Cupru sa zicem montate in tub (sigur o sa doriti din Cupru) de unde prin corespondenta alegeti valoarea imediat superioara a curentului STAS de conductor, numit Icond.

 

Daca Ic=136,4A, atunci din tabel Icond=156A.

 

- Apoi trebuie verificata conditia: curentul fuzibilul sa rupa curentul de scurtcircuit pentru protectia cablului la un curent de maxim 3*Icond iar valoarea maxima a curentului de pornire a utilajului sa nu produca o densitate mai mare de 35A/mmp in conductor.

 

- dupa ce ati stabilit Icond=156A, alegeti din rubrica respectiva Sectiunea STAS a conductorului care este 70mmp.

 

Trebuie facute apoi verificari in privinta caderii maxime admise de tensiune de la tabloul de alimentare a utilajului la utilaj si/sau utilaj post de transformare. Daca nu sunt respectate conditiile, atat de selectivitate in cazul sigurantelor fuzibile (de regula MPR) dar si in cazul pierderilor de tensiune pe cablu, se va modifica valoarea sectiuni cablului, alegand din tabelul prezentat valoarea imediat superioara a sectiuni adoptate anterior.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Se stie ca densitatea de curent pe mm/2 la cupru este de 14-11A,la aluminiu este de 8a.daca stii puterea si tesiunea sau direct curentul ,inparti curentul la densitate ai afli sectiune conduictorului in mm2.Hai sa vedem:

 

80:Ux1,73=121,6 rotunjim la 125:11=11,36mm2 ,dar cunuctor de 11 nu este ci de 10 si cel mai apropiat e de 16 mm2asta la cupru.la aluminiu iei densitatea de 8A/mm2 asa se calculeaza conductorii.trebuie sa tii cont si de felul cablului litat sau unifilar.Acesta este calculul simplificat de pe teren. :a9:

 

PS rotunjirea se face in plus.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 6 months later...
Se stie ca densitatea de curent pe mm/2 la cupru este de 14-11A,la aluminiu este de 8a.daca stii puterea si tesiunea sau direct curentul ,inparti curentul la densitate ai afli sectiune conduictorului in mm2.Hai sa vedem:

 

80:Ux1,73=121,6 rotunjim la 125:11=11,36mm2 ,dar cunuctor de 11 nu este ci de 10 si cel mai apropiat e de 16 mm2asta la cupru.la aluminiu iei densitatea de 8A/mm2 asa se calculeaza conductorii.trebuie sa tii cont si de felul cablului litat sau unifilar.Acesta este calculul simplificat de pe teren. :a9:

 

PS rotunjirea se face in plus.

 

Cred ca nu vorbesti serios de incarcarea 11-14A /mmp ca se aprind sarmele, la un curent de 3A/mmp maxim se poate fara incalzire excesiva.

donpetru graia adevarat.

 

ups acu vazui ca e veche treaba thstealth.gif dar daca am comiso o las..

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 6 months later...
  • 3 months later...
Daca te uiti in normativ si cauti atent ve-i vedea ca am zis bine.Densitatea de 2-6A se ia la motoare si transformatoare dar si la motoare cu racire fortata se poate lua maxim 6A/mmp. dance.gif yahoo.gif

Cred ca a aparut o confuzie, incarcarea de mai sus este valabila pentru bobine (trafuri, motoare,etc) dar pe initiatorul topicului il interesa linia de alimentare a utilajului, care poate fi incarcata mai mult (vezi tabelele).

Iar raspunsul la intrebare este S=pi*r2 si nu trebuie cautata in nici un tabel, se invata la scoala. Aria cercului este aceeasi pentru toata lumea (savanti, ingineri, tehnicieni, electricieni, mozaicari, faiantari, etc).

Editat de betamax
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 years later...

Factorul de putere pentru acel motor este 0.88 , rated current 117A, maxim motor power 55kw, frequency 50hz , supply voltage PH 3:400 max, lungimea cablului este de 35 metri, cablul este intr-un pat cablu . Deci pot folosi H07RN-F 4 x 50 mmp ? Multumesc anticipat !

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 years later...

Buna ziua,

La  un cablu de curent pentru pornirea autovehiculului am o sectiune de 3.8 mmp si lungimea totala (ambele cabluri) de 4.4 m, material aliaj din  Cu si   tensiunea de utilizare 12V.  Dupa calculele mele a iesit un curent fantastic de ~ 600 A. Este corect...este  pentru o perioada foarte scurta de timp?

multumesc. 

R=ro l/s

I=U/R

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock