Sari la conținut


Despre cablurile folosite in audio si zgomotul de fond a etajelor audioPublicat de leo_electro , 30 ianuarie 2011 · 1.321 Vizualizari
- - - - -
Cu siguranta ati auzit in decursul timpului tot felul de pareri despre cablurile folosite in sistemele audio incepand de la cele mai profi pana la cablurile obisnuite si pe care multi le folosesc in sistemele audio de acasa. Poate ati auzit si multe opinii de genul: "Nu conteaza cablu, conteaza snculele audio" sau prin alte partii "e important sa avem cabluri audio de calitate".

Multi cumparatori mai mult sau mai putin avizati in sonorizari isi cumpara pentru acasa cabluri jack-jack 3.2mm chiar de 10m si apoi se mira de ce zgomotul de fond e asa de mare. Apoi, fara sa-si dea seama ca marea problema o reprezinta cablul audio folosit, incep si super inzestreaza sursa de alimentare a propriul amplificator DIY cu tot felul de condensatoare, unii ajung sa mareasca capacitatea de filtraj si de 10 ori cat este necesar. O atitudine destul de gresita tinand cont ca condensatoarele de filtraj din alimentatoare se aleg pana la o anumita valoare. Dupa aceasta valoare, o valoare in plus nu isi mai are rostul in evitarea altor probleme care pot surveni - inclusiv aparitia zgomotului de fond.

Pentru indepartarea zgomotului de fond se incearca pe cat posibil, si chiar va recomand sa faceti lucru asta, sa se foloseasca circuite integrate cat mai performante, amplificatoare operationale si tranzistoare cu zgomot propriu redus sau raport semnal zgomot cat mai mare. In situatii mai critice, cand nu putem folosi cabluri scurte, e bine sa utilizam o conexiune balansata pentru transmisia semnalului audio - o conexiune destul de folosita in sistemele audio profesionale. Daca aveti posibilitatea sa folositi aceasta conexiune, e bine sa o faceti.

Apoi, vesnica problema a calitatii placii audio din calculatoare. E important si acest aspect, dar mai important e sa avem un material audio de calitate excelenta (un mp3 la cel putin 300kbps daca nu CDAudio). Si apoi e mai bine sa tinem cont si de prelucrarea materialului audio inainte de trimiterea acestuia prin cablul audio. O prelucrare eficienta, ca de exemplu DFX, poate imbunatatii semnificativ calitatea materialului audio reprodus de amplificatoarele audio.

Asadar, e important sa avem un sistem audio echilibrat calitativ incepand cu sursa de semnal, cablurile audio si partea de amplificare. Daca veti acorda o atentie tuturor acestor repere, atunci sistemul audio pe care il aveti va fi cat mai aproape de un sistem cu adevarat HiFi.

O duminica placuta tuturor! :yahoo:După 3 ani să scriu şi eu ceva aici, fără a intra pe terenul audiofiliei.
Într-adevăr cele mai importante în cazul cablurilor audio sînt cablele propriu zise şi mufele folosite, construcţia lor e determinantă ptr conexiuni fără brum sau întreruperi. Cablurile vîndute ca fiind ''profesionale'' sînt în majoritate nişte glume, cu multă izolaţie externă şi un firicel central cu un ''ecran'' din cîteva liţe. Cele mai bune sînt cele de antenă vechi, cu mijlocul flexibil, liţat şi ecran împletit. Au avantajul că şi capacitatea parazită e minusculă faţă de celelalte din comerţ. Excluse cele moderne, turceşti. Evident că nu arată frumos aşa ceva, dar e sănătos şi se poate ascunde într-o îmbrăcăminte de fiţe, plus ceva ornamente din lemn preţios şi gata, prietenii vor muri de invidie.
În ce priveşte lanţul audio, e de preferat să conţină cît mai puţine etaje de amplificare sau corecţie, sursele moderne de semnal nu mai au nevoie de preamplificatoare, buffere şi altele, deşi sînt folosite în continuare, fără rost, mai mult de frumuseţe.
Cel puţin în cazul unui lanţ format din cd, amplif final pe lămpi şi boxe nu mai e nevoie de corecţii. În cazul amplifurilor pe siliciu e nevoie, dar şi acolo se poate renunţa la un preu corector prin includerea corecţiilor de ton tip Baxendall în bucla de amplificare.
emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc