Sari la conținut


IntroducerePublicat de andrade , 10 august 2017 · 45 Vizualizari
- - - - -

PROGRAMAREA MICROCONTROLLERELOR PIC
Introducere

In timpul actual nu este foarte greu de a porni la drum cu microcontrollerele moderne. Sunt de notat de la inceput doua avantaje:
- sunt foarte abordabile ca pret si
- adesea necesita un adaus infim de circuite auxiliare.


Totusi exista dificultati care trebuie luate in seama si pe care le vom scoate in evidenta pe parcurs.

Acum PIC este un termen foarte răspândit si se refera la o familie extinsa de microcontrollere produsa de compania Microchip Technology – www.microchip.com. Numele initial provine de la Peripheral Interrupt Controller, dar putini dintre utilizatori isi mai amintesc acest lucru.

Un microcontoller este un microprocesor care are deja integrate pe cipul de siliciu periferice si logica de intrare / iesire. Aceasta integrare permite o intrefatare mai mult sau mai putin directa cu dispozitive din lumea reala, cum ar fi: lampi pentru lumini, comutatoare, senzori sau motoare. Microcontrollerele simplifica designul sistemelor logice de control, permitand in acest fel ca anumite comportamente simple sau foarte complexe sa poata sa fie implementate intr-un sistem / echipament electronic / electromecanic.

Proiectarea cu microcontrolere reprezinta un abordare care conduce (inmanuncheaza doua discipline) atat la design electronic cat si la abilitati de programare: este intersectia a ce insemnau odata doua discipline, dar care astazi sunt inmanuncheate intr-una singura, anume "embedded software". Un termen de traducere in romana este "software incapsulat" sau "software integrat". Totusi, de foarte multe ori, si in limba romana se foloseste termenul anglo-saxon de software embedded.

Vorbeam mai sus despre software incapsulat si despre posibilitatea conectarii a o multime de dispozitive. Nu le-am enumerat decat pe cele simple sau foarte uzuale, dar module GPS / GSM, module Ethernet, module destinate prelucrarii complexe a semnalului, etc. sunt de asemenea foarte utilizate. De aici, din aceasta complexitate crescanda a microcontrollerelor rezida si primele dificultati – arhitecturile pot fi extrem de stufoase si pot inhiba primele incercari ale unui incepator. Chiar parcurgerea pentru prima data a unei foi de catalog complexe poate fi un efort atat de serios, incat unii se vor simti tentati sa abandoneze demersul.Poză
ola_nicolas
aug 11 2017 09:17

Nu am inteles practic de ce s-a facut aceasta introducere, pe care o putem gasi si in oricare alt material de pe internet. Daca aceasta este o tema a unui proiect, se putea salva proiectul ca atare, iar atunci cand tot proiectul era pus in ordine, se salva ca intrare in blog si devenea un articol public. Un serial de astfel de franturi de tema are multe dezavantaje si nu este recomandabil, decat daca tema este foarte ampla si nu poate fi publicata intr-o singura intrare pe blog.

Tema este chiar amplă. Aţi programat microcontrollere? Pe de altă parte, înclin să cred că o pot structura cum cred de cuviinţă.

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc