Sari la conținut


Despre dimensionarea transformatoarelor din SMPS...Publicat de dan_e , 21 noiembrie 2010 · 1.814 Vizualizari
- - - - -
Salut,

M-am gandit sa deschid primul subiect din blogul meu si despre ce anume puteam sa discut, decat despre o problema de care m-am lovit, cel putin in ultimii 3 ani. As vrea sa veniti cu comentarii la acest blog, despre cum ati vazut si ati construit propriile transformatoare din SMPS. Eu desfacut cateva surse in comutatie si vreau sa va spun ca, nu prea stiam la inceput, cele cu miezuri E+E sau E+I, ca aveau si intrefier. Dar omul cat traieste invata.

Am avut cativa colegi de facultate care m-au intrebat cat trebuie sa fie acest intrefier sau cum se calculeaza? Am gasit si solutia, pe care, as vrea sa o prezint in continuare.

alfa=[ur*Np2*Acp]/Lp

Am notat in formula de mai sus:
alfa= valoarea intrefierului [mm];
ur= 4pi*10-7;
Np= nr. de spire al infasurarii primare;
Acp= sectiunea activa a miezului (mmp)- se poate afla din catalogul feritei;
Lp= inductanta infasurarii primare (mH).

Sa stiti ca am testat odata un smps personal cu un transformator fara intrefier si ... BOOM, s-au ars tranzistoarele chopper-ului. Asta face parte din colectia de experimente personala. Asa ca, in caz ca va bate gandul sa faceti asa ceva, v-am dat un motiv intemeiat ca sa va razganditi.

Momentan atat pentru acest prim blog al meu.

stima
danPoză
ola_nicolas
sep 05 2011 03:28
Salutare @dan_eProblema este ca lungimea (grosimea) optima a intrefierului, nu se poate calcula printr-o relatie matematica simpla. Ea nu se poate calcula decat printr-o relatie de recurenta. Aceasta din cauza ca in calcul intervin deja doua reluctante magnetice - cea a miezului electromagnetic si cea a intrefierului - avand fiecare permeabilitatea sa efectiva. Cele doua permeabilitati, intra in calcul, alaturi de lungimile celor doua circuite magnetice - cea a miezului feromagnetic si cea a intrefierului - care impreuna dau lungimea totala a circuitului magnetic al transformatorului. De indata ce s-a calculat o lungime (grosime) a intrefierului, reluctanta acestuia afecteaza asupra valorii inductantei L, a primarului pe care o folosesti chiar in calculul valorii intrefierului si deci teoretic relatia de recurenta ar trebui construita pe baza unui sir cu un numar infinit de termeni. O metoda de recurenta infinita, este evident nepractica. De aceea se foloseste de obicei o metoda numita a "aproximarilor succesive". Sunt foarte multe de spus apropos despre aceasta metoda. Eu am in vedere in viitorul apropiat, publicarea unui mic articol in legatura cu metodele de calcul ale lungimii optimale ale unui intrefier. Daca totusi curiozitatea devine incitanta, atunci poti deschide un topic pe aceasta tema in cadrul forumului "Tehnium Azi" si vom discuta acolo.Altminteri, Toate Bune!
Multumesc pentru opinie.Momentan studiez. Relatiile de mai sus le-am gasit intr-o carte unde se vorbeste despre dimensionarea surselor SMPS. Cand mai gasesc ceva mai postez. Relatia mea de mai sus e destul de practica.stima
Uzual, primarele trafo in formula semipunte, punte sunt inseriate cu o capacitate care suprima orice componenta continua. Intr-o astfel de conditie, intrefierul nu e necesar, mai mult incurca. Ciclul histerezis e perfect simetric fata de abscisa. Intrefierul se practica in flyback, inductanta forward, boost, buck pentru suprimarea efectului componentei continue inevitabila. Exista formule consacrate pentru calculul lor in functie de configuratie, cea mai raspandita: li=4,2·10⁻⁵·L·I²/Sm
http://www.ti.com/li...127/slup127.pdf
emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc