Sari la conținut


Cavitatia teoria big bang, teoria Mbrane, teoria stringurilor si dark energyPublicat de cavit , 19 decembrie 2016 · 382 Vizualizari
- - - - -
Teoria big bang spune ca universul ar fi pornit de la un primordiu infintit de dens si fierbinte, o singularitate, imposibil de dovedit, dar ipteza ceeeriilui prin cavitarea unui mediu preexistent elimina necesitatea existentei vreunui primordiu.

O neomogenitate, discontinuitate, a mediului ar favoriza aparitia bulei de cavitatie in acel punct dar, nu este necesara.

Bula de cavitatie se expansioneaza preluind energie de la vibratie nu de la ceva din interiorul sau, ecuatia care descrie inflationarea unei bule de cavitatie este aceeasi cu cea stabilita pentru teoria big bang.

Energia care umfla universul cu acceratie exponentiala are o sura clara vibratia care i-a dat nastere aceasta este dark energy.

Teoria crearii prin cavitatie cere neaparat teoria multiversului.

Cavitatia este cel mai nespecific mod de interactiune a unei vibratii armonice cu mediul de propagare si un mod de a genera un spectru de amonice pornind de la o unda pura, aceste armonice sunt stringurile din teoria stringurilor, si pot fi puse in evidenta cu experimente matematice cu gauri negre.

In teorie un mediu nondisipativ are entropie zero, totusi prin cavitatie el poate fi transformat in unul disipativ ecuatia entropiei generate prin cavitatie concoda cu cea a entropiei vidului stabilita de S Howking.

Daca modificam putin modelul cu cavitatie in sensul ca in loc sa pornim de la un mediu izotrop ca in teoria inflationara big bang, pornim de la un mediu anizotrop sub forma de foi, membrane, obtinem teoria m brane, imaginea radiatiei de fond arata o anume anizotropie si inclina spre acesta ultima teorie.

Prin prizma cavitatiei teoria inflationara e un caz particular al teoriei M brane si sunt compatibile cu teoria stringurilor.

Aspectul cavitatie in mediu anizotrop se poate observa simplu folosind o stiva de lamele de microscop imersate in apa, in spatiul dintre ele cavitatia ia aspecte complexe bulele pot fuziona dau structuri complexe.Poză
ola_nicolas
mai 05 2017 06:00

Am citit mai multe lucrări elementare pentru popularizarea teoriei Big-Bang. In general am înțeles despre ce este vorba. Acest text (care se vrea condensat și cuprinzător) este însă foarte greu de înțeles. Dacă eu care am terminat cursurile unei facultăți (alta decât Fizica) nu reușesc sa înțeleg mare lucru, oare ce ar putea înțelege cei care știu doar sa citească și care au făcut foarte putina fizica în scoală - în mare parte doar generalități. Hai sa luam ca exemplu termenul primordiu. Cuvântul provine din latina - priordium/primordia și înseamnă origine. Dacă cercetam în DEX online (https://dexonline.ro...rimordiu/380549) obținem definiția: primordiuNume dat primelor frunze ale unei plante. Dacă cercetam același DEX la sinonime, obținem pentru primordiu sinonimele debut/început. Absolut nimic inteligibil în context, care sa poată fi aplicat unui articol destinat la urma urmei unor cititori, care se presupune ca nu au studii de fizica. Eu am înțeles (asa după cum am spus, din alte lecturi) ca acest primordiu, ar putea însemna "corp material existent la momentul de origine al universului". Mai mult decât atât - foarte probabil noțiunea de primordiu din fizica (dacă exista) a fost adăugită cu un model matematic foarte strict definit, astfel încât ea sa nu poată fi confundata cu altceva. Însuși autorul (cavit) ne spune ca acest primordiu este "infinit de dens și fierbinte". Spre exemplu, se mai operează și în biologie cu noțiunea de primordiu, care desemnează primul stadiu în dezvoltarea unui organ. Dacă as fi cârcotaș, as putea ajunge dintr-una într-alta, la paradigma filozofica: ce a fost mai întâi: oul, sau găina?!..., care pune în general la încercare chiar și pe marii filozofi. Eu însă încerc doar sa deslușesc în ce măsură ceea ce s-a scris în acest articol este inteligibil pentru un cititor cu studii medii și nelicențiat în fizica.

 

Am făcut mai sus analiza unui singur termen utilizat în acest articol. El conține însă o sumedenie de astfel de termeni, cum ar fi: singularitate, bula de cavitație, dark energy, multivers, stringuri, teoria stringurilor, etc. Ca sa fie inteligibil articolul ar fi trebuit sa definească inițial toți acești termeni pe înțelesul oricui, sau sa ii înlocuiască cu termeni din activitatea cotidiana. Ca simplu fapt divers, nici legea atracției universale a lui Newton, considerata astăzi o noțiune elementara, nu ar fi fost înțeleasa, dacă nu ar fi fost utilizata imaginea plastica a mărului, care cade pe pământ. Dacă nu găsim echivalentul "mărului lui Newton" în marile teorii moderne, degeaba încercăm sa popularizam teoria evoluției și/sau a structurii universului, prin asemenea articole.

emil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc