Sari la conținut


Calculul numărului de spire din primarul şi secundarul transformatoarelorPublicat de ola_nicolas , 06 februarie 2018 · 1.044 Vizualizari
* * * - - 2 voturi
Pentru calculul numărului de spire în primar și secundar, se va utiliza o mărime statistică, ΔU% – denumită căderea de tensiune pe înfășurările transformatorului. Aceasta mărime se poate găsi inclusiv în documentația furnizata de producătorii de transformatoare și se da de obicei în procente. În fig. 1, este reprezentata grafic variația acestei mărimi, funcție de puterea de calcul constructiv și frecvența, după [V. Bruskin - Nomograme pentru radioamatori - vol. 1 - Ed. Crișana Oradea 1973].

Imagine atașată Fig. 1 – Căderea de tensiune pe înfășurările transformatoarelor

In tabelele tab. 1, tab. 2, tab. 3 și tab. 4 sunt discretizate valori ale acelorași curbe din fig. 1, pentru diferite frecvențe și căderi de temperatură.

Imagine atașată Tab. 1 – Căderea de tensiune pe înfășurările transformatoarelor cu f=50 Hz

Imagine atașată Tab. 2 – Căderea de tensiune pe înfășurările transformatoarelor cu f=400 Hz

Imagine atașată Tab. 3 – Căderea de tensiune pe înfășurările transformatoarelor cu f=1000 Hz

Imagine atașată Tab. 4 – Căderea de tensiune pe înfășurările transformatoarelor toroidele cu 400f1000

Tensiunea indusă într-o spiră în [V/sp] este dată de relația:

Imagine atașată (1)

unde frecventa f este în [Hz], aria secțiunii miezului Sc în [cm2] și amplitudinea inducției Bm în [T]. Factorul adimensional kct este factorul de stocare a tolelor. Informații despre acest factor se pot obține din articolul http://www.elforum.i...rmate-din-tole/ Pentru a aprecia amplitudinea Bm, vezi exemplele de la articolul http://www.tehnium-a...lectrotehnicii/
Numărul de spire în primar este dat de relația:


Imagine atașată (2)

Numărul de spire în secundarul de indice curent i, este dat de relația:

Imagine atașată (3)

In relațiile (2) și (3) U1 este tensiunea la bornele primarului în [V], iar U2i este tensiunea la bornele secundarului de indice curent i în [V], măsurată în gol. Functia round(A) realizeaza rotunjirea la cel mai apropiat intreg al numarului rational A.
Pentru transformatoarele de sudura, căderea de tensiune în secundar (ΔU%) va tine cont de caracteristica externa căzătoare a acestora.


Bibliografie:
  • V. Bruskin – Nomograme Pentru Radioamatori – Ed. Crisana Oradea 1973;
  • Surse diverse de pe Internet – vezi textul
Nicolae Olaru
  • spark ii(le) place mesajul astaemil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc