Sari la conținut


Tuburi electronice. Noi regresii utilizabile la modelarea caracteristicilor anodice.Publicat de ola_nicolas , 14 februarie 2017 · 506 Vizualizari
* - - - - 1 voturi

Tuburi electronice. Noi regresii utilizabile la modelarea caracteristicilor anodice.

Partea III-a.


3. Rezultate practice


Exemplul 1. Sa analizam cazul dublei triode ECC81, având ca echivalente identice sau apropiate: 12AT7; CV10662; CV455; CV8154; CV9859, etc. Conform relației (2.1) se poate găsi următoarea soluție:Imagine atașată (3.1)

Imagine atașată Fig. 3.1 – Caracteristicile anodice comparative (fisa de date cu trasa punctata) pentru dubla trioda ECC81


În figura 3.1, este reprezentata diagrama caracteristicilor anodice ale modelului. Pentru comparație, s-au trasat cu linie punctata curbele corespunzătoare din fisa de date, relevate punct cu punct. Cu trasa albastra, s-a reprezentat hiperbola curentului de maximă disipație anodică.
Se poate remarca suprapunerea aproape perfecta dintre caracteristicile relevate punct cu punct din fisa de date și cele ale modelului, în zona de maximum interes de funcționare a celor doua triode componente. Modelul poate fi utilizat inclusiv în zona tensiunilor anodice mici, Ep<50 V.
Pentru comparație cu vechiul model, s-au impus aceiași coeficienți kp, kg si kvb din grupul de relații (3.1) dar s-a utilizat spre rezolvare relația (1.3). A rezultat situația din figura 3.2, din care se vede că suprapunerea curbelor modelului peste cele din foaia de date nu este la fel de buna, în special în zona tensiunilor joase.

Imagine atașată Fig. 3.2 – Caracteristicile anodice ale modelului dublei triode ECC81, utilizând vechea ecuație.

Exemplul 2. Sa analizam cazul dublei triode ECC82, având ca echivalente identice sau apropiate: 12AU7; CV10323; CV10666; CV4003; CV491; CV8155; CV8221, etc. Conform relației (2.1) se poate găsi următoarea soluție:


Imagine atașată (3.2)

În figura 3.3, este reprezentata diagrama caracteristicilor anodice ale modelului. Pentru comparație, s-au trasat cu linie punctata curbele corespunzătoare din fisa de date, relevate punct cu punct. Cu trasa albastra, s-a reprezentat hiperbola curentului de maxima disipație anodica.

Imagine atașată Fig. 3.3 – Caracteristicile anodice comparative (fisa de date cu trasa punctata) pentru dubla trioda ECC82


Se poate remarca suprapunerea foarte buna dintre caracteristicile relevate punct cu punct din fisa de date si cele ale modelului, în zona de maximum interes de funcționare a celor doua triode componente. Modelul poate fi utilizat inclusiv în zona tensiunilor anodice mici, Ep<50 V.

Exemplul 3. Sa analizam cazul dublei triode ECC83, având ca echivalente identice sau apropiate: 12AX7; 12AX7-R; CV10319; CV492, etc. Conform relației (2.1) se poate găsi următoarea soluție:

Imagine atașată (3.3)

În figura 3.4, este reprezentata diagrama caracteristicilor anodice ale modelului. Pentru comparație, s-au trasat cu linie punctata curbele corespunzătoare din fisa de date, relevate punct cu punct. Cu trasa albastra, s-a reprezentat hiperbola curentului de maxima disipație anodica.

Imagine atașată Fig. 3.4 – Caracteristicile anodice comparative (fisa de date cu trasa punctata) pentru dubla trioda ECC83

Se poate remarca suprapunerea foarte buna dintre caracteristicile relevate punct cu punct din fisa de date și cele ale modelului, în zona de maximum interes de funcționare a celor doua triode componente. Modelul poate fi utilizat inclusiv in zona tensiunilor anodice mici, Ep<50 V.
Exemplul 4. Sa analizam cazul triodei componente a tubului multiplu PCF802. Conform relației (2.1) se poate găsi soluția din relațiile (3.4)

Imagine atașată (3.4)

In figura 3.5, este reprezentata diagrama caracteristicilor anodice ale modelului. Pentru comparație, s-au trasat cu linie punctata curbele corespunzătoare din fisa de date, relevate punct cu punct. Cu trasa albastra, s-a reprezentat hiperbola curentului de maxima disipație anodica.

Imagine atașată Fig. 3.5 – Caracteristicile anodice comparative (fisa de date cu trasa punctata) pentru trioda PC(F)802


Se poate remarca suprapunerea foarte buna dintre caracteristicile relevate punct cu punct din fisa de date si cele ale modelului, în zona de maximum interes de funcționare a triodei. Modelul poate fi utilizat inclusiv în zona tensiunilor anodice mici, Ep<50 V.
Pentru ultimele trei exemple, las cititorilor ca exercițiu, sa găsească soluții utilizând relația veche (1.3) și sa le compare cu rezultatele arătate mai sus.

Bibliografie:
  • Surse diverse de pe Internet – vezi textul
Nicolae Olaruemil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc