Sari la conținut


Tuburi electronice. Noi regresii utilizabile la modelarea caracteristicilor anodicePublicat de ola_nicolas , 14 februarie 2017 · 331 Vizualizari
- - - - -

Tuburi electronice. Noi regresii utilizabile la modelarea caracteristicilor anodice.

Partea a II-a.


2. Noile ecuații


În ecuația (1.3) am introdus un nou parametru, exponentul y și se scrie precum în relația (2.1)

Imagine atașată (2.1)

Prin aceasta modificare, coeficientul mu, își modifica domeniul de valori, nemaifiind de mărime apropiata valorilor factorului de amplificare μ, în schimb familia de curbe reprezentate de ecuația (2.1) va aproxima mai exact caracteristicile anodice din fisa de date a triodei modelate.
Pentru triodele la care domeniul de împrăștiere a datelor este foarte larg și la care nu se obține o suprapunere prea buna a curbelor modelului peste curbele originale din foaia de date, am utilizat de multe ori cu succes, înlocuirea logaritmului în baza naturala, cu un logaritm într-o baza oarecare b, ce urmează a fi determinata conform relației (2.1')

Imagine atașată (2.1')

Introducerea modificărilor din ecuația (2.1) nu alterează posibilitatea obținerii curentului catodic, cunoscând caracteristicile curentului de grila Ig, funcție de tensiunea anodica Ep, furnizate eventual în fisa de date, sau obținute cu un trasor de caracteristici. Procedura este aceeași cu cea descrisa în articolul Tuburi electronice - Regresii pentru modelarea curenților catodici și de grila. Astfel, dacă se considera relațiile (2.2) atunci rămâne valabila relația (3.13) din articolul citat.

Imagine atașată (2.2)

În cazul tetrodelor și pentodelor, eu utilizez de mai mult timp regresia analitica descrisa de relația (2.3)

Imagine atașată (2.3)

În relația (2.3) utilizarea logaritmului în baza oarecare b (parametru) este obligatorie. S-a mai introdus în plus parametrul Mu, corespunzător fenomenologic produsului dintre factorii de amplificare ai grilelor 1 și 2. Asa după cum s-a explicat însă mai sus, factorii care intervin în regresiile descrise în acest articol nu au roluri fenomenologice, și în consecință valorile lor, se vor apropia mai mult sau mai puțin de cei ale tetrodelor sau pentodelor modelate.
În cazul determinării caracteristicilor curenților catodici și ai celor corespunzătoare grilelor, rămân valabile în cazul tetrodelor și pentodelor, toate relațiile din articolul Tuburi electronice - Regresii pentru modelarea curenților catodici și de grila.
Ca procedura generala de calcul, pentru rezolvarea relațiilor puternic neliniare din acest articol, cât și din cel citat mai sus, se utilizează metoda Levenberg-Marquardt, disponibilă în programul de proiectare asistata MathCAD 14.

Bibliografie:
V. Bruskin – Nomograme Pentru Radioamatori – Ed. Crisana Oradea 1973;
  • Surse diverse de pe Internet – vezi textul
Nicolae Olaruemil.matei.ro Cel mai cuprinzator director romanesc